Hyppää pääsisältöön

Tältä kuulostavat Iina Kuustonen ja Saara Aalto Muumilaakso-rooleissaan – kaikki jaksot nyt Yle Areenassa!

Merihevoset, Tuhto, Iina Kuustonen ja Saara Aalto kollaasikuvassa.
Saara Aalto ja Iina Kuustonen mukana Muumilaakso-sarjassa, Merihevoset, Tuhto, Iina Kuustonen ja Saara Aalto kollaasikuvassa. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations, Marica Rosengard (Iina Kuustonen) ja Lauri Laukkanen (Saara Aalto) Muumilaakso (tv-sarja)

Muumilaakso-sarjan kaikki 26 jaksoa ovat nyt katsottavissa Yle Areenassa. Toisen tuotantokauden uusissa jaksoissa tavataan Merihevoset, joita näyttelevät Saara Aalto ja Anna-Maija Tuokko sekä Tuhto, jolle äänensä on antanut Iina Kuustonen.

Iina Kuustonen tekee Muumilaakso-sarjassa ainutlaatuisen tuplaroolin, sillä hän on lainannut äänensä sekä suomenkieliselle Tuhtolle että englanninkieliselle Tofflelle. Kuustonen on ainoa suomalaisnäyttelijä sarjan englanninkielisessä Moominvalley-versiossa.

”Äänitin pyydetyn kohtauksen kotona päiväpeiton alla”

Kuustonen pääsi nimekkääseen kastiin, sillä englanninkielisessä versiossa näyttelijöinä ovat mm. Kate Winslet, Jennifer Saunders, Rosamund Pike, Taron Egerton ja Matt Lucas.

Miten hän päätyi mukaan joukkoon?

”Minua pyydettiin lähettämään ääninäyte roolia varten. Äänitin pyydetyn kohtauksen kotona päiväpeiton alla, koska siellä on meillä hiljaisinta, ja lähetin ääninäytteen agenttini kautta Lontooseen. Sieltä tuli pian tieto, että minut oli valittu rooliin”, Iina Kuustonen raottaa.

”Minusta on hienoa, että englanninkielisessäkin versiossa on joku Suomesta. Kun olin lukenut pyydetyn kohtauksen, tiesin heti miten haluaisin sen näytellä. Ja oli hauskaa, että se vastasi myös ohjaajan visiota hahmosta.”

”Erikoista dubata itse itseäni”

Kuustonen matkusti Lontooseen työstämään hahmoa ja nauhoittamaan Tuhton englanninkielisiä repliikkejä.

”Sarjaa ei oltu vielä edes animoitu, vaan ohjaaja Steve Box näytti minulle hahmon kuvia lyijykynäpiirroksina. Olimme hänen kanssaan kahdestaan pienessä äänityskopissa, ja hän ohjasi hyvin tarkasti. Pääsin näyttelemään ja luomaan hahmoa, ja kokeilimme kohtauksia eri tavoin”, Iina kertoo dubbausprosessista.

”Ohjaajalla oli tarkka visio, ja hänestä huokui rakkaus ja innostus muumeja kohtaan. Suomessa tein hahmon suomeksi, ja sehän olikin sitten helppoa ja erikoista kun sain dubata itse itseäni.”

Piisamirotti, Mymmeli, Tuhto, Vilijonkka ja Nuuskamuikkunen seisovat Muumitalon kuistilla.
Tuhto on mukana Muumilaakso-sarjan 2. kauden 13. jaksossa. Piisamirotti, Mymmeli, Tuhto, Vilijonkka ja Nuuskamuikkunen seisovat Muumitalon kuistilla. Kuva: Moomin Characters / Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja),Tuhto

Tuhtoa pidetään joissakin tulkinnoissa Tove Janssonin alter egona. Hahmon ruotsinkielisen nimen Toft voidaan ajatella viittaavan kirjailijan nimeen. Iina kuvailee Tuhtoa androgyyniksi hahmoksi, joka on pieni ja pelokas, mutta joka kuitenkin uskaltautuu seuraamaan unelmaansa.

”Tuhtoa oli ihanaa näytellä varsinkin hänen rikkaan mielikuvituksensa takia. Hän innostuu omista tarinoistaan ja lipsahtaa omaan mielikuvitusmaailmaan tuon tuosta. Siihen oli helppo samaistua.”

Saara Aalto: Ihanaa jättää jälki sarjaan

Tuhto-hahmo tulee mukaan Muumilaakson tarinaan toisen kauden viimeisessä jaksossa Muumilaakson marraskuu. Saara Aallon ja Anna-Maija Tuokon näyttelemät Merihevoset tavataan jo jaksoissa 11 Muumimamman muraali ja 12 Muumipeikko ja Merihevoset.

”Kasvoin Muumilaakson parissa, ja yksi ensimmäisiä lapsuusmuistoja on, kun ensimmäinen Muumilaakson tarinoita -jakso tuli telkkarista syyskuussa 1991. Olin juuri täyttänyt neljä vuotta, ja muistan sen illan ja jakson edelleen”, Saara Aalto kertoo suhteestaan muumeihin.

”Oli ihana päästä mukaan tähän uuteen Muumilaakso-sarjaan mystisen Merihevosen roolissa ja jättää jälkeni tähän niin monen ihmisen elämää muuttaneeseen sarjaan.”

Myöskään Anna-Maija Tuokko ei miettinyt kauaa, kun häntä pyydettiin mukaan sarjaan.

”Kuulun sarjan faneihin tyttärieni kanssa”, hän kertoo.

Niin ikään Iina Kuustonen kertoo olevansa pitkäaikainen muumifani. Hän on katsellut Muumilaakson tarinoita lapsena ja nyt aikuisena uutta Muumilaaksoa.

”Rakastin vanhoja muumipiirrettyjä myös, mutta niitä oli syytä päivittää tähän aikaan. Tällä hetkellä katsomme molempia kotona ahkerasti, toisen ei tarvitse syrjäyttää toista. Muumeissa on kaunis suhde luontoon ja erilaisuuteen. Olen myös aina tykännyt Nuuskamuikkusen ja Muumipeikon suhteesta”, Iina kertoo.

Muumilaakson 26 jaksoa katsottavissa nyt Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua