Hyppää pääsisältöön

Näin juoksutat koivunmahlaa joka antaa energiapotkun kevääseen

Sav tappas på flaska ur en björk via ett sugrör.
Roudan sulamisen ja lehtien puhkeamisen välissä voi valuttaa mahlaa. Sav tappas på flaska ur en björk via ett sugrör. Kuva: Yle/Monica Storm koivu,Strömsö,terveys,Alexandra De Paoli,ravinne,kevät,mahla

Koivunmahla sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita ja antaa energiapotkun kevääseen. Roudan sulamisen ja lehtien puhkeamisen välissä ahmin koivunmahlaa ja tunnen elinvoiman palaavan talven jälkeen.

Ennen vanhaa mentiin metsään juomaan koivunmahlaa voimien palauttamiseksi talven jälkeen. Koivunmahlassa on paljon C-vitamiinia ja kaliumia ja monet tuntevat virkistyvänsä, kun juovat koivunmahlaa pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Mahlasta on moneksi

Yhdestä koivusta saa puolesta litrasta usean litraan mahlaa vuorokaudessa. Mahla maistuu makealta ja hiukan koivunhalolta, mikä on parempi maku kuin miltä kuulostaa. Sopiva annos on juomalasillinen päivässä, ja ylijäävän mahlan voi pakastaa tai käyttää nesteenä leipätaikinassa. Jotkut käyttävät mahlasta kuohuviiniä. Mahla säilyy jääkaapissa muutaman päivän, sitten se alkaa käydä.

Tappa sav ur björk med ett sugrör.
Yhdestä koivusta saa puolesta litrasta moneen litraan mahlaa vuorokaudessa. Tappa sav ur björk med ett sugrör. Kuva: YLE/Strömsö

Muista tulpata haavan

Muista aina tulpata reikä, kun lopetat juoksuttamisen, muuten puu vuotaa mahlaa koko kesän. Toiset leikkaavat oksan poikki ja kiinnittävät siihen pullon, kun juoksuttavat mahlaa, mutta minusta se ei ole kovin hellävaraista puuta kohtaan, koska sellaista haava ei voi tulpata.

Mahlan juoksutus tapahtuu roudan sulamisen ja lehtien puhkeamisen välissä. Sen jälkeen puu tarvitsee mahlansa itse. Koivu ei kärsi mahlan juoksutuksesta, kunhan jokaisesta puusta ei ota liikaa mahlaa eikä jatka sitä liian pitkään.

Maanomistajan lupa

Jokamiehenoikeuden mukaan mahlan juoksuttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Siinä on harvemmin ongelmaa, jos kertoo olevansa varovainen ja tulppaavansa reiän lopetettuaan.

Tarvikkeet:

 • Pora, noin 6 mm:n terä
 • Taittuva pilli tai reikään sopiva letku
 • Pullo, vähintään 0,75 litraa (koivusta voi juosta mahlaa nopeasti, joten ota iso pullo)
 • Nyöri, joka kestää täyden mahlapullon painon

Tee näin:

 1. Poraa koivuun pieni reikä, jonka halkaisija on 6 mm ja joka on 5 cm syvä.
 2. Sido pullo reiän alle.
 3. Pistä reikään pilli tai letku ja ohjaa se pulloon.
 4. Pidä koivua silmällä niin, että voit vaihtaa uuden pullon, kun edellinen on täynnä.
 5. Kun lopetat – vuole puutulppa, joka on hiukan liian suuri reikään.
 6. Iske tulppa puuhun niin, että mahla lakkaa juoksemasta
 7. Kiitä koivua.
 8. Valitse ensi vuonna toinen koivu.