Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kuoronjohtaja Nils Schweckendiek toimii määrätietoisesti suomalaisen kuoroelämän hyväksi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kuoronjohtaja Nils Schweckendiekistä.
Lassi Rajamaan piirros kuoronjohtaja Nils Schweckendiekistä. Lassi Rajamaan piirros kuoronjohtaja Nils Schweckendiekistä. Kuva: Lassi Rajamaa Nils Schweckendiek

Nils Schweckendiek on saksalaissyntyinen, Englannissa varttunut, mutta vahvasti suomalaistunut kuoroalan ammattilainen. Myös kapellimestarin koulutuksen saanut Schweckendiek nimitettiin syksyllä 2018 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vakinaiseksi kuoronjohdon professoriksi.

Toukokuun 5. päivänä 1978 syntynyt Nils Schweckendiek on saanut musiikkikoulutuksensa kolmessa maassa.

Schweckendiek valmistui ensin musiikin maisteriksi Cambridgen yliopistosta 1999. Cambridgen jälkeen hän opiskeli vuoden orkesterin- ja kuoronjohtoa Freiburgin musiikkikorkeakoulussa ja 2005 hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian orkesterin- ja kuoronjohdon koulutusohjelmasta.

Ammattiura kapellimestarina Suomessa alkoi oopperan parissa, kun Schweckendiek johti Kansallisoopperassa Richard Straussin Ruusuritari-oopperan alkuvuodesta 2006. Saman vuoden kesällä hän toimi Savonlinnan oopperajuhlilla Leif Segerstamin assistenttina Wagnerin Tannhäuserissa ja johti 2008 Markus Fageruddin lastenoopperan Seitsemän koiraveljestä kantaesityksen.

Kuoromusiikin lipunkantaja

Nils Schweckendiekin vahvuus on kuoromusiikki. Vuodesta 2007 lähtien hän on toiminut Helsingin kamarikuoron, vuodesta 1962 Radion kamarikuoron nimellä toimineen ja 2005 nimensä Helsingin kamarikuoroksi vaihtaneen, Suomen ainoan ammattilaulajista koostuvan kuoron taiteellisena johtajana.

Musiikkitalon Kuoron, yli 90 laulajan sinfoniakuoron taiteelliseksi johtajaksi hänet valittiin 2017.

Jo ennen nimitystään Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professoriksi 2018, hän oli hoitanut tointa neljän vuoden ajan.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia: Mendelssohnin Elias-oratorion harjoitukset joulukuussa 2016. Harjoitusten lomassa kuoronjohdon professori Nils Schweckendiek kertoo oratoriosta selkeällä suomen kielellä.

Nykymusiikin puolestapuhuja

Schweckendiek on profiloitunut vuosien kuluessa erityisesti nykymusiikin esittäjäksi ja puolestapuhujaksi. Kantaesityksiä on kertynyt lähes 100 sisältäen musiikkiteatteri-, orkesteri-, kuoro- ja soitinyhtyeteoksia.

Klang-konserttisarja Musiikkitalon Camerata-salissa 4.3.2013. Nils Schweckendiek johtaa Helsingin kamarikuoroa.

Nykymusiikkiin keskittyvän Musiikin aika -festivaalin yhteyteen Schweckendiek perusti 2012 pienimuotoisen Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun, jonka suojelijana toimi nyt jo edesmennyt säveltäjä itse.

Katkelma Einojuhani Rautavaaran Vigiliasta. Uspenskin katedraali, Helsinki 21.8.2011.

Nykymusiikkia ovat sisältäneet myös kaksi palkittua Schweckendiekin johtamaa äänitettä. Northlands palkittiin 2017 Yleisradion Vuoden levy -palkinnolla. Levy sisältää kanadalaissyntyisen mutta Schweckendiekin tapaan suomalaistuneen säveltäjä Matthew Whittallin kuoro- ja orkesteriteoksia.

Toiselle, 2016 Preis der deutschen Schallplattenkritikillä palkitulle levylle on koottu sveitsiläissyntyisen säveltäjän Beat Furrerin kuoro- ja orkesterimusiikkia.

Schweckendiekin johtama ohjelmisto ulottuu myös barokkimusiikiin. Maaliskuussa 2016 Helsingin Ritarihuoneella esitettiin ranskalaisen Jean-Baptiste Lullyn "Te Deum". Esittämässä Helsingin kamarikuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Komppa, Ville: Furrerin äänitaidetta ehyinä kokemuksina. Yle 14.10.2016.
Musiikkitalon Kuorolle nimetty uudet johtajat. Uutinen, Helsingin Musiikkitalo 2016.
Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun voitti Patiparn Jaikampan. Uutinen, Musiikin Aika 06.7.2016.
Alba Recordsin Northlands on Yleisradion Vuoden levy 2017. Yle 7.2.2018.
Nils Schweckendiek Sibelius-Akatemian vakinaiseksi kuoronjohdon professoriksi. Uutinen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 18.06.2018.
Nils Schweckendiekin kotisivut
Helsingin Kamarikuoron kotisivut
Musiikkitalon kuoron kotisivut