Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Kiehtovat kissat – maailman kissaeläimet ovat sulavia saalistajia ja suuria sopeutujia

Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä.
Kissaeläimistä vahvimpia ovat Amerikan mantereella elävät jaguaarit. Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä. Kuva: BBC NHU/Paul Williams 2017 Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat kissat

TV1 lauantaisin 29.8. - 5.9.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Afrikassa elää eläinten kuningas, leijona. Eläiminä ne ovat legendaarisia, mutta kissaeläinten joukossa ne ovat merkillisiä. Ne elävät yhdessä ja ovat ainoita todella sosiaalisia kissaeläimiä.

Leijonalle lauma on perhe ja liittouma. Tansanian Ruahassa elävät leijonat tunnetaan siitä, että ne muodostavat superlaumoja. Valtavat ryhmät pystyvät käymään Afrikan pelottavimman saaliin, puhvelilauman, kimppuun.

Avaran luonnon kaksiosainen dokumentti Kiehtovat kissat esittelee kissaeläimiä ja niiden elämää maailman eri kolkista. Uusin kuvaustekniikka ja tutkimus tuovat salaperäiset eläimet päivänvaloon ainutlaatuisella tavalla!

Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä.
Sri Lankassa elävä ruostetäpläkissa on pienimpiä kissaeläimiä. Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä. Kuva: Vimukthi Weeratunga 2016 Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat kissat

Kissaeläimillä pienimmästä suurimpaan on poikkeuksellisia kykyjä ja ominaisuuksia, joiden avulla ne ovat valloittaneet kaikki neljä ilmansuuntaa.

Ruostetäpläkissa näyttää kissanpennulta

Luontodokumentin ensimmäisessä osassa tutustutaan Tansanian leijonalaumaan sekä Sri Lankan viidakossa elävään harvinaiseen, maailman pienimpäån kissapetoon. Ruostetäpläkissa näyttää kissanpennulta ja mahtuisi ihmisen kämmenelle.

Kissat ovat valloittaneet jopa maailman korkeimmat vuoret, Himalajan.

Pystysuorien seinämien ja paljaiden kallioiden suunnaton erämaa on uhanalaisen lumileopardin valtakuntaa. Se on maailman korkeimmalla elävä ja luultavasti maailman yksinäisin kissaeläin! Ikääntyvä uros koettaa nyt löytää lumisessa erämaassa itselleen kumppanin.

Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä.
Gepardi on maaeläimistä nopein. Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä. Kuva: BBC Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat kissat

Honey on afrikkalainen naarasleopardi ja emo. Leopardin radiopanta on antanut tutkijoille käsityksen Afrikan arimman ison kissan elämästä. Emolla on edessään vuosikymmenien pahin kuivuus.

Mongolian salaperäinen arokissa

Kiehtovat kissat -dokumenttisarjan toisessa osassa matkataan muun muassa Sundarbaniin, joka on Intiasta Bangladeshiin ulottuva maailman suurin mangrovemetsäalue. Aluetta hallitsee legendaarinen kissaeläin – bengalintiikeri. Se on isoista kissoista luultavasti arin ja vähiten ymmärretty.

Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä.
Mongolian sydänmailla asustelee salaperäinen arokissa. Avaran luonnon kaksiosainen dokumenttisarja isoista ja pienistä kissaeläimistä. Kuva: BBC NHU / Paul Williams 2017 Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat kissat

Etelä-Afrikan Karoon aavikon pensaikko tarjoaa täydellisen suojan Afrikan pienimmälle kissalle, mustajalkakissalle. Leijonaa 200 kerta kevyempi kissa voi vaeltaa yön aikana jopa 30 kilometriä. Se on pisin tunnettu pienen kissan saalistusmatka. Pienestä koostaan huolimatta mustajalkakissa on vaarallinen saalistaja.

Kenties kaikkein eriskummallisin pieni kissa asuu Mongolian sydänmailla. Vuosikymmeniä kestäneiden tutkimusten jälkeen päästään dokumentissa kurkistamaan arokissan eli manulin salaiseen elämään!

Avara luonto: Kiehtovat kissat -sarjan lukijana on Juhani Rajalin. Englanninkielellä sarjan selostaa palkittu näyttelijä, Doctor Foster -sarjasta tuttu Bertie Carvel.

Big Cats. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Luontosarja on on esitetty Ykkösellä edellisen kerran toukokuussa 2020.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.