Hyppää pääsisältöön

Sitä mahtipontisempaa Šostakovitšia

Kapellimestari John Storgårds sekä BBC Philharmonic jatkavat hyväksi todettua yhteistyötään. Aiemmin säveltäjä George Antheilin elokuvamusiikkimaisen tuotannon kanssa ilostuttanut tutkapari hapuilee nyt uusia suuntia. Siirtymä Dmitri Šostakovitšin tuotantoon ei kuitenkaan ole niin suuri kuin äkkiseltään voisi vaikuttaa, etenkin kun kyseessä on Šostakovitšin laatima suureellinen sankaritarina, sinfonia nro 11.

sostakovits äänitteen kansi
sostakovits äänitteen kansi Dmitri Šostakovitš

Šostakovitšin sinfoniasarja jakautuu karkeasti henkilökohtaisen ja tunnuksellisen, poliittista linjaa myötäilevän sekä monumentaalimusiikin välillä. Yli tunnin kestoinen eeppinen sinfonia nro 11 lisänimeltään "Vuosi 1905" kuuluu selkeästi jälkimmäiseen joukkoon. Se, "kertooko" sinfonia Venäjän vallankumouksesta vai itse asiassa Unkarin kansannoususta vuonna 1956, kuten myöhemmin on esitetty, voi olla monelle nykykuulijalle toissijainen asia. Yhdennentoista sinfonian keskiössä on urhoollinen matka, joka soi vuoroin suureellisesti, tuimasti tai hiljaisen surumielisesti uumoillen.

Storgårdsin johdattama BBC Philharmonic tekee tutusti komeaa jälkeä, kun mahtipontiset marssit, groteskit ja roisit aihelmat sekä karikatyyrit löytävät oikean muotonsa. Ennen kaikkea sinfonia nro 11 on dynaamisen arkkitehtuurin luomista, laajojen kaarrosten ja jännitteiden ylläpitämistä. Toisessa osassa Vuosi 1905 Storgårds rakentaa maltilla huiman nousun, joka kolmannessa aallossaan kulminoituu karskiin huipennukseen ja sulkeutuu vaimean uupuneena.

Parhaiden mahdollisten kuunteluolosuhteiden löytäminen voi tarjota haasteita myös kuulijalle, mikäli haluaa ottaa irti maksimaalisen kokemuksen dynaamisten ääripäiden venyttelystä. Jos mahdollistuu tilaisuus päästä luukuttamaan tätä taltiointia oikein kunnolla, kannattaa siihen tarttua.

Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 11 “Vuosi 1905”. BBC Philharmonic/John Storgårds. (Chandos, CHAN 5278)

Kuuntele Uudet levyt 28.4.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.