Mira Ekonen, yrittäjä: joutuuko myymään talon...
Doris Hämynen, kampaaja: Mieluummin toivoisi selkeitä päätöksiä
Koronan torjuminen on johtanut talouden äkkijarrutukseen.
Hallitus lupasi pelastaa yritykset 15 miljardin Koronapaketilla.
Katri Kulmuni, valtiovarainministeri: Yksikään yritys ei ajaudu tämän kriisin takia konkurssiin.
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: Yrittäjät, kansalaiset, veronmaksajat ymmärsi sen niin, että nyt Koronakriisin takia monet yritykset ajautuvat poikkeusolojen ongelmiin, ja valtio lähtee niitä tukemaan. Näin ei tapahtunut, eikä ilmeisesti ollut ihan tarkoituskaan tapahtua.
Jarmo R Lehtinen, hallitusammattilainen, konsultti: Todellisuus on se että tämä on ilmaa ja humpuukia yrittäjän näkövinkkelistä.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: Mun pitää olla niinku rohkea, vahva tolle henkilökunnalle et… joo… sori…
MOT: Valtio takaa, pankit jakaa
Mira Ekonen: Se oli torstai 12.3. kun olin itse asiassa auton ratissa tuolla ajoin kun tuli tää hallituksen tiedotustilaisuus ja tota ensimmäiset sanat siellä oli pääministerillä että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat suositellaan että niitä ei järjestetä, niin siinä tipahti kyllä jouduin ajamaan hetkeksi tien pientareelle ja niin kuin tipahti ihan pohja.
Mira Ekosen järjestämien Kässäfestareiden piti olla toukokuussa. Hän uskoi toista kertaa järjestettävän tapahtuman nousevan tänä vuonna taloudellisesti plussan puolelle.
Jäljellä on kasa laskuja.
Mira Ekonen, yrittäjä: Että kyl ihan kaupassa on just pystynyt käymään, mutta kun ei tiedä, että kauan tää jatkuu.
Suurin osa Suomen yrittäjistä on Miran kaltaisia yksinyrittäjiä, joilla ei ole työntekijöitä. Myös Miran mies on yrittäjä, jolta työt uhkaavat loppua.
Mira Ekonen, yrittäjä: Pahin skenaario oli jo silloin siinä vaiheessa, kun tää uutinen tuli, että joutuuko esimerkiksi myymään talon. Me nyt tehtiin se ratkaisu heti tässä, että otettiin pankkiin yhteyttä ja pyydettiin lyhennysvapaita kuukausia, että näin nyt alkuun. Tietenkään eihän se korot pitää maksaa ja eihän se nolla ole se.. kyllähän se kuitenkin maksaa, mutta ajateltiin, että nyt tietyt stressitekijät vaan nyt minimiin että kunhan nyt saa pöperöä pojille pöytään.
Nopeavat elävät.. tämmöinen litran jugurttipurkki se ei meillä kauan vanhene.
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: On todettu, että markkinatalous ilman konkurssiriskiä on sama kuin kristinusko ilman helvettiä.
Valtio on tosi hankalassa tilanteessa, koska mikä on oikein? Normaalisti luova tuho yritystoiminnassa, niin sehän kuuluu peliin. Jos tulee takaiskuja, niin sitten voimakkaat voittaa ja innovoivat yritykset niin kuin pärjää ja taas menneeseen perustavat, tehottomat yritykset kuolee. Sehän liike-elämään sinänsä kuuluu. Nyt on kysymys eri tilanteesta, koska valtio sanoo, että ovet kiinni. Siinä mielessä tää on joku hyvin erikoinen tilanne, erityinen tilanne.
Suomen rajat suljettiin, koulut laitettiin kiinni, ikääntyneet eristettiin ja kehotettiin pysymään kotona. Vaikka siirryttiin poikkeustilaan pandemian hillitsemiseksi hallitus antoi selvän viestin ja lupauksen: Pelastamme ihmishenkiä, seuraavaksi pelastamme talouden, ja pelastamme ihmisten toimeentulon.
Perjantai 20.3: Hallituksen info talouspaketista.
Sanna Marin, pääministeri: Tässä tilanteessa on ensisjiaisen tärkeätä on että autamme suomalaisia yrityksiä, autamme suomalaiset ihmiset tämän akuutin kriisin yli. Tämä tulee tarkoittamaan että valtio ottaa lisävelkaa, mutta emme halua ottaa riskiä että Suomessa menee yrityksiä isolta osin nurin, ja suomalaiset ihmiset isolta osin menettävät työpaikkansa.
Katri Kulmuni, valtiovarainministeri: Kaiken kaikkiaan hallituksen toimet ovat yhteensä 15 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa että, todellakin, olemme tosissamme sen kanssa että yksikään yritys ei ajaudu tämän kriisin takia konkurssiin, eikä ihmiset massatyöttömyyteen.
Mika Lintilä, elinkeinoministeri: Finnvera takaa, ja pankit jakaa. Tämä on se putki, joka meillä pitää toimia. Tässä pankkien rooli on äärettömän tärkeä. Ja vetoan nyt pankkeihin, että pankit hoitavat oman osuutensa.
YLE erikoislähetys: 15 miljardia. Tässä tuli ETLA:n toimitusjohtajalta tuuletus. Miksi näin?
Aki Kangasharju, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän tutukimuslaitos: Kyllä. Kyllä jälleen kerran täytyy sanoa että Suomea on siunattu hyvillä johtajilla. Kyllä tämä oli just mitä me tarvittiin. Minä uskon, tämä palauttaa luottamuksen.
15 miljardia. Se ylitti kaikkien odotukset. Mutta, vain kymmenesosa oli suoraa tukea. 250 miljoonaa yksinyrittäjille (Kuntien kautta). 400 miljoonaa pienille yrityksille (ELY-keskukset). Ja 800 miljoonaa keskisuurille (Business Finland).
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: No silloin puhuttiin siitä 15 miljardista. Sehän oli juhlallinen, iso summa, mikä silloin esitettiin. Se, miten se esitettiin, oli Koronapakettina. Näinhän se, vaikkei sitä näin otsikoitu, mutta kerrottiin, että Koronakriisin vuoksi ongelmiin joutuvia yrityksiä valtio lähtee tukemaan. Finnvera takaa, pankit jakaa. Tämä oli se juhlallinen lausuma. Se kuulosti hyvältä. Se oli iso rahasumma.
Finnveralle annettiin 12 miljardin takausvaltuudet. Se tarkoittaa, että kassakriisissä oleva yrittäjä hakee lainaa omasta pankista. Hän voi saada Finnveralta, siis valtiolta 80% takauksen lainalleen. Yhteenlaskettuna tämä yrityksille suunnattu Koronapaketti oli 13,9 miljardia. Loppumiljardi oli muita Korona-lisämenoja.
Maanantai 23.3.
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 6408
Uudet työttömyysjaksot 2706
lähde:Työ- ja elinkeinoministeriö
OP ryhmällä, Suomen suurimmalla finanssiryhmällä on 145000 yritysasiakasta. Heikki Peltola vastaa pienistä ja keskisuurista yritysasiakkaista.
Heikki Peltola, johtaja, OP: Olemme pystyneet auttamaan satoja yrityksiä Finnveran takauksen kanssa, ehkä reilut 100 miljoonaa euroa, ja sitten moninkertainen määrä on ollut normaalia luottokysyntää. Normaali luottokysyntä on tässä vaiheessa varmaan yhtä tärkeä tässä kohtaa kuin Finnveran takaama luotto.
Finnveran takaus ei ole ilmainen. Pankin apu ei ole ilmainen.
Tämän tietää varsin hyvin pitkän linjan hallitusammattilainen Jarmo Lehtinen. Asuntoautossa putkiremonttievakossa asuva konsultti avustaa kymmeniä yrittäjiä koronatukien viidakossa.
Jarmo R. Lehtinen, hallitusammattilainen, konsultti: Siinä höllennettiin yritysten lainansaantimahdollisuuksia, ja takausmääriä Finnverassa. Mutta ei se ole tukea, tuki on sellaista jota ei maksa takaisin, laina on sellainen jota maksetaan takaisin. Se ei ole tukea. Siinä halutaan hämätä tällä tukiterminologilla.
Tiedän monta yrittäjää jotka on sanonut, että vaikka saisivat sitä rahaa viideksi vuodeksi että yritys pääsee tämän pahan ajan yli, he eivät halua ottaa sitä, sillä sitten ovat viisi vuotta velkavankeudessa, maksaa velkaa kovalla korolla. Yksi sanoi mulle, että kun hän laskee oman työuransa, 40 vuotta, niin viisi vuotta siitä on aika pitkä aika maksaa Koronan aiheuttamia velkoja, jotka valtio lupasi tukena yrityksille, kun kiellettiin toiminta. Eli tämä toimeenpano ei pelitä, se on kaunis lause: Finnvera takaa pankit jakaa, se ei vain toimi niin kuin se on ajateltu.
Heikki Peltola, johtaja, OP:Lainalla on sellainen ominaisuus, että se pitää pystyä maksamaan takaisin. Sehän on se lähtökohta.Silloin laina ei ole yksin se ratkaisu.
Juuri Miran kaltaiselle yksinyrittäjälle lainan ottaminen ei ole vaihtoehto. Hän etsii mitä tahansa työtä.
Mira Ekonen: Laitoin viestiä, että kaikki työt on niin kuin tervetulleita ja laitoin sellaisen niin kuin timanttimerkkejä, että mitä kaikkee osaan ja se sitten oikeesti heti rupes silloin poikimaan kaikennäköistä niin kuin ikkunanpesupyyntöö ja kaikkee.
Keskiviikko 25.3
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 4813
Uudet työttömyysjaksot 1732
Hallitus halusi sulkea ravintolat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut nopealla aikataululla.
Sanna Marin, pääministeri, sdp: Nyt vetoan vahvasti kaikkiin ravintolanpitäjiin tässä maassa / Tämä on tärkeää, jotta virus ei leviä ja epidemia ei leviä. Eli vahva toive nyt kentälle että näin toimitaan. Vetoan kenttään, että asiakaskäynneiltä tilat tässä vaiheessa suljettaisiin ja me emme näkisi viikonloppua, jossa edelleen ravintolat, kapakat, yökerhot ovat auki. Tämä siis vahva vetoomus nyt kentälle.
Kim Heiniö on ravintola-alalla iso ja tunnettu toimija. Hänellä on 29 ravintolaa, lisäksi catering-palvelua.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: No täällä me nyt ollaan viimeistä päivää auki. Sanna Marinin eilisestä keskustelusta sanoi että toivoo et kaikki laittaa kiinni, se on, kuitenki terveys menee edelle.. et yritetään tehdä kaikkemme mitä pystytään.
Kyllähän tämä meille taloudellisesti ihan katastrofitilanne on, meidän palkkakulut kuukaudessa on 700.000 ja myynti on tippunut siihen muutamaan prosenttiin. Meidän kulut, kun ollaan lomautettu ihmiset, niin meille jää kulut kuukaudessa on about puoli miljoonaa ja sitten on tietysti tulot nolla. Niin se voidaan laskea että about puoli miljoonaa kuukaudessa tehdään tappiota sitten.
Tässä meillä on, me ollaan paljon pakastettu kamaa täällä on noin 30 000 euroa, ne kestää jonkin aikaa mutta jossain vaiheessa ne pitää heittää pois, jos tämä aika menee liian pitkäksi että me ollaan suljettu.
Heiniö on lomauttaanut kolmesataa työntekijää.
Richard Sloan, keittiömestari: Obviously, as a chef you never think you´ll be out of work. But if everyone else is out of work there is no reason for you to be also.
I am terrified. You know but I think I was raised by a Finnish mother who understood the sisu of the 1950`s and 1960`s, the idea of community that they had back then, I think it`s something people will start to share even more now. I think we´re getting close to that level again, and we have to, because you lose your humanity, when everything else is taken away. That´s it.
Rahoituksen professori Vesa Puttonen julkisti raportin ravintoloiden tilanteesta. Viesti päättäjille oli: Kun ravintolat suljetaan, puolet niistä on kassakriisissä jo kuukauden jälkeen
MOT: Mikä on valtion velvollisuus tällaisessa tilanteessa?
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: Siihen ei ole missään oppikirjassa mitään reseptiä olemassa. Ei tämmöistä ole koskaan ajateltukaan. Eihän koskaan, siis sehän on elinkeinovapaus. Kun hallitus tulee sanomaan, että nyt ette saa omaa elinkeinoanne harrastaa, harjoittaa, niin onhan se iso päätös. Sitten, jos mä olen sitä mieltä, että valtion pitää tulla ottamaan se hintalappu, kantamaan ne kustannukset, ja sä olet sitä mieltä, että bisnekseen kuuluu aina bisnesriski, niin me ollaan molemmat ihan oikeassa.
MOT: Onko tämä yhtään ehtinyt olemaan auki tämä terassi? Wow (näkymästä).
Kim Heiniö: Ei, ei yhtään. Avattiin tää tammikuun puolivälissä, ja terassit olis tarkoitus avata huhtikuun alussa, eli nytten, tai siis piti alottaa mut nyt alotetaan sitten kun näyttää siltä että voidaan avata.
MOT: Minkälainen fiilis?
Kim Heiniö: No… yrittää löytää eri tavoilla pitää toi spiritti ylhäällä ja just niinku mun pitää olla niinku rohkea, vahva tolle henkilökunnalle et… joo… sori…
Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä luottamusta siihen, että valtio ei jätä ravintoloitsijaa yksin. Perustuslakivaliokunta edellyttää selvästi, että ravintoloita pitää kompensoida.
Perustuslakivaliokunta, Rajoitusten kompensoiminen, 25.3:
“Ottaen huomioon nyt ehdotetun sääntelyn poikkeuksellisen huomattavat vaikutukset ja vaikutusten äkillisyys perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään sekä 3 a §:n mukaisen kiellon aiheuttamien menetysten kohtuullisesta kompensoimisesta että vaikutuksia lieventävistä järjestelyistä elinkeinonharjoittajille.”
Tiistai 31.3
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 4213
Uudet työttömyysjaksot 2008
Poikkeusoloja jatketaan ja eduskunta päättää sulkea ravintolat toukokuun loppuun asti.
Jos valtio kieltää isot tapahtumat tai sulkee ravintolat, yrittäjillä ei ole vaihtoehtoa. Suurin osa palvelusektorista, kuten kampaamot, saa kyllä pitää toimintansa käynnissä, mutta se ei auta. Suomalaiset noudattavat sääntöjä ja pysyvät pääosin kotona.
Viivi Lehtinen, kampaaja: Koska sulla oli aika? Okei poistan sitten kalenterista.
Doris Hämynen, kampaaja: No tällä hetkellä meidän tilanne on se, että suurin osa meidän asiakkaista on niin kuin joko perunut sen takia että pelkää tulla tai sitten on itte jotenkin flunssassa, me ollaan ohjeistettu, että parempi että ei tule paikalle. Että abouttiarallaa kaks kolmas osa ainakin on jättänyt tulematta ja nyt meidän viimeisimmät viikot, että meillä on ollut vielä jonkun verran töitä mutta tulevat viikot on täysin tyhjiä.
Viivi Lehtinen, kampaaja: No onhan siinä tulot vähän tippuneet silleen, no ainakin sen kaks kolmasosaa.
Doris. Tulojen kannalta .. pitäisi
Viivi: Me ollaan tänne niin kuin tultu sen muutamankin asiakkaan takia, vaikka on tullut vain pari asiakasta päivässä, niin se että jää vaan kotiin, niin sitten ei saa sitäkään, että se on vähän sellainen pakkotilanne.
Doris: Ett mieluummin toivoisi selkeitä päätöksiä, kuin että me tässä roikutaan vaan.
Perjantai 3.4
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 4649
Uudet työttömyysjaksot 2091
Kaksi viikkoa hallituksen ensimmäisen talouspaketin jälkeen. Hallitus lupaa jälleen lisätoimia yritysten ahdinkoa helpottamaan.
Mika Lintilä, elinkeinoministeri: Vauhti on ollut erittäin kova tässä Korona-kriisin aikana. Suomen talous on ajautunut erittäin suuriin ongelmiin, ja sitä kautta suomalaiset yritykset. Tämä on Suomen taloushistorian pahin vaihe tällä hetkellä menossa.
Yrityksiä luvataan tukea muutostilanteessa, kehittämään uusia tapoja toimia.
Mika Lintilä, elinkeinoministeri: Nämä tuet on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat olleet terveellä pohjalla ennen tätä Korona-kriisiä. Kyllä palautetta tulee, jos on pettyneitä yrittäjiä. Yleensä heidän yrityksensä on ollut huonossa kunnossa jo ennen tätä.
Maanantai 6.4
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 15278
Uudet työttömyysjaksot 2975
Kim Heiniön aika on kulunut yrityksensä pelastamisessa. Business Finlandilta on haettu kehittämistukea ja vuokria on yritetty neuvotella uusiksi.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: Vuokra.. se on kovaa neuvottelua. Ja mulla on ehkä tilanne että 1/3 on sanonut jees, 1/3 ei vastannut vielä mitään ja 1/3 on sanonut, että saa niin kuin maksuaikaa. Ja niitä sit yritetään neuvotella. On pakko saada sitä kulurakennetta pidemmälle ja sitten on pakko saada vuokravapaita, muuten me ei tässä hengissä pysytä tai tulee olemaan tosi tiukkaa muuten.
Heiniö on hakenut puolen miljoonan lainan.
Heiniö: Finnvera on jo myöntänyt sille 80 pinnan takauksen mutta pankki ei ole vielä hyväksynyt sitä lainaa, eli sitä vielä odotellaan. Kyllä nyt luulisin, että sen pitäisi tulla. Me ollaan kuitenkin, meillä on ollut oikein hyvä bisnes ennen ennen tätä koronaa. Nyt tietysti ollaan tiputtu ihan roskaluokkaan koska ei ole tuloja enää ja pelkästään kuluja niin ne katsoo meitä riskinä. Mutta eiköhän pankkikin tule vastaan tässä. Näin ainakin haluan uskoa.
Tiistai 14.4
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 12 586
Uudet työttömyysjaksot 2 585
Pääsiäisen jälkeen pääkaupunkiseudulla sataa lunta, varmasti enemmän kuin koko talven aikana.
Yrittäjiltä tulee pyhien aikana yhä enemmän vinkkejä siitä että hallituksen iskulause “Valtio takaa, pankit jakaa” on huono vitsi. Että 15 miljardin Koronapaketti on kupla.
“Sain Finnveralta takauksen, mutta pankki ei anna lainaa, jos en anna lisävakuudeksi riihikuivia seteleitä”
“Finnvera antoi takauksen, mutta pankki ei anna lainaa. Syy: Huonot talousluvut, ja huono maksukyky”
Jarmo R. Lehtinen, hallitusammattilainen, konsultti: Pankithan päättää, että antaako ne sulle lainaa vai ei. Sititen jos ne antaa, niin ne määrittelee itse sen koron omien bisnestavoitteittensa mukaan. Kun vielä höllennettiin pankkien vakavaraisuusvaatimuksia, niin täähän on johtanut siihen, että täähän on pankeille ja ylipäätään rahoituslaitoksille kohtuullisen hyvä bisnes.
Heikki Peltola, johtaja, OP: Heikki Peltola: Pankit tekee kaikissa tilanteissa luottoanalyysin, jossa tarkistetaan se, että asiakkaalla on mahdollisuus, elinkelpoisuus tämän kriisiajan jälkeen. Siinä ei ole niin tarkkaa, onko vakuus 80 prosenttia. Olennaista on se, että me yhdessä yrityksen kanssa käydään läpi sopeuttamistoimet, omistajien toimet, saatavissa olevat avustukset - ja sitten rahoitus tulee siihen yhtenä osana siihen pakettiin.
Jarmo R. Lehtinen, hallitusammattilainen, konsultti: Finnvera perii 1,75 yrityksiltä siitä takauksesta. Pankit hinnoittelee sen, kun saavat valtiolta 80% takauksen, sen 20% mukaan, koko lainan - jolloin marginaali on 2-4, riippuen pankista, yrityksestä - jolloin se kokonaiskorko on helposti neljä, jopa enemmän.
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: Minä toivon, että pankkien välillä on sen verran kilpailua, että pankit eivät tässä nyt pysty ylihinnoittelemaan sitä omaa marginaaliansa ja tavallaan pakottamaan. Kyllähän pankkitoimintaan kuuluu luottoriskin ottaminen. Voisi sanoa, että se 20 prosenttia kuuluisi lähtökohtaisesti näin yhteiskunnan näkökulmasta, jos valtio takaa 80 prosenttia, niin kyllä pankki saisi ottaa sen 20 prosenttia sitten omalle kontollensa. Onko näin sitten joka tapauksessa tapahtunut? Ilmeisesti ei.
Yksinyrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa ja kunnalta 2000 euron tukea juokseviin kuluihin.
Doris Hämynen, kampaaja: vielähän mitään ei olla tietenkään saatu koska ne tulee niin jälkikäteen, mutta niin kuin vaikea sanoa että nyttenkin on ollut enemmän töitä jos se niinkun kattaa sen pienen osan mitä ollaan oltu ilman niin varmasti pärjätään..Minähän hain siis elyn markkinointitukea..
Viivi Lehtinen, kampaaja: Mä laitan hakemuksen siitä kunnalta saatavasta 2000 euron tuesta yksityisyrittäjälle.
Doris: Ja sitten me voidaan hakea takautuvasti sitä työttömyystukea.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: Riku, how are you today?
Richard Sloan, keittiömestari: Pretty shit. But as good as can be expected. Nobody’s prepared for this situation, and everybody’s broke.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: Also I think it’s crazy, Riku needs to live with 500 euros. It’s so unfair and wrong, the whole situation.
Richard Sloan, keittiömestari: Yeah, it’s just diapers and baby food. That’s it.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: Meidän alalla, harva kuuluu liittoon, niin ne on tippunut peruspäivärahalle. Kaikki varmaan klaaraa sen muutaman kuukauden, mutta jos tämä venyy paljon, niin sittenhän ne on helisemässä. Ja se on hyvin mahdollista. En minä tiedä mitä meille tapahtuu. Koska me voidaan ottaa ihmisiä takaisin, ja miten paljon me voidaan ottaa ihmisiä takaisin. Ja ylipäänsä jos me kaadutaan, niin sitten kaikki jää työttömäksi.
Katri Kulmuni, valtiovarainministeri, 20.3: Yksikään yritys ei ajaudu tämän kriisin takia konkurssiin.
Kim Heiniö, ravintoloitsija: No mun mielestä, kun se troikka seisoo TV:n edessä ja kertoo, että ne auttaa, että ne tekee kaikkensa että auttaa- jollakin tavalla voisi tulla kanssa antamaan ihan suoranaisia tukia. Kesä on tulossa ja lomapalkat pitäis kaikki maksaa ja… Kyllä tässä tulee tiukat paikat.
Vesa Puttonen, professori, Aalto-yliopisto: Business Finland on tehnyt sääntöjensä mukaan sitä, mitä se normaalistikin tekee, ja nyt se tekee sitä vaan isommalla rahasummalla. Finnvera tekee sitä, mitä se normaalistikin tekee, nyt vaan isommalla rahasummalla. Yrittäjät, kansalaiset, veronmaksajat kuunteli sitä tiedotustilaisuutta ja ymmärsi sen niin, että nyt koronakriisin takia monet yritykset ajautuvat ongelmiin ja valtio lähtee niitä tukemaan. Näin ei tapahtunut, eikä ilmeisesti ollut ihan tarkoituskaan tapahtua.
Perjantai 24.4
PÄIVÄN LUKU
Alkaneet lomautukset 2 522
Uudet työttömyysjaksot 883
Huhtikuun loppupuolella ravintola-alan tuesta ei saatu vielä päätöstä. Mutta hallitus palauttaa yrityksille alkuvuoden arvonlisäverot - lainana.
Jarmo R. Lehtinen, hallitusammattilainen, konsultti: Se alv-palautus toimii sillä tavalla, että yritys saa maksamiaan alveja takaisin kolmen prosentin korolla, joka on muuten itse asiassa aika kova korko. Se tarkoittaa sitä, että sä joudut sit kahden vuoden kuluessa maksamaan ne takaisin. Mun mielestä se on kuoleman suudelma yrittäjälle.
Yksinyrittäjien tuella on ollut kysyntää. Pienyrittäjien tuesta ja Business Finlandin kehittämisrahoista suuri osa on vielä jakamatta. Ja Finnveran 12 miljardin takauspotista on haettu vain miljardi. Ja jaettu siitä puolet.
Kampaamossa toivotaan että asiakkaat palaavat kun rajoituksia puretaan.
Mira ei ole hakenut tukia vaan sinnittelee erilaisilla töillä.
Mira Ekonen, yrittäjä: Elämän on pakko jatkuu, jotenkin. Täytyy sitten ruveta 2021 festareita vaan tuuttaamaan eteenpäin ja toivoa että ei mitään isompaa kriisiä on 2021 keväällä, että ei tule korona II tai III tai jotain muuta.
16.3 jälkeen koronatilanteen vuoksi alkaneet
Lomautusjaksot 173 000
Työttömyysjaksot 20000
Vappu Helsingissä. Normaalioloissa Kim Heiniön ravintolat olisivat myyneet 6000 Vappu-brunssia. Tällä terassilla olisi ollut 30 työntekijää ja tuhansia asiakkaita.
Kim Heiniö: Mehän työllistetään niin paljoi pitää töissä, ja se ei tule tapahtumaan ilman niitä suoria tukia.
Mä luulen että me pärjätään vielä hetki, meillä on suht ok tilanne, mutta kaikki ei tule pärjäämään.
LOPPU