Hyppää pääsisältöön

Loppuiko saippuakuplavesi? – Tässä superhyvä ja helppo saippuakuplaresepti ja taikurin vinkit kuplakikkoihin!

saippuakuplia
saippuakuplia Kuva: Toms Kalnins / EPA Yle Olohuone

Taikuri ja saippuakuplataiteilija Taija Taika kertoo, millä keinoilla saippuakuplat onnistuvat. Katso myös taikurin hienot kuplatemput vappuaaton Yle Olohuoneen lähetyksestä!

Se iänikuinen ongelma: valmis saippuakuplavesi loppui ja on saatava äkkiä uutta. Aineet sekaisin ja sitten jännitetään: toimiiko se… Paine kasvaa, kun pienet silmät tapittavat vieressä malttamattomina.

Ja sitten: poks, ei onnistunut!

Vaan eipä hätää, Yle Olohuoneen vappuaaton lähetyksessä esiintyvä kuplataikuri Taija Taika paljastaa meille, millaisella koostumuksella saippuakuplat onnistuvat. Ja mitä muuta kuplista on hyvä tietää!

Poimi tästä saippuakuplataikurin resepti talteen, lue alta taikurin vinkit parempiin kupliin ja katso vappuaaton lähetyksestä, mitä kaikkea Taija Taika osaakaan!

Saippuakuplaresepti

1 litra lämmintä vettä
1 rkl sokeria
3 dl astianpesuainetta
(3 rkl glyseriiniä)

Sekoita sokeri lämpimään veteen niin, että se liukenee. Sekoita joukkoon 3 dl astianpesuainetta. Älä vaahdota! Halutessasi lisää glyseriiniä.

Jos nesteeseen tulee vaahtoa, se kannattaa ottaa pois, sillä vaahto rikkoo kuplat.

Sekoitusta kannattaa seisottaa kaksi tuntia, tai vaikka yön yli, jos hoppu ei ole kova. Säilytä aine kannellisessa, puhtaassa astiassa, sillä kaikenlainen lika tekee seoksesta hauraampaa.

Sokeri ja glyseriini tekevät liemestä kestävämpää, mutta jos käytät glyseriiniä, huomaa, että kuplanesteestä tulee tahraavaa. Mikäli glyseriinillä vahvistettu neste pääsee tahraamaan vaatteita, liota vaatteet ennen pesua kylmässä vedessä. Glyseriiniä saa ostettua apteekeista.

Vinkkejä kuplien tekoon

Nainen käsi ison saippuakuplan päällä
Taija Taika saa tekee kuplatemppuja pääsääntöisesti sisätiloissa, jotta olosuhteet olisivat mahdollisimman tasaiset. Nainen käsi ison saippuakuplan päällä Kuva: Taija Taika Yle Olohuone

Saippuakuplien tekoon vaikuttaa hyvän liemen lisäksi myös ympäristö. Tuuli puhaltelee omiaan milloin haluaa, mutta myös esimerkiksi sisäilmassa oleva hiuslakka ja puhdistusaineet rikkovat kuplia.

Muutamalla vinkillä kuplat voi kuitenkin saada onnistumaan astetta paremmin:

 • Kastele välineet huolella. Yksikin kuiva kohta rikkoo kuplakalvon. Jos teet kuplia esimerkiksi naruilla, kastele myös sormet kuplanesteessä.
 • Puhalla kuplia rauhassa.

– Usein ongelmana on, että kuplia puhalletaan tai heilautetaan liian nopeasti. Saippuakuplien teko on hyvä harjoitus olla rauhassa. Jos vähän tuulee, itse ei tarvitse heilauttaa yhtään ja jos sää on tuuleton, rauhallinen käsiliike riittää, Taija Taikuri kertoo.

 • Jos teet kuplia esimerkiksi naruilla tai kepeillä, tuo väline kuplanesteestä yhdessä ja avaa kepit tai narut rauhallisesti.
 • Kannattaa myös muistaa, että kupla-aines kehittyy ajan myötä.

– Se voi olla joka päivä erilaista. Joskus olen tehnyt sekoitusta, joka ei ole ollut kovin hyvää, mutta kahden päivän päästä se on ollut loistavaa. Pari viikkoa vanhaa sekoitus ei enää kannata käyttää, Taija Taika vinkkaa.

Näin teet kaksi helppoa kuplavälinettä

Valtava saippuakupla, jonka takana seisoo tyttö
Jättikuplia voi tehdä esimerkiksi kaupasta saatavilla välineillä - tai ne voi askarrella itse. Valtava saippuakupla, jonka takana seisoo tyttö Kuva: Taija Taika Yle Olohuone

Pillit ja puuvillanaru

Tarvitset puuvillanarua ja kaksi pilliä. Voit tehdä tämän myös pelkästä narusta.

1. Ota pitkä pätkä puuvillanarua ja pujota se kahden pillin läpi niin, että sinulle syntyy neliön tai suorakulmion muotoinen väline, jossa pillit ovat päätysivuilla.

2. Solmi naru ja leikkaa ylimääräinen pois.

Voit tehdä saman pelkällä narulla. Pillit ovat vain helpottamassa kuplien tekoa.

Saippuavanulappu

Toinen hauska kuplavälinevinkki on todella helppo.

Laita saippuaa vanulapun toiselle puolelle ja puhalla sen jälkeen vanulappuun siltä puolelta, jolla ei ole saippuaa. Ja katso, mitä saippuasta tulee!

Ja jos et itse jaksa askarrella, ainakin isommista marketeista löytyy hyviä ja monipuolisia saippuakuplavälineitä.

– Markettien hyllyt ovat täynnä tosi kivoja kuplavälineitä. Ja jos esimerkiksi välineen mukana tuleva kuplaneste loppuu, tee itse uusi neste. Kuplasauvat ja muut eivät ole kertakäyttöisiä, kuplataikuri Taija Taika muistuttaa.

Ja sitten eikun saippuakuplista nauttimaan! Yle Olohuoneen vappuaaton lähetyksestä saat vielä Taija Taikurin parhaat vinkit kuplatemppuihin. Voit myös lähettää meille oman vappukuvasi (saa sisältää saippuakuplia!) lähetykseen Instagramissa #yleolohuone, WhatsAppissa 044 421 4939 tai alla olevalla lomakkeella.

 • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

  Yle Olohuone Puotilassa.

  Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

 • “Tänään on hyvä päivä”

  Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

  Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone