Hyppää pääsisältöön

Nikkaroi penkki halkaistusta tukista

Penkin nikkaroiminen vie tunnin, mutta ennen kuin penkit on kuivattu ja maalattu, kuluu muutama viikko.

Jos haluaa tehdä pienen jakkaran, riittää 40 cm pitkä tukinpätkä, mutta jos haluaa puutarhaan penkin, voi samalla menetelmällä tehdä yhtä hyvin monta metriä pitkän penkin.

Suurin haaste tässä suhteellisen helpossa puutyössä on saada tukki halkaistua.

fotocollage
fotocollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,penkit

Puu on kuivimmillaan talvella

Hanki noin 70 cm pitkä mänty-, kuusi tai koivutukki. Kestävyyden ja ulkonäön puolesta ei ole suurta väliä mitä puulajia käyttää, koska penkki kuitenkin maalataan.

Halkaisijaltaan 25–30 cm:n tukki on sopiva.

Moottorisaha on tehokas väline tukin halkaisemiseen. Terän on oltava terävä, jotta sahausraosta tulee suora. Moottorisaha on vaarallinen työkalu, jota ei pitäisi koskaan käyttää ilman turvakenkiä ja niin sanottuja ”moottorisahahousuja”.

Puu on kuivinta talvella. Jos kaataa puun, voi alkaa työstää tukkia saman tien. Jos puu kaadetaan keväällä, mahla on alkanut nousta, ja puu on kuorittava ja annettava sen kuivua ennen kuin aloittaa.

Luota kutistumistekniikkaan

Tarvitset myös 4 pyörösauvaa tai miksei vaikkapa neljä yhtä paksua oksaa jaloiksi. Jos käytät oksia, on hyvä ottaa ne huoneenlämpöön pari viikkoa etukäteen, niin että ne ovat kuivempia kuin halkaistut tukit.

Strömsön penkkien pyörösauvat ovat halkaisijaltaan noin 32 mm.

Pyörösauvojen tai oksien pitää olla noin 35–40 cm pitkiä. Sopiva istumakorkeus on 45–50 cm, mutta penkki näyttää symmetrisemmältä, jos se on hiukan matalampi.

Jos halkaistu tukki on jonkin verran kostea, sitä on helpompi porata. Noin 32 mm:n terä vaatii kuitenkin suhteellisen tehokkaan porakoneen.

Kun halkaistu tukki kuivuu, sen jälkeen kun jalkojen reiät on porattu ja jalat kiinnitetty niihin, reiät kutistuvat ja jalat kiinnittyvät kunnolla. Puhutaan kutistumistekniikasta, ja se tekee liiman käytön tarpeettomaksi.

Jim Björni
Jim Björni Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,penkit

Valitse ulkomaali ulkokäyttöön tulevaan penkkiin

Ota huomioon, että havupuiden oksissa on pihkaa. Jotta pihka ei tunkisi maalin läpi, oksat sivellään oksalakalla ennen maalaamista.

Jotta maali kestäisi, on aina hyvä aloittaa pohjamaalilla tai tartuntamaalilla.

Jos penkki on tarkoitettu ulkokäyttöön, maalin on oltava ulkomaalia. Maalipinnan on siis kestettävä kosteuden muutoksia ja oltava joustava ja pysyä lohkeilematta, vaikka puu kutistuu ja kuivuu auringossa ja sateessa.

penkki
penkki Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,Jim Björni,penkit