Hyppää pääsisältöön

Toukokuu Elävässä arkistossa on Punaisen kolmion poliittista lähihistoriaa ja nuorten seikkailuja

kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1
Hertta Kuusinen (Vappu Nalbantoglu) ja Yrjö Leino (Eero Aho) elokuvassa Punainen kolmio kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1 kotikatsomo: punainen kolmio

Toukokuu on kevään heräämisen aikaa. Puut ja pensaat alkavat vihertyä ja ensimmäiset kevätkukat kukkia. Lumet ovat sulaneet suurimmasta osasta maata. Kuun avaa ylioppilaiden, työväen ja kevään juhla vappu. 9.5. vietetään Eurooppa-päivää.Toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan äitejä äitienpäivänä. Snellmanin päivää, suomalaisuuden päivää juhlitaan 12.5. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen toukokuulle sattuvat usein myös helatorstai ja helluntai. Ja kuun lopussa koululaiset pääsevät kesälaitumille ja uudet ylioppilaat saavat lakkinsa. Kuun päättää YK:n tupakaton päivä.

Toukokuun toivottua draamaa

Toukokuun Toivotuissa palataan maamme poliittiseen lähistoriaan Heidi Köngäksen ohjaamaan kolmiosaisen sarjan Punainen kolmio myötä. Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon tarinan ympärille kutoutuvan draaman ovat kirjoittaneet Leena Virtanen ja Taina West. Sarja on vuodelta 2015. Nuorelle yleisölle on tarjolla 11-osainen Pekka Lepikön ohjaama Kuka uskoo haikaraa vuodelta 1993, Lepikön ohjaama neliosainen Neljä päivää vuosilta 1984–1985 ja Tommi Auvisen ohjaama neliosainen Kuvahait vuodelta 1985. Kaikki nämä tulevat katsottaviksi Areenaan 7.5. Jo seuraavana päivänä, 8.5., päästään nauttimaan Satuhäiden kahdesta uusimmasta tuotantokaudesta.

Vesa-Pekka Mäkinen (Roope), Maria Larpo (Ellen) ja Riku Suokas (Pepe) draamasarjassa Kuka uskoo haikaraa (1983).
Kuka uskoo haikaraa Vesa-Pekka Mäkinen (Roope), Maria Larpo (Ellen) ja Riku Suokas (Pepe) draamasarjassa Kuka uskoo haikaraa (1983). Kuva: Yle kuvapalvelu / Antero Tenhunen Kuka uskoo haikaraa

Toukokuussa tapahtunutta

Heti kuun alussa tv-uutiset järkytti osaa kansaa tuomalla ensimmäistä kertaa vapunpäivän punaliput värillisinä ruutuun vuonna 1977. Tamperelaiset taas pääsivät ihailemaan kaupunkiaan yläilmoista Näsinneulan avauduttua 1971. Britanniassa alkoivat puhaltaa uudet tuulet, kun Margaret Thatcherista tuli maan pääministeri 1979. Suomi poisti kuolemanrangaistuksen lopullisesti rangaistusjärjestelmästään vuonna 1972. Alkukuusta 2006 liekit leimahtivat Musiikkitalon alta purettaviksi määrätyillä VR:n makasiineilla Helsingissä. Pariisilaiset saivat ihmeteltäväkseen ja aluksi inhottavakseen Eiffelin tornin, joka avattiin yleisölle vuonna 1889.

Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995
Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995 Kuva: Pekka Sipilä jääkiekon mm-kisat

Lopultakin. Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995, jota juhlittiin näyttävästi Helsingin kauppatorilla. Jatkoa seurasi vasta 2011. Maamme-laulu esitettiin ensimmäistä kertaa ylioppilaiden Flooran-päivän juhlassa Helsingissä Kumtähden kentällä 1848. Naisten muoti mullistui Amerikassa 1940, kun nailonsukat tulivat myyntiin. YK:n perheiden päivää on juhlittu 15.5. vuodesta 1994 lähtien. Suomen sisällisodan päätteeksi marssitti kenraali Mannerheim valkoiset voitonparaatiin 16.5.1918. Nuorison musiikkielämä sai uutta puhtia Elävän musiikin yhdistyksen ELMU ry:n perustamisen myötä 1978. Koko kansaa järkytti vuonna 1953 Kyllikki Saaren murha, jota ei ole vieläkään selvitetty. Englannissa Henrik VIII alkoi päästä vauhtiin vaimojen vaihdossa, kun toinen vaimo Anne Boleyn mestattiin 1536.

Suomen vuoden 2006 euroviisuedustaja ja voittaja Lordi poseeraa Suomen lipun ja kukkien kanssa.
Suomen vuoden 2006 euroviisuedustaja ja voittaja Lordi poseeraa Suomen lipun ja kukkien kanssa. Kuva: EPA/All Over Press Lordi,Euroviisut,Suomi,Hard Rock Hallelujah

Se tapahtui sittenkin ennen kuin helvetti jäätyy; Suomi voitti Euroviisut Lordin johdolla vuonna 2006. Charles Lindbergh teki ilmailun historiaa vuonna 1927 ensimmäisellä Atlantin ylittävällä yksinlennolla. Jimi Hendrix ällistytti ja kummastutti kuulijoita Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1967. Euroopan hullu vuosi 1968 sai ylioppilaat barrikadeille myös Pariisissa. Suomessa yleisö pääsi ensimmäistä kertaa ihmettelmään uutta ihmettä, televisiota, vuonna 1955. Eräänlaista tv-historiaa oli myös uutistoimittaja Kari Toivosen lähtö eläkkeelle vuonna 2005.

Pientä myötähäpeääkin, jos myös loistoakin, koettiin vuonna 1976 Britannian kuningattaren Elisabet II:n valtiovierailulla. Hyvinkään ohella koko Suomi järkyttyi 26.5.2012 ampumavälikohtauksen vuoksi. Riemukkaampi tapaus oli Linnanmäen huvipuiston avaaminen vuonna 1950. Vuonna 1987 onnistui nuori saksalainen Mathias Rust järkyttämään jopa Neuvostoliiton valtarakenteita laskeutumalla pienkoneella Moskovan Punaiselle torille. Tuhopolttajat olivat puolestaan liikkeellä 29.5.2006,kun Porvoon tuomiokirkko sytytettiin tuleen.

Borgå domkyrka i lågor
Borgå domkyrka i lågor Kuva: YLE/Erik Gestrin Porvoon tuomiokirkko

Toukokuun syntymäpäiväsankareita

Toukokuussa ovat syntyneet ainakin seuraavat henkilöt: Aulikki Rautawaara, David Beckham, Jaakko Kolmonen, Kalle Palander, James Brown, Elvi Sinervo, Helvi Sipilä, Karl Marx, Pedro Hietanen, Sigmund Freud, Liisamaija Laaksonen, Eva Perón, Ilmari Kianto, Josip Broz Tito, Veikko Huovinen, Saima Harmaja, Touko Laaksonen (Tom of Finland), Raili Rusto, Hannu Taanila, Jamppa Tuominen, Liana Kaarina Leskinen, Hiski Salomaa, Markus Rautio (Markus-setä), Gösta Sundqvist, Martti Syrjä, Erkki Toivanen, Jari Kurri, Aarne Ervi, Carl von Linné, Bob Dylan ja Claes Andersson.

Toukokuussa kuolleita

Valitettavasti myös monien kuolinpäivä on sattunut toukokuulle. Henri Toivonen, Josip Broz Tito, Riki Sorsa, Leo Jokela, Minna Canth, Otto Wille Kuusinen, Toivo Kuula, Ansa Ikonen, Tauno Palo ja Seppo Heikinheimo.

Edellä oleva ei ole kattava otos edes toukokuuhun liittyvästä aineistosta Elävässä arkistossa. Uuttakin materiaalia tulee koko ajan. Lisää kiinnostavaa aineistoa löytyy myös ruotsiksi Arkivetista.

Valkovuokkoja.
Valkovuokkoja. Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi Valkovuokko,kukat (koristekasvit)
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto