Hyppää pääsisältöön

Tuohuksentuoksuista Tshaikovskia - mutta siinä kaikki

Pjotr Tshaikovskin mielestä Venäjän ortodoksinen kirkkomusiikki oli niin piittaamattomasti sävellettyä, että se oli tuottanut maalle vahinkoa satojen vuosien ajan. Niinpä hän tarttui toimeen ja sävelsi muille malliksi liturgian ja vigilian. Samalla tavalla muille malliksi Latvian radiokuoro on nyt viimein levyttänyt ne Ondinelle. Viime vuonna julkaistu liturgia määritteli standardin sille, kuinka ammattikuoro voi tehdä ortodoksisesta kirkkomusiikista taidemusiikillisen tulkinnan ja silti säilyttää tuohuksentuoksun. Nyt julkaistu vigilia on lisää sitä samaa.

Pjotr Tshaikovski: Vigilia / Latvian radiokuoro
Pjotr Tshaikovski: Vigilia / Latvian radiokuoro Uudet levyt

Tshaikovski itse määritteli vigiliansa tutkielmaksi liturgisten sävelmien soinnutuksesta. Sitä se onkin, hyvässä ja vähän pahassa. Ikivanhat melodiat kytkevät musiikin osaksi muhevaa perinnettä, ja soinnuttelun Tshaikovski toteuttaa taitavasti ja välillä herkästikin, mutta konservatiivisesti. Tämän takia Tshaikovskin veisut kelpaavat mainiosti jumalanpalveluskäyttöön myös nyky-Suomessa, mutta Latvian radiokuoroa ne eivät innosta parhaimpaansa.

Laulu on ensiluokkaisen puhdasta, yhtenäistä ja ilmaisuvoimaista, se on selvä, ja yhteys ortodoksiseen kuoroilmaisuperinteeseen pysyy yllä, kun ajoittain sopraanot intoutuvat kunnon vibratoon ja bassot mörinään. Minulle tuttujen laulujen rytmitys on myös perinteen mukaista, vaikkakin hieman hakkaavaa. Mutta siinä kaikki, ja sitten levyn lopussa vigilian herkkä tunnelma rikotaan puolihengellisillä ja maallisilla lauluilla. Jotenkin toivoisin, että Latvian radiokuoro huikeine äänineen löytäisi tästä musiikista muutakin kuin taidemusiikin ja kirkkolaulun asiallisen balanssin, jotain ajanmukaista ja rohkeaa.

Se vaatisi tuotannollista näkemyksellisyyttä, ja sen myötä tietysti menetettäisiin se mitä nyt saavutettiin, eli paras perustulkinta Tshaikovskin kirkkomusiikista.

Pjotr Tshaikovski: Vigilia ym. - Latvian radiokuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE-1352-2)

Kuuntele Uudet levyt 5.5.2020, toimittajana Kare Eskola.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua