Hyppää pääsisältöön

JVG järjesti Senaatintorilla virtuaalisen vapun sadoille tuhansille, ja tunnelma oli aavemainen

Voi hyvin olla, että vappuaattona 2020 luotiin uusi sukupolvikokemus Leijonien kultajuhlien ja Lordin euroviisuvoiton rinnalle, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

“Kyl me ollaan vapaita viel joku päivä, pidetään tänään hauskaa”, JVG:n Jare Brand huutaa mikrofoniin. Hänen äärellään mylvii tuhatpäinen ihmislauma, joka on kokoontunut Senaatintorille katsomaan suomen suosituinta yhtyettä ja juhlimaan vappua.

Frisbee soi ämyreistä. Tuomiokirkon kupolit pilkottavat valtavan valopylväiden reunustaman näytön takaa.

Vieressäni seisova perheenjäsen miettii, mitä arkkitehti Carl Ludvig Engel ajattelisi, jos hän näkisi tämän. Senaatintori välkehtii kuin Las Vegas.

Vien hiiren ruudun vasempaan laitaan ja klikkaan käsikuvaketta. “Avattaresi heiluttaa räppikättä.”

Tätä on keikalla käynti koronavuonna.

Kuva: kuvakaappaus. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Keikkojen livestriimejä on putkahdellut kevään mittaan verkkoon kuin sieniä sateella, mutta JVG:n ja virtuaaliteknologiaan erikoistuneen Zoanin luoma keikkakokemus otti vappuaattona askeleen pelimäisempään suuntaan.

Studiossa toteutetussa konsertissa hyödynnettiin Zoanin mallintamaa digitaalista Senaatintoria, johon katsojat saattoivat läntätä oman pelihahmonsa hillumaan. Avatarilleen pystyi lähetystä seuratessa antamaan yksinkertaisia komentoja: heiluta räppikättä, taputa, tanssi, nosta hohtava käsi.

JVG esiintyi Tuomiokirkon edustalla bändinsä kanssa ikään kuin digimaailmaan upotettuina ihmishologrammeina. Lavan reunoille ja Senaatintorille luotiin kaikenlaista hauskaa: valopatsaita, palmuja sekä jättimäisiä joraavia karhuja.

Tunnin mittainen keikka päättyi tietenkin ilotulitukseen.

Jare ja VilleGalle loivat uuden sukupolvikokemuksen?

Alkuun tuntui jännältä. Istuin keittiön pöydän ääressä kuohuviinilasi kädessä ja hämmästelin tietokoneeni ruudun välityksellä digitaaliselle Senaatintorille tyhjästä putkahtavia pelifiguureja. Pelin nimigeneraattori oli tuottanut niille nimiä kuten Kirpeä Bilettäjä ja Hapokas Hoilaaja.

Tori oli kuin usvainen laari, jota reunustaneet massiiviset seinät peittivät Engelin empirekeskustan ja pitivät huolen, ettei aukealle päässyt lainkaan auringonvaloa.

Minun hahmoni, Kimmoisa Heiluttelija, oli tuolla jossain sumun seassa. Kuva oli kuin bladerunnermaisesta dystooppisesta tieteisfiktiosta. Mehumerkkien ja kännykkävalmistajien mainostaulut hohtivat keskellä suojeltua arvokaupunginosaa.

Voi hyvin olla, että vappuaattona 2020 luotiin uusi sukupolvikokemus Leijonien kultajuhlien ja Lordin euroviisuvoiton rinnalle.

Sitten alkoi tapahtua. Seinät laskeutuivat, kamera bongasi Tuomiokirkon edustalle pykätyn lavan ja tuttu torvimelodia alkoi ujeltaa. Tarkenee. Kirkon edustalta saattoi bongata kaksi kirpun kokoista väkkärää – Jare ja VilleGalle!

Etästudiossa esiintyneet, digiympäristöön istutetut räppärit kuulostivat ja näyttivät samalta kuin tavallisilla festarilavoillakin, vaikka teknologia välillä litistikin kaksikkoa vähän hassusti ja kuva oli läheltä katsottuna suttuinen.

Kuva: kuvakaappaus. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Seurasi tunnin mittainen hittikimara, jollaisia on totuttu festarilavoilla todistamaan – ja jollainen olisi nähty myös kevään areenakiertueella, mikäli sitä ei oltaisi koronaepidemian vuoksi peruttu.

JVG:n diskografiaan mahtuu niin paljon napakymppejä, ettei välispiikeille meinaa riittää aikaa. Senaatintorilla kuultiin kaikista tärkeimmät, kuten Hombre, Voitolla yöhön, Popkorni, Hehkuu, Häissä ja illan luonnollisesti päättänyt Ikuinen vappu.

Pete Parkkonen kävi laulamassa kappaleet Tuulisii ja Etenee. Gracias, jolta ilmestyy tänään uusi levy, veti osuutensa Mist sä tuut -possebiisistä.

Ei kai avatarien tarvitse piitata turvaväleistä?

Teknisesti konsertti oli hurjan hieno ja hauska digispektaakkeli, jollaisia Suomessa ei olla vielä nähty. Katsojia oli väliaikatiedotteen mukaan melkein 200 tuhatta, eli aika monta senaatintorillista.

Voi hyvin olla, että vappuaattona 2020 luotiin uusi sukupolvikokemus Leijonien kultajuhlien ja Lordin euroviisuvoiton rinnalle.

Puolivälin kieppeillä alkoi kuitenkin puuduttaa.

Ei mikään Fortnite-konsertti

Syyt puutumiseen olivat inhimillisiä ja osin sellaisia, joille bändi tai toteutuksesta vastanneet tahot eivät olisi mitään voineet.

Ensinnäkin näyttöpäätteen toljottaminen illalla tuntuu yksinkertaisesti raskaalta, kun ruutuja tulee katsottua nyt enemmän kuin ennen.

Toiseksi keikan interaktiivisuus jäi vajaaksi. Avatareista muodostunutta yleisöä kuvattiin kovin vähän, eikä yleisön toimilla tuntunut olevan vaikutusta keikan tai lähetyksen kulkuun. Ja koska omaa avataria ei nähnyt ruudulla, en katsojana ollut ihan varma, miksi laittaisin sen tanssimaan tai taputtamaan.

Alkeellisten komentojen kliksuttelu ei myöskään tunnu ihan samalta kuin oikea permannolla rehaaminen.

Kuva: kuvakaappaus. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Maailmalta löytyy kiinnostavia verrokkeja. Travis Scottin taannoisissa Fortnite-verkkovideopelin sisällä toteutetuissa konserteissa oli aitoa vaaran ja seikkailun tuntua.

Niitä seurattiin liikkumalla vapaasti pelimaailmassa, eivätkä ne edenneet tavallisen live-esityksen ehdoilla. Fortniten maailma on värikäs ja fysiikan lakeja vääntelevä. Se ei näytä miltään oikealta ja sen mahdollisuudet tuntuvat siksi rajattomilta.

JVG:n show’n taustalle, kertosäkeisiin ja biisien väleihin oli miksattu hälyä ja yhteislaulua, mutta ison osan ajasta tunnelma oli seisahtanut ja suorastaan aavemainen.

Vaikutelmaa korosti se, että yleisö nökötti torilla harvassa. Ei kai avatarien tarvitse piitata turvaväleistä?

Kuva: Zoan. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Teknisesti kaikki meni JVG:n keikassa nappiin ja tällaisten yleisötapahtumien merkitys on juuri nyt huomattava. Zoania, Helsingin kaupunkia ja muita yhteistyökumppaneita on syytä kiittää siitä, että jokainen saattoi eristyksissä kokea ainakin melkein olleensa torilla.

Se, että katsojana haen konsertista vikoja, kertookin ennen kaikkea fyysisen ja virtuaalisen kokemuksen välisestä ylittämättömästä kuilusta. Olen innoissani kaikesta siitä, mitä digitaalisesti osataan imitoida, mutta samalla tehtävä tuntuu mahdottomalta ja siksi niin turhalta.

Koska toteutus yritti toisintaa “oikean livekokemuksen”, kiinnitti katsojana huomiota siihen, mitä kokemuksesta jää puuttumaan. Ja Senaatintorilta puuttui se tärkein: vuorovaikutus.

Paluu tulevaisuuteen -kappaleessa kysytään, “uskotko vielä tulevaisuuteen”.

Kun katsoin lituskaksi pikselöitynyttä VilleGallea, joka samaan aikaan oli ja ei ollut paikalla, vastaus tuntui selvältä: Uskon, mutta toivottavasti se ei ole tätä.