Hyppää pääsisältöön

Nuori Morse – uusi vuosikymmen testaa ystävyyttä ja moraalia brittisarjan 7. kaudella

Shaun Evans ja Roger Allam ovat päärooleissa Nuoren Morsen 7. kaudella.
Shaun Evans (vas.) ja Roger Allam näyttelevät suosikkisarjan päärooleissa. Shaun Evans ja Roger Allam ovat päärooleissa Nuoren Morsen 7. kaudella. Kuva: ITV Yle TV1,Shaun Evans,Roger Allam,nuori morse

TV1 lauantaisin 16. - 30.5.2020 klo 20.55 - 22.25, Areenassa 30 päivää

Alkusoitosta ei vielä tiedä, minkälainen ooppera on tulossa. Tai minne tarina vie.

Vuosi 1969 päättyy. Suuri oopperan ystävä, rikosylikonstaapeli Endeavour Morse (Shaun Evans) aloittaa uuden vuosikymmenen Venetsiassa. Lomamatka yllättää yksinäisen miehen.

Paluu kotiin Oxfordiin on karu.

Tuttu tiimi kohtaa uuden vuosikymmenen

Morsen tutut kollegat, rikosylikomisario Fred Thursday (Roger Allam), ylikomisario Reginald Bright (Anton Lesser), ylikonstaapeli Jim Strange (Sean Rigby) ja oikeuslääkäri Max DeBryn (James Bradshaw) ovat jälleen saman katon alla – nyt Castle Gaten rikosyksikössä.

Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi.
Oikeuslääkäri Max DeBryn (James Bradshaw) ja rikosylikonstaapeli Endeavour Morse (Shaun Evans). Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi. Kuva: ITV Yle TV1,Shaun Evans,James Bradshaw,nuori morse

Tiimin kokemat kolhut ovat jättäneet jälkensä, minkä vuoksi vanhat ystävyydet joutuvat koetuksella ja uusia kumppanuuksia syntyy.

Thursdayn johdolla on selvitelty kanavan varrella tapahtunutta henkirikosta. Tapaus vaatii päällikkö Brightin mielestä vielä pöyhimistä ja tuoreita silmiä. Lisääkin tutkittavaa on taitavalle tiimille tulossa.

Suositun brittidekkarin Nuori Morse (12) seitsemännellä tuotantokaudella siirrytään 1970-luvulle, joka nostaa naiset yhä näkyvämpään roolin yhteiskunnassa. Tiede saa kaipaamaansa huomiota ja sosiaaliset uudistukset etenevät.

Morse joutuu äärimmäiseen testiin

Uuden kauden kolmessa toisiinsa liittyvässä jaksossa tutkitaan myös vaalikamppailun aikana esille nousevaa rasismia sekä tapahtumia yliopiston kampuksella. Koko kautta yhdistää lisäksi vahva tarina, joka testaa Morsen moraalia äärimmilleen työssä ja yksityiselämässä.

Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi.
Toimittaja Dorothea Frazil (Abigail Thaw). Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi. Yle TV1,Abigail Thaw,nuori morse

Thursday yrittää etsiä vastapainoa henkisesti raskaalle työlle. Morse on päättänyt asettua Oxfordiin ja kunnostaa asuntoaan omaan tahtiinsa. Pitkään yhdessä töitä tehnyt parivaljakko alkaa ajautua törmäyskurssille.

Nuoren Morsen uudella kaudella tavataan tutut Oxford Mailin päätoimittaja Dorothea Frazil (Abigail Thaw) ja ylikomisario Thursdayn vaimo Win (Caroline O´Neill).

Sarjan muissa rooleissa näyttelevät Richard Harrington, Naomi Battric, Lucy Bries, Holly Dempsey, Ryan Gage, Stephanie Leonidas, Reece Ritchie, Carol Royle ja Angus Wright.

Aloitusjakson leikannut suomalainen Miikka Leskinen

Seitsemännen kauden aloitusjakson on leikannut maailmalla palkintoja ja mainetta niittänyt suomalainen elokuvaleikkaaja Miikka Leskinen. Lontoossa asuva Leskinen on ollut leikkaajana muun muassa Oscar-ehdokkuuden saaneessa Virunga-dokumenttielokuvassa.

Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi.
Ylikonstaapeli Jim Strange (Sean Rigby) ja rikosylikomisario Fred Thursday (Roger Allam). Nuori Morse -brittidekkarista on vuorossa 7. kausi. Kuva: ITV Yle TV1,Roger Allam,Sean Rigby,nuori morse

Miikka Leskisen leikkaamat tuotannot ovat kilpailleet muun muassa Cannesin, Venetsian ja Sundancen elokuvajuhlilla ja voittaneet yli 50 kansainvälistä palkintoa. Leikkaustyön ohella Leskinen toimii ohjaajana.

Nuoren Morsen 7. kauden aloitusjakson on ohjannut jo kuudennella kaudella ohjaajana debytoinut näyttelijä Shaun Evans. Kaksi muuta jaksoa ovat ohjanneet Zam Salim ja Kate Saxon.

Nuori Morse -sarja perustuu kirjailija Colin Dexterin luomiin hahmoihin. Käsikirjoituksesta vastaa Russell Lewis, jonka kynästä ovat lähtöisin sarjan kaikki jaksot. Sarjaan on tulossa myös kahdeksas kausi!

Endeavour. Tuotanto: Mammoth Screen, ITV, Masterpiece, Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.