Hyppää pääsisältöön

Ensi sunnuntaina vietetään äitienpäivää myös Ylen kanavilla

Tyttö ojentaa äitienpäiväkukkia
Äitienpäiväviikon ohjelmaa Ylen kanavilla. Tyttö ojentaa äitienpäiväkukkia Kuva: Anne Hämäläinen / Yle äitienpäivä

Äitien tärkeä päivä on kalenterissa ja juhlintavuorossa myös tänä vuonna. Ylen sisällöt tarjoilevat näkymiä äitiyteen monelta kantilta. Kaikki kanavat ovat mukana tärkeiden läheistemme juhlatunnelmassa. Vaikka kaikki on tänä vuonna vähän toisin, muistamme äitejä lämmöllä.

Susanna Laine
Susanna Laine juontaa äitienpäivän Yle Olohuoneen Susanna Laine Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Susanna Laine

Yle Olohuone

Yle Areena ke 6.5. klo 19.30

Verneri Pohjola

Verneri Pohjolan uuden The Dead Don't Dream -albumin Kansallisteatterin suurelle näyttämölle suunniteltu julkaisukonsertti siirtyi koronarajoitteiden takia esitettäväksi Ylen studiolle ilman yleisöä. Kokoonpano ja instrumentit ovat Verneri Pohjola trumpetti, Tuomo Prättälä piano, Antti Lötjönen basso ja Mika Kallio rummut. Toimittajana on Markus Partanen ja juontajana Riikka Holopainen. Jälkilähetys Yle Teemalla lauantaina 9.5. klo 14.45. Lisäksi perjantaina 8.5. Yle Teemalla dokumentti Verneri Pohjola - oma ääni ja isän perintö.

Yle TV2 to 7.5. klo 19.05

Unelmien liikuntailta

Olohuone kutsuu tänään katsojat ja tekijät ylös sohvilta! Sunnuntaina 10.5. vietettävän Unelmien liikuntapäivään virittäydytään kuulemalla, miten tunnetut suomalaiset liikkuvat poikkeusoloissa. Tarjoamme myös vinkkejä treenihetkistä kotona ja lähiympäristössä. Petra Mannerin vieraina nähdään entiset huippu-urheilijat Hanna-Maria Seppälä ja Sami Jauhojärvi.

Illan aikana nähdään muun muassa jalkapallon tempputaituri Minna Marlon häikäiseviä suorituksia, piipahdetaan ratsastustallilla ja käydään katsomassa estejuoksija Topi Raitasen sekä painonnostaja Anni Vuohijoen kanssa, miltä loppukesästä avautuva uusi olympiastadion näyttää.

Liikuntahaasteen kotisohville heittävät mm. entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne, rullalautailija Lizzie Armanto, Huuhkajien Teemu Pukki, entinen tennispelaaja Jarkko Nieminen sekä triathlonisti Liisa Lilja.

Yle TV2 pe 8.5. klo 19.05

Tee-se-itse

Teemana Tee-se-itse, vinkkejä ja ajatuksia karanteeniin kotona - mitä voit tehdä ja harrastaa turvallisesti kotonasi. Musiikkivieraina Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Artturi Taira sekä Tatu Rönkkö. Sara La Fountain ja Hanna Gullichsen & Joonas Laurila kokkaavat karanteeniajan aterioita. Lähetä omat ruokakuvasi ja reseptisi yle.fi/olohuone.

Yle TV2 la 9.5. klo 18.30

Romantiikan ilta

Tänään meille esiintyvät Diandra, Mikael Konttinen ja Matti Johannes Koivu. Laulujen kautta sukelletaan parisuhteisiin. Kotiyleisöä kannustetaan lähettämään kuvia omista rakkaistaan. Suoran lähetyksen juontaa Susanna Vainiola. Mukana myös Kalevauva.

Yle TV2 su 10.5. klo 19.00

Äitienpäivä

Susanna Laineen juontama tunteikas äitienpäivän ilta hyvän musiikin ääressä. Studiossa musiikista vastaavat Vesterinen Yhtyeineen. Lisäksi musiikkia kuullaan Emma Salokoskelta & Jarmo Saarelta. Musiikillisia tervehdyksiä saadaan myös maailmalla olevilta suomalaisilta artisteilta.

Juha Tapio
Juha Tapio Kuva: Atte Mäläskä Juha Tapio

Juha Tapio - Suurenmoiset laulut

Yle TV2 su 10.5. klo 21.00

Ainutlaatuinen mahdollisuus elää uudelleen Juha Tapion viime joulukuun Hartwall Areenan loppuunmyyty konsertti, jonka myötä artisti jäi keikkatauolle. Luvassa on puolitoista tuntia Juha Tapion rakkaimpia hittejä. Vierailijoina nähdään Ellinoora ja Samuli Edelmann. Konsertti on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Valkovuokkoja
Valkovuokkoja Kuva: Laura Mainiemi / Yle valkovuokko

Äitienpäivä radiossa

Näistä levyistä en luovu

Yle Radio 1 klo 7:02 (ensilähetys pe klo 14)

Toimittaja Anu Jaantilan vieraina ovat 18-vuotias espoolaisviulusti Rebecca Roozema ja hänen äitinsä Maarit Kyllönen. Roozema kuuluu nuoriin suomalaisiiin muusikkolupauksiin, ja hänen perheessään musiikki on kaikille tärkeää. Äiti Maarit Kyllönen on Tapiola Sinfoniettan viulisti, isä on pianisti ja isoveljetkin ovat muusikoita. Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa Rebecca ja Maarit juttelevat mm. perheestään ja suhteestaan musiikkiin. Lisäksi kuullaan heidän mielimusiikkiaan.

Äitienpäivän Tarinatarha

Yle Radio 1 klo 9.05

Äidit ja isoäidit ovat kautta aikain lukeneet lapsille. Nyt luetaan äitien kunniaksi kaksi satua äideille ja äitien lapsille, niillekin, jotka eivät koronan takia nyt pääse tapaamaan läheisiään. Kuuluttaja Jari Aula lukee kaksi Z. Topeliuksen satua (Muurahainen etsimässä lääkärin apua ja Tuttemuj). Luennan lomassa soi kaunis musiikki.

Radio Suomen äitienpäivän toivekonsertti

Yle Radio Suomi klo 14.00-17.00

“Mitä sinä haluaisit sanoa äidillesi, mummollesi, äitihahmollesi, bonusäidille tai vaikka kaikille Suomen äideille? Haluatko lähettää lämpimän ajatuksen, rakkaimman runon, tai kenties hauskan muiston? Entä mikä toivekappale tekisi äitisi erityisen iloiseksi?"

Ojenna kukkia, kakkua ja kortteja virtuaalisesti Radio Suomen välityksellä omalle tai lainaäidille sunnuntaina 10.5 klo 14-17. Kolmen tunnin ajan juhlitaan yhdessä kaikkia Suomen äitejä!

Juontajat: Maija Salminen ja Olli Haapakangas

Voit lähettää onnentoivotuksesi jo etukäteen tai osallistua lähetyksen aikana. Kaikki osallistumisohjeet löydät osoitteesta radiosuomi.fi

Musiikkia parrasvaloissa: Uni äidistä

Yle Radio 1 klo 17.30
Musiikkia parrasvaloissa -ohjelmassa soivat äitienpäivänä elokuvien ja musikaalien äidit ja mammat.

Äitienpäivän Yöklassinen

Yle Radio Suomi klo 23.10
Äitienpäivän Yöklassisessa kuunnellaan puolentoista tunnin ajan äideille ja isoäideille omistettua musiikkia.

Lisää radiotarjontaa äitienpäiväviikolla

Yle Radio 1

Ma 4.5. klo 15.02

Kulttuuriykkönen: Journalismi koronan panttivankina - kuka jaksaa enää koronauutisia?

Journalismia pitää hallussaan yksi aihepiiri, ja se on korona. Natisevatko toimitukset liitoksistaan, kun korona tulee jo korvista ulos? Joko kansa vaatii juttuja muista aiheista? Kulttuuriykkönen katsastaa aikakaus- ja sanomalehtien tilanteen. Keskustelemassa Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi, Apu- ja Mondo-lehtien päätoimittaja Marja Aarnipuro sekä Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari. Jakke Holvas juontaa.

La 9.5. klo 11.00

Toiveista totta

Mikä musiikki antaa sinulle voimaa, valoa ja lohtua? Minkä sävelmän haluaisit kuulla ja jakaa muiden kuuntelijoiden kanssa? Millainen tarina, perustelu tai muisto toiveeseesi liittyy? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Lähetä toiveesi Yle Radio 1:n sivuilla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen toiveista.totta@yle.fi.

La 9.5. klo 12.35

Moniääninen Eurooppa: "Koronavirus lisää valvontaa ja yksinäisyyttä"

Koronavirus muuttaa tapaamme tapaamme käyttää teknologiaa. Eri puolilla maailmaa valtiot ottavat käyttöön uutta teknologiaa ihmisten terveyden ja liikkumisen seuraamiseksi. Englantilainen futurologi Richard Watson arvioi, että lisätessämme yhteydenpitoa sähköisesti, hyväksymme yhä enemmän valvontaa ja tuomitsemme itseämme kasvavaan yksinäisyyteen. Ohjelman on toimittanut Visa Noronen.

Su 10.5. klo 18

Radio Variaatio: Tartuntaketjussa Helsingistä Pietariin - ihmisiä rajoitusten takana

Maaliskuussa 2020 toimittaja Marjo Näkki lähti Pietariin. Inspiroivaksi suunniteltu kirjoituskuukausi Venäjällä muuttui kuurupiiloksi koronaviruksen kanssa.

Äitienpäivänä Yle TV1:ssä

Vauvauinnissa
Vauvauinnissa Kuva: Yle Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: äidin toive

Dokumenttiprojekti: Äidin toive

Yle TV1 klo 11.15

Jonas Berghällin ohjaama dokumenttielokuva Äidin toive käsittelee äitiyttä ja äitisuhdetta eri näkökulmista. Kymmenen naista eri puolilta maailmaa kertoo oman tarinansa. Vanhemmuuden onnen ja äidin rakkauden lisäksi naiset puhuvat myös traagisista tapahtumista. Äitiys on elämän mittainen matka, jonka käänteitä ei voi ennustaa.
Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Äideistä parhain -elokuva
Äideistä parhain -elokuva Kuva: Yle Äideistä parhain,klaus härö

Äideistä parhain (12)

Yle TV1 klo 12.40

Äideistä parhain kertoo yhdeksänvuotiaana Ruotsiin lähetetystä sotalapsesta, Eerosta, joka kokee niin äitinsä kuin sijaisäitinsä hylkäävän hänet. Klaus Härön ohjaama koskettava draama on Heikki Hietamiehen omaelämänkerrallisen romaanin pohjalta tehty elokuva.
Ruotsinkielinen tekstitys. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Teemalauantai

Sairas äiti
Sairas äiti Kuva: Yle Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Benedetta Barzini,Katoava äitini

Teemalauantai: Äidit ja pojat

Yle Teema lauantaina 9.5. klo 20.00 alkaen

Äitienpäivän aattoa vietetään voimakastahtoisten, ihanien naisten seurassa. Teemalauantain dokumentti on italialaisen radikaalifeministin ja entisen supermallin haastava muotokuva, tekijänä tämän poika. Illan elokuvassa Annette Beningin esittämä kalifornialaisäiti saa apua teinipoikansa kasvatukseen lähipiirin eri-ikäisiltä naisilta.

Katoava äitini

(Storia di B. – La scomparsa di mia madre, Italia 2019) Kiehtova muotokuva äidistä ja tätä hellittämättä kuvaavasta pojasta. Italialaisessa hienostoperheessä kasvanut Benedetta Barzini oli 1960-luvun New Yorkissa juhlittu huippumalli. 1970-luvulla hän kiinnostui radikaalifeminismistä ja käänsi selkänsä muotimaailmalle. Nyt hän on saavuttanut pisteen jossa haluaa kadota kuvasta kokonaan. Ohjaus Beniamino Barrese. Yle Areena 31.3.2021 saakka

Vuosisadan naiset

(20th Century Women, USA 2016) Vuoden 1979 Kaliforniaan sijoittuva lämminhenkinen draamakomedia kolmesta eri-ikäisestä naisesta, jotka päättävät jakaa teinipojan kasvatuksen keskenään. Pääosissa Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup. Ohjaus Mike Mills. Ääniraidalla soi muun muassa Talking Heads. Uusinta. Yle Areena 14 päivää

Äitienpäivää ruotsiksi

Äiti ja isä
Äiti ja isä Kuva: Olof Film adoption

Adoptio, viimeinen mahdollisuus

Yle Fem sunnuntaina 10.5.2020 klo 22.00 (kaikki jaksot esitetään peräkkäin).

(Adoption - sista chansen) 17:n vuoden lapsettomuuden jälkeen Mikaelin ja Annelin odotus vaikuttaa olevan ohi. He ovat käyneet läpi keskenmenoja ja keskeytettyjä adoptioprosesseja, mutta saavat nyt tietää voivansa adoptoida 6-vuotiaan Samantha-tytön Filippiineiltä.

Dokumenttisarjassa tapaamme Annelin ja Mikaelin ennen heidän toistaiseksi tärkeintä matkaa, sen aikana ja sen jälkeen: matkaa hakemaan tytär uuteen kotiinsa. Pari on käynyt valmennuskursseilla, heidän kotinsa ja useat muut asiat on arvioitu. Tähän asti lastenhuone on pysynyt tyhjänä.

Nyt toivoa on ilmassa mutta myös huolia tulevasta. Miten valmistautua adoptoimaan 6-vuotias lapsi ja miten Samantha voi sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja Korsnäsin murteeseen? Seuraamme parin matkaa Filippiineille ja kuinka heistä tulee eri kieltä puhuvan ja koko lapsuutensa lastenkodissa viettäneen tytön vanhemmat.
3 jaksoa. Yle Areena toistaiseksi

Månskensbonden
Månskensbonden Månskensbonden Kuva: Niklas Rossström Artisti

Hemmalive

Yle Areena/Yle Arenan 10.5. alkaen. 10 jaksoa, jotka julkaistaan pareittain sunnuntaisin

Intiimi musiikkikokemus kymmenen suomenruotsalaisen artistin tarjoamana. Kotoa kuultavat minikonsertit koostuvat noin kymmenen minuutin osuuksista, joissa ensin artisti esittää omia kappaleitaan yksin tai yhdessä säestäjänsä kanssa sekä kertomuksista kunkin omasta musiikista. Hemmaliven artistit ovat Månskensbonden, Charlotte Kerbs, Paul Elias, Tove Ljungqvist, André Linman, Sandra Långbacka, JAG, Sarah Nedergård, Philip Järvenpää ja Crimson Peak. Tuotanto: Perfect Monday Group

Lastenohjelmat

Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen #laulakesä-haaste Pikku Kakkonen Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Tule mukaan tekemään Pikku Kakkosen kevätjuhlaa!

Pikku Kakkonen haastaa katsojat mukaan osallistumaan Pikku Kakkosen kevätjuhlaan 30.5. #laulakesä-haasteella. Haaste alkaa somessa vappupäivänä 1.5.

Kevätjuhlan loppuhuipennuksena on yhteislauluna Pikku Kakkosen Kesä-biisi, johon keräämme hauskoja tanssi-, laulu- ja hassutteluvideoita.

Kuuntele Pikku Kakkosen Kesä -biisi Yle Areenasta.
Valitse vapaasti biisistä sopiva kohta ja kuvaa laulamista tai tanssimista biisin tahdissa.
Lähetä videosi meille osoitteeseen: pikkukakkonen@yle.fi

Ihanat lauluja, tansseja ja muita kesäisiä juttuja nähdään Pikku Kakkosen kevätjuhlassa!

Neposen hätäaputoimisto

ma - pe suorana Yle Areenassa klo 10.00

Jyrkin ja Neposen hätäaputoimisto jatkaa toistaiseksi Yle Areenassa suorana arkisin klo 10.00. Ohjelman tallenteet katsottavissa Areenassa aina lähetyksen jälkeen. Jyrkin ja Neposen hätäaputoimisto tarjoaa apuja kaikille kotona aikaa viettäville lapsille, jotka kaipaavat mukavaa puuhaa ja leikkiseuraa!

Lisää lastenohjelmakatalogeja Yle Areenaan:

Puu Fu Tom
Puu Fu Tom Puu Fu Tom Kuva: Yle Pikku Kakkonen

ma 4.5.

Puu Fu Tom

(26 jaksoa) Kun sarjan päähenkilö Tom laittaa taikavyön päälleen ja tekee maagiset liikesarjat, muuttuu hän supersankariksi. Seikkailu voi alkaa! Sarjassa toistettavat liikkeet on suunniteltu dyspraksia-asiantuntijoiden kanssa auttamaan lapsia joilla on liikehäiriöitä.

Törmäyskurssi

(kausi 4) 5 sketsipakettia koululaisille
Galaxin sketsisarjassa hauskuuttavat Pyry, Petja ja Daniel.

ti 5.5.

Poppelikumpu

(15 jaksoa) Poppelikummulle matkaa teen, aina kun joudun pinteeseen! Poppelit Tipa, Lalla ja pikkuisin Nopsu ratkovat yhdessä eteen tulevia pulmia. Ratkaisu voi löytyä Poppelikummun värikkäistä muodoista tai yhdessä erilaisten eläinhahmojen kanssa pohtiessa. Pienimmille suunnattu sarja opettaa yhteistyöhön ja ratkomaan erilaisia eteen tulevia kysymyksiä.

ke 6.5.

Pikin eläimet

(26 jaksoa) Pikin perheellä riittää ratkiriemukkaita ja humoristisia sattumuksia, sillä he asuvat omassa eläintarhassaan, kaikenlaisten eläinten ympäröiminä. Herra Piki ei tarvitse herätäkseen kelloa, sillä hänen aamunsa alkavat jo varhain eläintarhan eläinten äänekkäiden huutojen säestämänä. Pikillä on kaksi lasta, Jimi ja Veera sekä kokonainen eläintarha, jonka johtaja ja omistaja hän on. Heidän arkeensa hankaluutta aiheuttavat välillä eläimet, välillä taas tahattomasti Herra Pikin omat toimet. Aina kuitenkin tämä hyvää tarkoittava päähenkilö taitavine lapsineen selviää päivän kommelluksista ja mysteereistä.

ke 6.5.

Otso ja sopulit

(3 jaksoa) Metsänvartijan taloon väliaikaisesti muuttaneet isokokoinen karhu ja sopulilauma ottavat jatkuvasti mittaa toisistaan. He nauttivat täysin siemauksin talossa olevista mukavuuksista, mutta samalla he kiistelevät ja juonivat toistensa päänmenoksi asioita, jotka johtavat aina katastrofiin. Mitä nerokkaamalta asia vaikuttaa, sen epätoivoisempi lopputulos on.

Minä ja mun päivä

(5 jaksoa) Sarja esittelee nuorten elämää ja arkea. Sarjassa tutustutaan erilaisiin harrastuksiin, lemmikkeihin, leluihin ja ennen kaikkea mahtaviin tyyppeihin.

to 7.5.
Mauno
(10 jaksoa) Mauno elää osin omassa maailmassaan. Uudet asiat hämmentävät Maunoa ja todellinen maailma voi tuntua kaaosmaiselta. Silloin Mauno lähtee omaan piirrosmaailmaansa, jossa hänen ystävänsä auttavat Maunoa ymmärtämään tapahtumia ja löytämään ratkaisuja. Maunon maailmassa ovat mm. Hiiri, Noa-saurus, Rangi-orangi, Hemppo-lintu, Laama sekä Kalle-kirahvi.

pe 8.5.

Postimies Pate, erikoislähettipalvelu

(6 jaksoa) Sinilakkinen postimies saa uusia haasteita erikoiskuljetusten parissa. Pate ajelee kissoineen punaisella pakettiautolla ja toimittaa erikoislähetyksiä Viherlaakson asukkaille. Yleensä työpäivä ei kuitenkaan suju näin suoraviivaisesti, vaan kyläläisten ongelmat vievät Paten huomion, sillä rakastettu ja ystävällinen postimies paneutuu kaikkiin tehtäviinsä huolella.

H2O Pro - Opi uimaan

(8 jaksoa) Sarja sukeltaa vedessä liikkumisen perustaitoihin. Miten opit uimaan virtaviivaisesti niin vatsalla kuin selällä, kylkiuintia unohtamatta? Uiminen on on helppoa ja kivaa, lupaavat liikkumisen alkeita ja eri uintitekniikoita opettavat sarjan juontajat Liisa Ojala ja Aki Hurula.

la 9.5.

Muru

(26 jaksoa) Kekseliäs ja energinen Muru saa aikaan monta hämmentävää ja hauskaa tilannetta. Koiransa Raksun sekä ystäviensä Aten, Suvin, Eevin ja Leevin kanssa hän suunnittelee ja toteuttaa asioita, jotka eivät aina mene kaavaillun mukaisesti. Murun taulutietokoneella saa myös tehtyä kaikkea tarpeellista ja kivaa. Se ei kuitenkaan korvaa asioita, joita Muru ja ystävät kokevat.

Lentoon!

(5 jaksoa) Näiden nuorten sydän sykkii taivaalle. LENTOON! nostattaa sinut yläilmoihin keskelle tiukkoja kilpailuja sekä kovia treenejä. Sarjan ensiesitys v. 2018.

su 10.5.

Fluugalaiset

(5 jaksoa) Kolme fluugalaista, kapteeni Veikka, perämies Leenu ja fluugalaiskokelas Juppe, saapuvat avaruudesta tarkkailemaan "ihmeisiä" ja oppimaan uutta heidän maailmastaan. He raportoivat fluugaloinnistaan eli tutkimuksistaan aina kotiplaneetalleen. Fluugalaisten mottona on "Minä etsin, tutkin, raportoin, mitä löytää voin." Sarjassa sekoitetaan animaatiota ja livekuvaa.

Utelias Vili

(20 jaksoa) Utelias Vili palaa Ylen lasten ohjelmistoon vuosien tauon jälkeen. Hyppää mukaan vikkeläjalkaisen apinan ja Keltahattuisen miehen seikkailuihin. Sarjan päätähti Vili ei ole vain utelias, mutta myös välillä kärsimätön ja huoleton. Ketterä Vili saa aikaan härdellin jos toisenkin, mutta onneksi jaksot päättyvät aina parhain päin.  Sarja pohjautuu H.A ja Margaret Reyn kuvakirjoihin.   

Muistutuksena!

Ylen erikoislähetys koronaviruksesta

Yle TV1 arkisin klo 15.00
Ylen erikoislähetykset koronaviruksesta jatkuvat ainakin koko toukokuun ajan Yle TV1:ssä.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua