Hyppää pääsisältöön

Nyt kumotaan 10 tissimyyttiä!

Erilaisia piirrettyjä rintoja vaaleansinisellä pohjalla.
Erilaisia piirrettyjä rintoja vaaleansinisellä pohjalla. Kuva: Mitja Sirola / Yle rinnat,myytit,ruumiinkuva

Treenaamalla voi saada isommat tissit, eikä rintaliivejä kannata käyttää liian aikaisin. Oletko sinäkin kuullut nämä väitteet joskus? Rintojen ulkonäkö voi aiheuttaa paineita siinä missä mikä tahansa muukin ulkonäköön liittyvä asia. Rintoihin liittyviin väitteisiin törmää myös sosiaalisessa mediassa ja nuorten keskustelupalstoilla yllättävän usein. Siksi on korkea aika kumota tissimyytit!

1. Treenaamalla voi vaikuttaa rintojen kokoon.

Totta ja tarua.

Rintoja ei lähtökohtaisesti voi treenata suuremmaksi. Erittäin voimakas treenailu voi kuitenkin vaikuttaa rintoihin, sillä ne koostuvat pääosin rasvakudoksesta ja treenaaminen polttaa rasvaa.

Koska kaikki rinnat ovat yksilöllisiä, ei treenaamisen vaikutusta rintojen rasvakudokseen tai rintalihaksen kasvuun voi ennustaa. Nopea painonvaihtelu ja muut fyysiset muutokset voivat myöskin vaikuttaa rintojen koon muutokseen.

Rintalihaksia treenaamalla voi parantaa ryhtiä, mikä tuo rinnat paremmin esiin.

2. Rinnoista ei tule terhakkaat, jos pitää rintsikoita liian nuorena.

Tarua.

On tärkeää, että rintaliivit ovat oikean kokoiset ja istuvat hyvin. Ensimmäisiä liivejä ostaessa kannattaa kysyä ensiliivejä, jotka ovat nimenomaan suunniteltu kasvaville rinnoille.

Väärän kokoisten liivien käyttö voi aiheuttaa kipuja ja muita haittoja. Huonosti istuvat liivit tunnistaa siitä, että rintsikoiden ympärys hiertää tai on liian löysä. Uusien liivien ympäryksen tuntuman pitäisi olla napakka, mutta liivit eivät saisi puristaa. Liivin alareunan alle pitää mahtua kaksi sormea.

Myös olkaimet viestivät rintsikoiden oikeasta koosta. Oikean pituiset olkaimet eivät valahda eivätkä jätä punaisia painaumia hartioihin.

3. Lihominen kasvattaa rintoja.

Totta ja tarua.

Etenkin nopea painon lisääntyminen voi vaikuttaa rasvakudoksen lisääntymiseen myös rinnoissa.

Rintojen koon ja muodon muutoksiin vaikuttavat kuitenkin myös ikä, erilaiset fyysiset muutokset, elämäntavat ja mahdolliset vaihdevuosioireet. Rinnat voivat luonnollisesti muuttua pitkin elämää.

4. Tissien pitää olla keskenään saman kokoiset ja näköiset.

Tarua.

Rinnat ovat luonnostaan useimmiten erikokoiset ja -näköiset. Samoin kuin kasvot eivät ole symmetriset, eivät myöskään rinnat ole sitä.

Kaikki rinnat ovat uniikkeja omine muotoineen ja ominaisuuksineen.

5. Tissien kokoon ja muotoon voi itse vaikuttaa.

Tarua.

Rintojen kokoon ja muotoon pystyy harvoin itse vaikuttamaan. Rintojen koko, muoto ja koostumus muuttuvat läpi elämän ja se on täysin luonnollista.

Omiin rintoihin kannattaa tutustua jo varhaisessa vaiheessa ja oppia tuntemaan niiden rakenne. Kun rinnat tutkii säännöllisesti, tunnistaa mahdolliset muutokset helpommin. Rintojen tunnustelu onkin hyvä tehdä kuukausittain.

6. Isot rinnat haittaavat liikkumista.


Totta ja tarua.

Kyse on aina yksilöllisistä tapauksista, eikä isoista rinnoista ole välttämättä mitään haittaa liikkumiseen ja treenaamiseen.

Jos rinnat aiheuttavat selkä- ja niskakipuja tai muita terveyshaittoja, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Jos lääkäri toteaa rintojen koosta olevan lääketieteellistä haittaa, korjausleikkaus tehdään julkisessa terveydenhuollossa.

7. On parempi jättää imettämättä, koska imetys tekee rinnoista roikkuvat ja rumat.

Tarua.

Itse asiassa yleensä raskausaikaiset hormonimuutokset aiheuttavat rinnoissa enemmän muutoksia kuin imetys.
Kaikki rinnat ovat imetyksen suhteen yksilöllisiä.

Imetys voi esimerkiksi venyttää nännejä. Imetyksen seurauksena joidenkin naisten nänninpäät kasvavat leveyttä ja pituutta. Tilanne saatetaan kokea häiritseväksi esimerkiksi silloin, jos omat rinnat ovat muuten pienet. Terveyden kannalta tällaisesta muutoksesta ei kuitenkaan ole mitään haittaa.

Kun imetys on lopetettu, rinnat säilyttävät valmiuden maidoneritykseen noin 40 päivän ajan, minkä jälkeen elimistö vähitellen purkaa valtaosan maitorauhaskudoksesta. Tässä vaiheessa rinnat voivat tuntua epätavallisen kevyiltä ja ontoilta. Myöhemmin rintoihin kuitenkin kerääntyy uutta rasvakudosta kadonneen rauhaskudoksen tilalle.

8. Jos kynä pysyy tissin alla, ovat tissit liian roikkuvat.

Tarua.

Roikkuvat rinnat eivät ole yhtään sen huonompia kuin muunlaiset rinnat.

“Kynätesti” ei ole mikään mittari rintojen roikkuvuudesta.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä. Ihmisillä on myös erilaisia mieltymyksiä: jotkut tykkäävät tietynlaisista rinnoista ja toisille rintojen ulkomuodolla ei ole mitään väliä.

9. Rintasyöpä on naisten sairaus.


Tarua.

Kaikki sukupuolet voivat sairastua rintasyöpään. Rintasyövän oireet ovat kaikilla sukupuolilla samat.

Suomessa todetaan rintasyöpä vuosittain noin 20-30 cis-miehellä. Vaikka sairastuneiden miesten määrä on kaikkiin rintasyöpätapauksiin suhteutettuna pieni, on hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei potentiaalinen rintasyövän toteaminen viivästy.

Sairauden harvinaisuuden vuoksi lääkäri tai potilas eivät aina osaa epäillä rintasyöpää miehellä, vaikka hänellä olisi selkeitä rintasyövän oireita.

Suomessa ei tilastoida erikseen transihmisten rintasyöpätapauksia, mutta kaikki ihmiset, joiden rintojen ja rintakehän rintarauhaskudos on kehittynyt, voivat saada rintasyövän.

Transprosessi ei poista rintasyöpäriskiä. Sekä mastektomia eli rintojen poistoleikkaus että testosteronin käyttäminen laskevat kuitenkin riskiä sairastua. Mahdollisuus sairastumiseen ei kuitenkaan poistu kokonaan, koska rintojen poiston yhteydessä rintakehän alueelle voi jäädä rintarauhaskudosta.

Rintojen omatarkkailu on tärkeää myös silloin, kun rinnat on poistettu kokonaan.

10. Silikonit ovat este mammografialle.

Tarua.

Implantti ei ole este mammografialle, mutta kuvia otetaan varjostusten vuoksi tavallista enemmän.

Rintaimplantti tekee rinnasta kiinteän, jonka vuoksi se voi olla myös haasteellinen tutkia. Kannattaa kysyä tarvittaessa apua lääkäriltä tavallisen kudoksen ja implantin tuntuman eron opetteluun.

Artikkeliin on haastateltu Tunne rintasi ry:n järjestösihteeri Erika-Evely Ee Eisenia. Eisen on on ammatiltaan seksologi ja moninaisuusasiantuntija.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!