Hyppää pääsisältöön

Rakenna penkki puun ympärille – näin saat näköalan joka suuntaan

Strömsössä on hyvin vanhoja ja hienoja tammia talon ja rannan välisellä pienellä kumpareella. Olen rakentanut yhden tammen ympärille penkin, jolla on mukava istua tähyilemässä merelle ja laitureille.

Jos penkin tekee puun ollessa pieni, voi penkin koota ja nostaa kätevästi puun yli paikoilleen. Olin asialla noin 150 vuotta liian myöhään, joten jouduin kokoamaan penkin paloista paikan päällä.

Jim beundrar bänken.
Jim beundrar bänken. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni,penkit

Penkki tarvitsi tukevan rungon

Tein rungon 20 mm paksusta filmivanerista ja 4 kappaleesta puoliympyröitä. Puoliympyrät ruuvasin yhteen niin, että ne ovat lomittain.

Jim skruvar fast bänkens stomme.
Jim skruvar fast bänkens stomme. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni,penkit

Penkin alle ruuvasin kiinni jalat, jotka säädin niin, että penkistä tuli suora. Jos kehä on suuri, tarvitaan useampia jalkoja, jotta penkistä tulee tukeva.

Jim placerar ut benen.
Jim placerar ut benen. Kuva: YLE/Strömsö

Mäntykiilat istuimiksi

Ruuvasin filmivanerirenkaaseen kiinni kiiloja 100 x 50 mm paksusta männystä.

Laske, minkä muotoisia kiilojen pitää olla jakamalla ympyrän ulkokehä puutavaran leveydellä. Näin laskemalla selviää montako kiilaa tarvitset.

Kun jaat myös ympyrän sisäkehän samalla lukumäärällä, saat muodon. Ota huomioon, että kiilojen väliin tarvitaan pieni rako.

Tervasin jalat tummiksi, mutta istuinosa saa harmaantua tuulessa ja tuiskussa. Ajan myötä se sulautuu ja muuttuu osaksi karkeaa ja vankkaa tammenrunkoa.

Bänk runt träd.
Bänk runt träd. Kuva: YLE/Strömsö