Hyppää pääsisältöön

Ylen Trollitehdas-peli valittiin parhaaksi nuoria aktivoivaksi digitaalihankkeeksi

Matkapuhelin kädessä
Trollitehdas yhdistää pelimäisen kokemuksen ja aidot oikean elämän somesisällöt. Matkapuhelin kädessä Yle,troll factory

Ylen News Labin toteuttama Trollitehdas-peli on valittu voittajaksi innovatiivisia digitaalisen uutismedian palveluita vuosittain palkitsevassa European Digital Media Awards 2020 -kilpailussa.

Troll Factory palkittiin Best Digital Project to Engage Younger Audiences -kategoriassa. Kilpailun tasoa kuvailtiin kovatasoiseksi. Tuomaristo oli Trollitehtaan voitosta kuitenkin yksimielinen ja kehui voittajaa ylivoimaiseksi.

“Pelillisyyden avulla pyrimme kehittämään uusia tapoja merkityksellisen tiedon välittämiseksi erilaisille ihmisille. Digiajassa kaikilla ihmisillä ei ole aikaa tai kiinnostusta perehtyä analyyseihin. Tarvitaan uusia keinoja ja muotoja, jotka yhdistävät nopean uutisoinnin, tutkivan journalismin, palvelumuotoilun, datatieteet ja sovelluskehityksen”, sanovat Trollitehtaan tiiminvetäjä Jarno Koponen ja News Labin päällikkö Jukka Niva.

Ylen Trollitehdas-peli pureutuu mielipiteiden manipulointiin sosiaalisessa mediassa. Pelin avulla voi katsoa somepäivitysten pinnan alle ja nähdä, kuinka meemien, salaliittoteorioiden ja bottiarmeijoiden avulla yritetään vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja käytökseen. Trollitehdas-pelissä käyttäjä astuu valeuutisten levittäjän saappaisiin ja kokee miten järjestelmällistä vihapuheen ja valeuutisten levittäminen voi olla. Trollitehdas yhdistää pelimäisen kokemuksen ja aidot oikean elämän somesisällöt.

Trollitehdas-peli on kerännyt kansainvälistä huomiota aiemminkin, se palkittiin medialukutaito-sarjassa Global Youth & News Media -kilpailussa syyskuussa 2019.