Hyppää pääsisältöön

Ismo Eskelisen lähes kotimainen sixpack

Aikamme säveltaide on ollut kitaristi Ismo Eskelisen yksi vahvoista kiinnostuksen kohteista. Eskelisen tuoreimmalla äänitteellä kuullaan viiden kotimaisen säveltäjän, Sebastian Fagerlundin, Kalevi Ahon, Olli Mustosen, Jukka Tiensuun sekä Timo Alakotilan lisäksi myös kiinalais-amerikkalaisen Tan Dunin teos. Kaikki soivuudet ovat Tan Dunin teosta lukuunottamatta valmistuneet yhteistyössä Eskelisen kanssa.

eskelinen äänitteen kansi
eskelinen äänitteen kansi Ismo Eskelinen

Useimmissa levyn kappaleissa kuullaan vaikutteita tai vaikutelmia eri kulttuurialueiden musiikkiperinteestä. Kalevi Ahon Solo XI (Hommage à Munir Bashir) ammentaa soivuuksia lähi-idän musiikkikulttuurista. Sebastian Fagerlundin Kromos soi espanjalaisesta kitaramusiikista tutuksi tullein elementein, kun rytmisesti sähäkkä flamenco-aiheisto hiljentyy huiluääni-suvantoon ja takaisin. Jukka Tiensuun Daydreams teoksessa akustisen kitaran soivuutta laajentaa sen sivuilla soiva elektroniikka, joka kaiuttaa ja heijastelee soolosoitinta. Timo Alakotilan vakaana henkäilevä Psalm soi Eskelisen sovituksena.

Yksi huippuhetkistä on Olli Mustosen Sonaatti nro 2. Siinä jännitteisen avauksen ja energisoivan päätöksen välissä hiipiii hämyinen keskiosa.

Eskelinen toteuttaa äänistön sitoumuksella. Helppoudessa kuulostuu luonteva ja monipuolinen ote aikamme säveltaiteeseen.

Ismo Eskelinen. Kromos. Ismo Eskelinen, kitara. Sebastian Fagerlund: Kromos. Kalevi Aho: Solo XI (Hommage à Munir Bashir). Olli Mustonen: Guitar Sonata No. 2. Tan Dun: 7 Desires. Jukka Tiensuu: Daydreams. Timo Alakotila: Psalm (Sov. I. Eskelinen for Guitar). (BIS-2395)

Kuuntele Uudet levyt 28.4.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.