Hyppää pääsisältöön

Tuohuksentuoksuista Tshaikovskia - mutta siinä kaikki

Pjotr Tshaikovskin mielestä Venäjän ortodoksinen kirkkomusiikki oli niin piittaamattomasti sävellettyä, että se oli tuottanut maalle vahinkoa satojen vuosien ajan. Niinpä hän tarttui toimeen ja sävelsi muille malliksi liturgian ja vigilian. Samalla tavalla muille malliksi Latvian radiokuoro on nyt viimein levyttänyt ne Ondinelle. Viime vuonna julkaistu liturgia määritteli standardin sille, kuinka ammattikuoro voi tehdä ortodoksisesta kirkkomusiikista taidemusiikillisen tulkinnan ja silti säilyttää tuohuksentuoksun. Nyt julkaistu vigilia on lisää sitä samaa.

Pjotr Tshaikovski: Vigilia / Latvian radiokuoro
Pjotr Tshaikovski: Vigilia / Latvian radiokuoro Uudet levyt

Tshaikovski itse määritteli vigiliansa tutkielmaksi liturgisten sävelmien soinnutuksesta. Sitä se onkin, hyvässä ja vähän pahassa. Ikivanhat melodiat kytkevät musiikin osaksi muhevaa perinnettä, ja soinnuttelun Tshaikovski toteuttaa taitavasti ja välillä herkästikin, mutta konservatiivisesti. Tämän takia Tshaikovskin veisut kelpaavat mainiosti jumalanpalveluskäyttöön myös nyky-Suomessa, mutta Latvian radiokuoroa ne eivät innosta parhaimpaansa.

Laulu on ensiluokkaisen puhdasta, yhtenäistä ja ilmaisuvoimaista, se on selvä, ja yhteys ortodoksiseen kuoroilmaisuperinteeseen pysyy yllä, kun ajoittain sopraanot intoutuvat kunnon vibratoon ja bassot mörinään. Minulle tuttujen laulujen rytmitys on myös perinteen mukaista, vaikkakin hieman hakkaavaa. Mutta siinä kaikki, ja sitten levyn lopussa vigilian herkkä tunnelma rikotaan puolihengellisillä ja maallisilla lauluilla. Jotenkin toivoisin, että Latvian radiokuoro huikeine äänineen löytäisi tästä musiikista muutakin kuin taidemusiikin ja kirkkolaulun asiallisen balanssin, jotain ajanmukaista ja rohkeaa.

Se vaatisi tuotannollista näkemyksellisyyttä, ja sen myötä tietysti menetettäisiin se mitä nyt saavutettiin, eli paras perustulkinta Tshaikovskin kirkkomusiikista.

Pjotr Tshaikovski: Vigilia ym. - Latvian radiokuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE-1352-2)

Kuuntele Uudet levyt 5.5.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

 • Yliannos hiljaista ja kaunista

  Levyarvostelu

  Brittiläisen yhtyelaulun kiiltävin kärki Voces8 on vuosien mittaan levyttänyt erittäin paljon erittäin kaunista ja hiljaista kuoromusiikkia. Kahdeksikon uusi julkaisu After Silence sisältää kuitenkin peräti tuplalevyn verran sitä itseään, mikä on haaste. Levy ei erotu kauniiden ja hiljaisten kuorolevyjen paljoudesta, eivätkä sen kappaleet erotu toisistaan. Kenties se on tarkoituskin.

 • Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

  Levyarvostelu

  Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

 • Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua