Hyppää pääsisältöön

Äitienpäiväviikolla Yle Olohuoneessa esiintyvä jazztrumpetisti Verneri Pohjola: “Äiti on peili omaan itseeni”

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola soittaa trumpettia porraskäytävän ylätasanteella.
Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola soittaa trumpettia porraskäytävän ylätasanteella. Kuva: Maarit Kytoharju Verneri Pohjola,Yle Olohuone

Trumpetisti Verneri Pohjolan sooloalbumi The Dead Don’t Dream julkaistaan 1.5. Levynjulkaisukeikka nähdään Yle Olohuoneessa keskiviikkona 6.5. Äiti seuraa poikansa muusikkouraa tiiviisti.

– Äidiltä tulee kannustavaa ja ihailevaa palautetta. Hänen viestinsä ovat aina täynnä aurinkoa, sydämiä ja ilotulituksia. Se on ihanaa.

The Dead Don’t Dream -albuminimi kuulostaa synkältä ja dramaattiselta, mutta muusikko itse kokee asian toisin.

– Oma ajatukseni albumin nimestä ei ole lainkaan synkkä. Se on muistutus siitä, että kun ollaan vielä elossa, on aika unelmoida ja toteuttaa haaveita. Jos haluaa jotain tärkeää tehdä tässä elämässä, se kannattaa tehdä, eikä jäädä odottamaan.

Alun perin levynjulkkarikeikka oli tarkoitus soittaa Kansallisteatterissa. Kansallisteatteri ei ole ihan tavallinen paikka jazzlevyn julkaisupaikaksi. Jo debyyttialbumi Bullhornin levynjulkkareita vietettiin Kansallisteatterissa maaliskuussa 2015. Pohjola kertoo, että Kansallisteatteri-yhteistyö alkoi Kristian Smedsin ohjaaman Mr. Vertigon merkeissä vuonna 2010.

– Mr. Vertigoa esitettiin melkein kaksi vuotta ja näytöksiä oli paljon. Sinä aikana tajusin, miten paljon mahdollisuuksia siinä miljöössä on. Bullhorn-levynjulkkarit onnistuivat tosi hyvin kaikkien osapuolten kannalta.

The Dead Don’t Dream -levynjulkkarit Kansallisteatterissa toteutuvat mahdollisesti keväällä 2021. Koronan aiheuttama musiikkialan myllerrys ei jätä ketään ulkopuolelle. Ainoastaan virtuaaliset keikat ovat enää mahdollisia.

– Tässä tilanteessa olen kiitollinen, että levynjulkkarit onnistuvat Ylen lähetyksessä. Koen olevani etuoikeutettu, kun monelta muusikkokaverilta on peruuntunut keikkoja, levynjulkkareita ja kiertueita.

Verneri Pohjola vilkuttaa rappusissa.
Verneri Pohjola vilkuttaa rappusissa. Kuva: Maarit Kytoharju Verneri Pohjola,Yle Olohuone

Levyn julkaisee lontoolainen Edition Records. Samalle yhtiölle levyttävät useat muut suomalaiset jazz-artistit, kuten Aleksi Tuomarila, Olavi Louhivuoren Oddarang, Aki Rissasen Trio ja Olli Hirvonen. Miksi Edition Recordsilla on näin monta suomalaisartistia?

– Levy-yhtiön perustaja Dave Stapletonilla on lämpimät suhteet suomalaisiin muusikoihin. Hän näkee suomalaisten artistien potentiaalin ja tekee työtä musiikin näkyvyyden eteen koko Euroopassa. Ehkä suomalaiset eivät itse aina näe, miten kovatasoista jazzia kotimaassa tehdään.

Uuden levyn sävellysprosessi sai muusikon tutkiskelemaan itseään ja tapaansa työskennellä. Kirjoittaessaan uutta musiikkia Pohjola asettaa itselleen aina kovat odotukset. Prosessi kestää puolesta vuodesta vuoteen, jonka aikana luova työ vaikuttaa mielialaan.

– Yritin kouluttaa itseäni, että antaisin musiikin tekoprosessin käydä siellä taustalla ja aiheuttaa niitä ahdistuksenkin tunteita, mutta samalla muistaisin, ettei koko elämäni ole uuden levyn luomistyötä. Tavoitteeni oli, että prosessi ei ajaisi minua, vaan minä ajaisin sitä prosessia enemmän.

Jazztrumpetisti americanan jäljillä

Vuonna 2017 Verneri Pohjola esiintyi Austinissa South by Southwest -tapahtumassa Tuomo & Markus -kokoonpanossa. Americanaa soittava yhtye oli vierailevalle muusikolle avartava kokemus entuudestaan tuttujen muusikkoystävien Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin bändissä.

– Opin arvostamaan minulle aiemmin uutta americana-musiikkia. Se oli minulle epätodennäköinen, mutta samaan aikaan toimiva yhteistyökuvio.

Lue lisää South by Southwest-keikasta täältä.

Verneri Pohjola soittaa americanaa vierailevana artistina Tuomo & Markus -bändissä Austinissa.
Verneri Pohjola soittaa americanaa vierailevana artistina Tuomo & Markus -bändissä Austinissa. Verneri Pohjola soittaa americanaa vierailevana artistina Tuomo & Markus -bändissä Austinissa. Kuva: Jani Mikkonen Yle Olohuone,Verneri Pohjola

Verneri Pohjola soittaa basisti Antti Lötjösen vastikään julkaistulla Quintet East -debyyttialbumilla. Myös Lötjönen on tärkeä kollega ja henkilökohtainen ystävä.

– Olen soittanut jazzbändeissä pisimpään juuri Lötjösen kanssa. Kunnioitus Antti Lötjöstä ja Tuomo Prättälää kohtaan on paitsi musiikillista, myös henkilökohtaista ystävyyttä. Nyt nelikymppisenä on hauska fiilis, kun on tuntenut nämä kaverit puolet elämästään ja kasvanut heidän kanssaan aikuiseksi. Se on mielestäni tosi merkityksellistä.

Trumpetin soitosta voimaa korona-arkeen

Näin korona-aikana Pohjola harjoittelee soittamista joka päivä kotinsa olohuoneessa. Soittoharjoitusten sovittaminen etätöitä tekevän puolison ja etäkoululaisen rytmiin onnistuu keskustelemalla.

– Olen saanut harjoitella joka päivä rauhassa. Erikoisesti trumpetin harjoittelu päämäärättömästi on minusta mahtavaa. Otan jonkun teknisen yksityiskohdan ja alan hiomaan sitä. Se on tosi meditatiivista ja välittömästi palkitsevaa hommaa. Virkistyn ja soitto tuntuu hyvältä kehossa. Päämäärätön soittaminen on ollut minulle todella tärkeä voimavara.

Koronavirus vaikuttaa kaikkien elämään tavalla tai toisella. Pohjola pyrkii positiiviseen ajatteluun. Ehkä kaikkien koettelemusten keskeltä löytyy myös hyviä asioita, joita emme vielä näe.

– Mulla on varaa suhtautua asioihin positiivisesti. Koen jopa myönteisen ajattelun velvollisuudekseni, koska on paljon ihmisiä, joilla ei ole todellakaan mahdollisuutta nähdä asioiden valoisia puolia. Muuten tilanne menee toivottomaksi.

Trumpetisti Verneri Pohjola soittamassa studiossa.
Trumpetisti Verneri Pohjola soittamassa studiossa. Kuva: Maarit Kytoharju Yle Olohuone,Verneri Pohjola

Korona-aikana myötätunnon merkitys korostuu

Pohjola kertoo, että korona-arkeen sopeutuminen on vienyt aikaa. Keho ja mieli ovat tarvinneet aikaa tottua uuteen tilanteeseen kotona ja työssä. Ihan arkisista asioista suoriutuminen uuvutti aluksi.

– Minun mielestä tärkein asia tässä tilanteessa heti turvallisuuden, ravinnon ja terveydestä huolehtimisen jälkeen on se, että pitäisi sallia kaikenlaiset tunteet itselle ja muille. Myötätunto on tärkeää, jotta uskaltaa käydä ahdistuksen ja epätoivon tunteet läpi. Siitä se sopeutuminen uuteen tilanteeseen alkaa.

Oma perhe on muusikolle kaikkein tärkein asia. Haastava korona-arki on tuonut perheenjäsenistä esiin positiivisia puolia.

– Olen ylpeä perheestäni, että olemme osanneet tässä tilanteessa osanneet tukea toisiamme ja myötätuntoa on löytynyt. Kaikilla on ollut reaktioita suuntaan ja toiseen. Olen huomannut, että olemme aika resilientti perhe. Jotenkin meistä löytyy yllättävää vahvuutta.

Näe ja koe The Dead Don’t Dream -levynjulkkarikeikka Yle Areenassa keskiviikkona 6.5. klo 19.30! Yle Teemalla konsertti esitetään la 9.5. klo 14.45. Levyllä soittaa Verneri Pohjola Quartet eli Verneri Pohjola trumpetissa, Tuomo Prättälä pianossa, Antti Lötjönen bassossa ja Mika Kallio rummuissa. Voit myös chatata lähetyksen aikana ja keskustella chatissa lähetyksen jälkeen Verneri Pohjolan kanssa.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone