Hyppää pääsisältöön

Tissivyöt, mustikkapipot ja sämpyläkengät – kunnianosoitus vaatteille, joita kukaan ei kaipaa

Kuvituskuvassa ylioppilas poseeraa ylpeästi mustikkapipo päässään.
Mustikkapipo, tuo kotimaisen muodin turhaan unohdettu helmi. Kuvituskuvassa ylioppilas poseeraa ylpeästi mustikkapipo päässään. Kuva: Antti Ollikainen KulttuuriCocktail

Listasimme meille tärkeät vaatteet, jotka ovat syyttä hautautuneet historian hämäriin ja unohdettu.

Pilottitakit, kaulaa kiristävät choker-korut, vyölaukut. Lukuisat viimeisten vuosikymmenien aikana parjatut vaatetyylit ovat nyt kaikista muodikkaimpia. Listasimme vastapainoksi vaatekappaleita, jotka eivät ole saaneet toista mahdollisuutta. Ehkä syystä.

Oscar Wilde sen sanoi: Muoti on niin sietämätön rumuuden muoto, että kaikki on pistettävä puolen vuoden välein uusiksi. Kaikki tulee lopulta takaisin, sanoo vaatesuunnittelija ja Aalto-yliopiston vaatesuunnittelun luennoitsija Sasu Kauppi.

Muodin kierto nopeutuu Kaupin mukaan ennestään. Joten ehkä toivo ei ole menetetty, ja näemme vielä antennipipojen, patellavöiden ja sämpyläkenkien paluun. Jos haluat olla edelläkävijä, sonnustaudu näihin vaatteisiin ennen muita.

Kuvituskuvassa mustikka- ja mansikkapipoja.
Kuvituskuvassa mustikka- ja mansikkapipoja. KulttuuriCocktail

Antennipipo on täydellinen vaate: lystikäs ja lämmin

Työskentelin vuosia sitten vanhainkodissa, jossa ymmärsin kaksi asiaa: 1. Vanhukset ovat tyytyväisiä, jos heidän luonaan vieraillaan. 2. Antennipipo on täydellinen vaate.

Vanhainkodin yhdellä asukkaalla, kutsuttakoon häntä tässä Maireksi, oli aina päässään virkattu mustikan näköinen antennipipo. Aina silloin tällöin Maire pyysi sokeripalaa, jonka asetin kuuliaisesti hänen eteensä. Maire vaikutti olevan tästä järjestelystä ja perheensä säännöllisistä vierailuista onnellinen. Nykyään nähdessäni antennipipon ajattelen Mairea ja hänestä huokunutta tyytyväisyyttä elämän perusasioihin. Uskon meidän molempien olleen sitä mieltä, että hänen virkattu antennipiponsa oli upea.

90-luvulla muotiin tulleet antennipipot ovat nykyään vain vauvojen tai vanhusten käytössä. Mielestäni syyttä: Harva vaate on yhtä aikaa lystikäs ja lämpöisä samalla tavalla kuin pipo, joka näyttää mustikalta. Elämä ei ole ikuinen, miksemme siis pukeutuisi mustikkahattuihin. (HN)

Odotan aikaa, jolloin voin taas näyttää Gossip Girlin taustanäyttelijältä

Patellavyö, joka tutummin kantaa nimeä “tissivyö”, oli yksi isoimmista trendeistä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella. Yläkoulun luokkakuvissa tämä vyötärölle köytetty asuste oli yhdistetty tunikoihin ja värikkäisiin sukkahousuihin.

Jostain syystä tunikat jäivät elämään vaatekaappiemme perukoille. Jokaista suomalaista juhlapyhää vietetään juhlatunikassa, mukavan asukokonaisuuden arkeen taas muodostavat tunika ja legginsit. Mihin tästä yhtälöstä jäivät ryhdikkäät, mutta epämukavat patellavyöt?

Muoti tuo menneitä ilmiöitä takaisin pinnalle – ja minä odotan sitä kevättä, kun jokainen meistä kulkee kaduilla tuo outo asuste vyötäisillä näyttäen (taas) aivan Gossip Girlin taustanäyttelijältä. (TS)

Kuvituskuva sämpyläkengistä.
Kuvituskuva sämpyläkengistä. KulttuuriCocktail

Kukaan ei kaipaa sämpyläkenkiä, paitsi minä

Mitä muistan lapsuudestani? Muistan kengät, jotka olivat paksut ja pehmeät kuin taivaalta putoava sämpylä.

Sämpyläkengät, eli muhkeat skeittikengät, olivat 2000-luvun alussa pakkohankinta kaikille pihapiirin poikien vanhemmille, jotka halusivat viestiä lapsensa vaarallisesta elämäntyylistä. Nollarivaatteiden tullessa yksi toisensa jälkeen uudelleen muotiin, kukaan ei kaipaa enää sämpyläkenkiä. Massiivisten kenkien valtakausi oli lyhyt ja kaunis.

Vaatesuunnittelija Sasu Kauppi sanoo, että sämpyläkenkien aika tulee vielä.

– Kokisin, että ne ovat tulossa. Ei tällä hetkellä vielä, mutta uskon niiden tulevan takaisin. (HN)

Amy Poehler velouriasussa Mean Girls -elokuvassa (2004).
Amy Poehler velour-asussa Mean Girls -elokuvassa. Amy Poehler velouriasussa Mean Girls -elokuvassa (2004). Kuva: �Paramount/Courtesy Everett Collection/All Over Press KulttuuriCocktail,Mean Girls

Velour-asut tarjosivat luksusta, joka oli kaikkien saavutettavissa

Voi velour-asut! Kaipaan noita vaaleanpunaisia, pehmoisia ja mieluiten pienillä timanteilla koristeltuja asukokonaisuuksia, jotka toivat kenen tahansa arkeen luksusta tulotasosta ja yhteiskuntaluokasta riippumatta.

Kun ajattelen velour-kankaisia housuja ja huppareita, saatan haistaa Victoria’s Secretin makeat hajuvedet ja tuntea nude-huulikiillon tahmaisen koostumuksen, sillä tämä kolmikko muodosti aikoinaan jokaisen muotitietoisen pyhän kolminaisuuden. Tänä keväänä olen erityisesti kaivannut velour-asuja, koska ne tekisivät karanteeniarjesta tyylikkäämpää ja pehmoisempaa.

Harvoin olen nähnyt asukokonaisuutta, joka samaan aikaan huokuu ylellisyyttä ja mukavuutta. Vaaleanpunaisen asun kiskoisin ylleni keskiviikon etäpalavereja varten, koska “On Wednesdays, we wear pink.” (TS)

Kolme tähteä. Välike.
Kolme tähteä. Välike. Kulttuuricocktail

Mitä menneisyyden tyylejä sinä kaipaat? Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisusta.

Kommentit