Hyppää pääsisältöön

Rakenna puutarhaan ovellinen portti

Vanha ovi ja portti keskellä puutarhaa näyttää hauskalta. Ovi johtaa yhdestä puutarhan osasta toiseen.

Jos haluaa rakentaa mielikuvitusoven puutarhaan, niin ensimmäisenä on huolehdittava siitä, että portilla on tukeva perusta. Me teimme perustan tosi suuresta kiilakivestä.

Porasin kiveen neljä reikää kiviporalla ja iskuporakoneella ja iskin niihin tolppakengät – yhden kutakin jalkaa varten.

Ovi sanelee sen, miten leveä ja korkea portista tulee. Tätä meidän työnkuvausta voi pitää lähinnä periaatteellisena, koska mitat riippuvat täysin oven koosta.

Porttia voi kutsua portiksi, mutta oikeastaan se on kaksinkertainen ovenkarmi. Tavallinen ovenkarmi on kiinni seinässä ja silloin seinä pitää sitä paikoillaan. Karmi puolestaan pitää oven paikoillaan.

Tästä rakenteesta puuttuu seinä, mutta sekä karmi että ovi on kiinnitettävä johonkin. Kiilakivi vastaa tässä tapauksessa seinää.

Portti on ”voileipärakenne"

Karmin ja oven saamiseksi tukevaksi ja huojumattomaksi yläosasta, tarvitaan rakenne, joka muodostuu monesta kerroksesta. Venepiireissä sitä kutsutaan ”sandwichiksi”, voileipärakenteeksi. Se tarkoittaa, että useampi kerros sitoo toisiaan.

Monikerroksinen rakenne on tukevampi. Porttiosassa se on kahden karmin rakenne, jossa vinoside karmien välissä tekee siitä tukevan – vähän joustavan, mutta tukevan.

Tee siis kaksi oveen sopivaa karmia. Karmit voi ruuvata tai liimata kokoon monella tavalla. Sahasin 45-asteen jiirin ja liimasin karmin kokoon sidelistan avulla.

Bygge av port
Bygge av port Kuva: yle/Strömsö puu,työpaja,puuntyöstö

Karmien väli on 340 mm. Se on suhteellisen pieni väli, mutta kahdella vinositeellä se näyttää hyvältä ja riittää.

Tee vinoside kahdesta noin 35 mm:n rimasta, joihin sahaat lapaliitoksen.

Aseta vinoside karmien väliin ja sahaa se oikeankokoiseksi.

Tee upotus kahteen vaakarimaan niin, että vinoside sopii niiden väliin.

Bygge av port
Bygge av port Kuva: yle/Strömsö puu,työpaja,Strömsö

Maalitilkalla voi tehdä hauskoja juttuja

Aloita portin maalaaminen ylhäältä valkoisella maalilla. Sekoita mukaan yhä enemmän vihreää maalauksen edetessä, niin portin sävy muuttuu sitä vihreämmäksi mitä lähemmäs maata tullaan. Kokonaisuutta kutsutaan maalauspiireissä gradientiksi.

En port och en dörr i trädgården
En port och en dörr i trädgården Kuva: yle/Strömsö ovet,Strömsö,puuntyöstö