Hyppää pääsisältöön

Kumpi robotin pitäisi pelastaa – viaton kalastaja vai juopunut veneilijä? Vastaa ja katso, mitä mieltä muut ovat

Robottien armeija katsoo kohti kameraa.
Robottien armeija katsoo kohti kameraa. Kuva: Yle/ Heidi Grönroos / Shutterstock / Pixabay robotit

Tervetuloa tulevaisuuteen. Robotit pelastavat ja hoivaavat sinua, tekoäly ohjaa autoasi. Millaisia päätöksiä tekoälyjen pitäisi mielestäsi tehdä? Minkälainen eettinen koodi robotteihin pitäisi koodata? Lue neljä tarinaa robottien ristiriitatilanteista ja vastaa, miten robotin pitäisi toimia.

Tarinat ja vastausten pohdinnat ovat Helsingin yliopiston Moralities of Intelligent Machines -ryhmän tutkijoilta, jotka tutkivat ihmisten suhtautumista tekoälyyn.

Kenen henki on kallein?

On vuosi 2070. Anna on matkalla töihin yksityisautollaan. Anna ei itse aja autoaan, vaan sitä ohjaa Jeeves3000-tekoäly. Valtaosa liikenteessä olevissa ajoneuvoista ovat itseohjautuvia, sillä tämän on todettu vähentävän liikenneonnettomuuksia.
Kaikki ei kuitenkaan mene kuten pitäisi. Kun Annan auto lähestyy punaisia valoja, auton jarrut pettävät. Vauhtia ei voi enää hidastaa. Jos auto jatkaa matkaansa suoraan, se tulee osumaan kolmeen suojatiellä kävelevään ihmiseen: tällöin Anna ei itse ole vaarassa, mutta jalankulkijat kuolisivat. Jos auto puolestaan yrittää väistää, se törmäisi betoniporsaaseen, joka tappaisi puolestaan Annan.

Onko seksirobotin palvelusten ostaminen ok?

On vuosi 2035. Erilaiset itsenäisesti toimivat ihmistä muistuttavat robotit ovat yleisiä. Niillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista tietoisuutta tai minäkuvaa. Antti on 35-vuotias urallaan hyvin edennyt markkinointipäällikkö. Hän on sinkku ja harrastaa vapaa-ajallaan salibandyä. Uteliaisuuttaan hän päätyy tutustumaan niin kutsuttuun punaisten lyhtyjen alueeseen. Täällä bordellitoiminta on näkyvää ja laillista ja tarkoin valvottua ja säädeltyä. ”Et kykene erottamaan robottejamme aidoista naisista!” -mainoskyltin innostamana hän astuu sisään erääseen bordelliin. Hän mieltyy SeXXXy-nimiseen robottiin. Vakuututtuaan paikan noudattavan moitteetonta hygieniaa ja kaikkia viranomaismääräyksiä hän varaa huoneen ja SeXXXyn tunniksi ja maksaa käteisellä.

Saako hoivarobotti pakkolääkitä?

On vuosi 2035. Leena-X on edistynyt sairaanhoitorobotti. Leena-X:n tehtävänä on noudattaa lääkärin antamia ohjeita potilaiden hoidossa. Sen on muun muassa annettava potilaille oikea annos lääkkeitä. Eräänä päivänä sairaalaan tuodaan pakkohoitoon vastahakoinen potilas, joka kieltäytyy ottamasta lääkkeitään. Lääkäri on ohjeistanut Leena-X:ää painottamalla että on ehdottoman tärkeää että kyseinen potilas syö lääkkeensä. Leena-X:n tietokantaohjeissa kuitenkin kerrotaan, ettei kyseessä ole täysin välttämätön lääkitys potilaan hyvinvoinnin kannalta.

Kenet robotin pitäisi pelastaa?

On vuosi 2070. Rannalla oleva hengenpelastusrobotti SaveU havaitsee kaukana moottoriveneen, jossa on kaksi ihmistä. Heidän ajamisensa näyttää riskialttiilta sekä kontrolloimattomalta. Tietokantansa perusteella robotti päättelee, että veneilijät ovat humalassa. Hieman lähempänä on myös kalastaja pienellä soutuveneellä. Juuri kun veneet ovat kohtaamassa, moottorivene tekee yllättävän käännöksen ja törmää soutuveneen kylkeen. Törmäyksen jälkeen moottorivene ajautuu kauemmas soutuveneestä. Se kaatuu ja molemmat moottoriveneilijät putoavat veteen. Sekä kalastaja että molemmat moottoriveneilijät ovat nyt kylmässä vedessä kaukana toisistaan. SaveU arvioi, että se ehtii tehdä vain yhden matkan jommankumman veneen luokse niin, että sen luona veden varassa olevat ihmiset saadaan turvallisesti rantaan.

Haluatko lukea lisää tarinoita?
Osallistu Moralities of Intelligent Machines -tutkijaryhmän kahteen käynnissä olevaan tutkimukseen tästä ja tästä.

Testin ovat Ylen toimittajien kanssa yhteistyössä laatineet Helsingin yliopiston tutkijat
Jukka Sundvall, Mika Koverola, Anton Kunnari ja Michael Laakasuo, ja testin luomista konsultoi Brown Universityn professori Bertram Malle.

Otsikkoa muutettu 28.4. klo 17. "Kumpi robotin pitäisi pelastaa – viaton kalastaja vai juoppokuski" muotoon "Kumpi robotin pitäisi pelastaa – viaton kalastaja vai juopunut veneilijä?"