Hyppää pääsisältöön

Elävän arkiston toukokuu vie Pertsan ja Kilun uusiin seikkailuihin

Kilu (Ville Turtiainen) ja Pertsa (Joona Mielonen) salaisuuksia tutkimassa.
Pertsa (oik.) ja Kilu (vas.) Kilu (Ville Turtiainen) ja Pertsa (Joona Mielonen) salaisuuksia tutkimassa. Kuva: Rinna Härkönen Pertsa ja Kilu

Toukokuu on kevään heräämisen aikaa. Puut ja pensaat alkavat vihertyä ja ensimmäiset kevätkukat kukkia. Lumet ovat sulaneet suurimmasta osasta maata. Kuun avaa ylioppilaiden, työväen ja kevään juhla vappu. 9.5. vietetään Eurooppa-päivää.Toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan äitejä äitienpäivänä. Snellmanin päivää, suomalaisuuden päivää juhlitaan 12.5. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen toukokuulle sattuvat usein myös helatorstai ja helluntai. Ja kuun lopussa koululaiset pääsevät kesälaitumille ja uudet ylioppilaat saavat lakkinsa. Kuun päättää YK:n tupakaton päivä.

Toukokuun toivottua draamaa

Toukokuun Toivottu draama on omistettu nuorekkaalle seikkailulle. Areenassa jo olevien klassisten Väinö Riikkilän nuortenkirjoihin perustuvien Pertsa ja Kilu -tarinoiden kumppaniksi julkaistaan 12-osainen Taavi Vartian kirjoittaman ja ohjaamanPertsan ja Kilun uudet seikkailut vuodelta 2000. Hahmot ovat vanhat tutut, mutta seikkailut uusia.

Taneli Haron ohjaama Mummon medaljonki vuodelta 1989 tuo maalaisserkun kaupunkiin ja kaupunkilaisserkku joutuu nielemään nyreytensä. Kesä ilman serkkua ja serkun kaveria Amandaa olisi ollut hyvinkin tylsä.

Jari Reponen (Ville), Antti Vierikko (Matti) ja Anna af Hällström (Amanda) sekä varis ja medaljonki.
Jari Reponen (Ville), Antti Vierikko (Matti) ja Anna af Hällström (Amanda) sekä varis ja medaljonki. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen salaisuus (ilmiöt)

Laura Lilja-Haatajan pistedraamaEeva vuodelta 1993 kertoo, miltä tuntuu kun koulu ja perheen uusi vauva mullistavat perheen esikoisen elämän.

Milka Joensuu (Eeva), Helena Itkonen (mummo), Lena Labart (äiti), Matti Salo (vauva) ja Eero Saarinen (isä) nuortenelokuvassa Eeva.
Milka Joensuu (Eeva), Helena Itkonen (mummo), Lena Labart (äiti), Matti Salo (vauva) ja Eero Saarinen (isä) nuortenelokuvassa Eeva. Kuva: Matti Sulanto kesä

Lisäksi uusintakierrokselle lähtee joukko jo aiemmin julkaistuja ohjelmia: Reetta Robinson, Pirunnyrkki, Tiina, Kolarikorjaamossa kummittelee, Kultainen salama, Kuusikko ja kuoleman varjot, Enon varjo ja Postimiehen varjo. Susikoira Roi -sarjat saavat vuoden lisää katseluaikaa.

Nämä kaikki julkaistaan Areenaan 12.5.

Toukokuussa tapahtunutta

Heti kuun alussa tv-uutiset järkytti osaa kansaa tuomalla ensimmäistä kertaa vapunpäivän punaliput värillisinä ruutuun vuonna 1977. Tamperelaiset taas pääsivät ihailemaan kaupunkiaan yläilmoista Näsinneulan avauduttua 1971. Britanniassa alkoivat puhaltaa uudet tuulet, kun Margaret Thatcherista tuli maan pääministeri 1979. Suomi poisti kuolemanrangaistuksen lopullisesti rangaistusjärjestelmästään vuonna 1972. Alkukuusta 2006 liekit leimahtivat Musiikkitalon alta purettaviksi määrätyillä VR:n makasiineilla Helsingissä. Pariisilaiset saivat ihmeteltäväkseen ja aluksi inhottavakseen Eiffelin tornin, joka avattiin yleisölle vuonna 1889. Ensimmäiset suomalaiset vapaaehtoiset SS-miehet lähtivät Saksaan 6.5.1941.

Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995
Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995 Kuva: Pekka Sipilä jääkiekon mm-kisat

Lopultakin. Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995, jota juhlittiin näyttävästi Helsingin kauppatorilla. Jatkoa seurasi vasta 2011. Maamme-laulu esitettiin ensimmäistä kertaa ylioppilaiden Flooran-päivän juhlassa Helsingissä Kumtähden kentällä 1848. Naisten muoti mullistui Amerikassa 1940, kun nailonsukat tulivat myyntiin. YK:n perheiden päivää on juhlittu 15.5. vuodesta 1994 lähtien. Suomen sisällisodan päätteeksi marssitti kenraali Mannerheim valkoiset voitonparaatiin 16.5.1918. Nuorison musiikkielämä sai uutta puhtia Elävän musiikin yhdistyksen ELMU ry:n perustamisen myötä 1978. Koko kansaa järkytti vuonna 1953 Kyllikki Saaren murha, jota ei ole vieläkään selvitetty. Englannissa Henrik VIII alkoi päästä vauhtiin vaimojen vaihdossa, kun toinen vaimo Anne Boleyn mestattiin 1536.

Suomen vuoden 2006 euroviisuedustaja ja voittaja Lordi poseeraa Suomen lipun ja kukkien kanssa.
Suomen vuoden 2006 euroviisuedustaja ja voittaja Lordi poseeraa Suomen lipun ja kukkien kanssa. Kuva: EPA/All Over Press Lordi,Euroviisut,Suomi,Hard Rock Hallelujah

Se tapahtui sittenkin ennen kuin helvetti jäätyy; Suomi voitti Euroviisut Lordin johdolla vuonna 2006. Charles Lindbergh teki ilmailun historiaa vuonna 1927 ensimmäisellä Atlantin ylittävällä yksinlennolla. Jimi Hendrix ällistytti ja kummastutti kuulijoita Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1967. Euroopan hullu vuosi 1968 sai ylioppilaat barrikadeille myös Pariisissa. Suomessa yleisö pääsi ensimmäistä kertaa ihmettelmään uutta ihmettä, televisiota, vuonna 1955. Eräänlaista tv-historiaa oli myös uutistoimittaja Kari Toivosen lähtö eläkkeelle vuonna 2005.

Pientä myötähäpeääkin, jos myös loistoakin, koettiin vuonna 1976 Britannian kuningattaren Elisabet II:n valtiovierailulla. Hyvinkään ohella koko Suomi järkyttyi 26.5.2012 ampumavälikohtauksen vuoksi. Riemukkaampi tapaus oli Linnanmäen huvipuiston avaaminen vuonna 1950. Vuonna 1987 onnistui nuori saksalainen Mathias Rust järkyttämään jopa Neuvostoliiton valtarakenteita laskeutumalla pienkoneella Moskovan Punaiselle torille. Tuhopolttajat olivat puolestaan liikkeellä 29.5.2006,kun Porvoon tuomiokirkko sytytettiin tuleen.

Borgå domkyrka i lågor
Borgå domkyrka i lågor Kuva: YLE/Erik Gestrin Porvoon tuomiokirkko

Toukokuun syntymäpäiväsankareita

Toukokuussa ovat syntyneet ainakin seuraavat henkilöt: Mikko Alatalo, Aulikki Rautawaara, David Beckham, Jaakko Kolmonen, Kalle Palander, James Brown, Elvi Sinervo, Helvi Sipilä, Karl Marx, Pedro Hietanen, Sigmund Freud, Liisamaija Laaksonen, Eva Perón, Ilmari Kianto, Josip Broz Tito, Veikko Huovinen, Saima Harmaja, Touko Laaksonen (Tom of Finland), Raili Rusto, Hannu Taanila, Jamppa Tuominen, Liana Kaarina Leskinen, Hiski Salomaa, Markus Rautio (Markus-setä), Gösta Sundqvist, Martti Syrjä, Erkki Toivanen, Jari Kurri, Aarne Ervi, Carl von Linné, Bob Dylan ja Claes Andersson.

Toukokuussa kuolleita

Valitettavasti myös monien kuolinpäivä on sattunut toukokuulle. Henri Toivonen, Josip Broz Tito, Riki Sorsa, Leo Jokela, Minna Canth, Otto Wille Kuusinen, Toivo Kuula, Ansa Ikonen, Tauno Palo ja Seppo Heikinheimo.

Edellä oleva ei ole kattava otos edes toukokuuhun liittyvästä aineistosta Elävässä arkistossa. Uuttakin materiaalia tulee koko ajan. Lisää kiinnostavaa aineistoa löytyy myös ruotsiksi Arkivetista.

Valkovuokkoja.
Valkovuokkoja. Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi valkovuokko,kukat
Keskustele