Hyppää pääsisältöön

Franck kohtaa Franckin

Ranskan radion filharmoninen orkesteri jatkaa ylikapellimestarinsa Mikko Franckin johdolla mainioita tallennuksiaan. Painokkaimmin urkumusiikistaan tunnetun säveltäjä César Franckin (1822-1890) orkesterisoivuudet eivät liian usein pääse äänitteillä esille. Nelisenkymmentä vuotta erottaa nyt taltioidut teokset, säveltäjän varhaisempaa tuotantoa edustavan sinfonisen runoelman Ce qu'on entend sur la Montagne sekä d-molli-sinfonian.

franck äänitteen kansi
franck äänitteen kansi César Franck

Jalosti ja selkeästi soiva d-molli-sinfonia on lajityyppinsä täysipainoinen edustaja. Kontrapunktiset linjastot soivat usein jousiston kuljettelemin tummin kudelmin. Franckin musiikissa yhdistyy monet virtaukset: Lisztin ja Wagnerin vaikutus, ranskalainen kolorismi sekä tunnelmallinen sävelmaalailu.

Varhainen sinfoninen runoelma Ce qu’on entend sur la montagne pysyi pitkään lähes pimennossa. Ilahduttavaa, että sekin alkaa vähitellen löytää tiensä ohjelmistoon. Teoksen nostattavat koraalimaiset linjastot siirtyilevät sävellajista toiseen usein vahvoja visuaalisiakin vaikutelmia luoden. 

Franck on toiminut Ranskan radion filharmoninen orkesterin ylikapellimestarina viitisen vuotta, ja sen huomaa. Luottamus on saavutettu ja yhteistyö toimii. Lopputulos on lämpimien sointivirtojen aaltoilua, ohentuvia kamarimusiikijaksoja sekä sähäkkää staccato-soitantaa. Huolitellut tulkinnat soljuvat eteenpäin levollisen varmasti ja rauhallisesti.

César Franck: Ce qu’on entend sur la montagne; D-molli-sinfonia. Franck by Franck. Ranskan radion filharmoninen orkesteri/Mikko Franck. (Alpha Classics, Alpha 561) 

Kuuntele Uudet levyt 28.4.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.