Hyppää pääsisältöön

Hanna Gullichsen ja Joonas Laurila tekivät Yle Olohuoneelle oman nimikkopizzan – Poimi resepti talteen ja jaa meille ruokakuvasi!

pizzapohja
pizzapohja Kuva: Antti Mutka Yle Olohuone

Joonas Laurilan pizzapohja räjäytti somepankin huhtikuun loppupuolella. Nyt Laurila ja hänen puolisonsa, kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen ovat tehneet Yle Olohuoneelle perjantain kunniaksi oman nimikkopizzan, jonka he valmistavat suorassa lähetyksessä 8.5. Tästä artikkelista löydät reseptin sekä Hanna Gullichsenin vinkit korona-ajan kotiruokailuun. Haluamme myös nähdä, miltä teidän lautasillanne näyttää tänä poikkeuksellisena aikana, joten jaa meille ruoka- tai leivontakuvasi!

– Ennen kokkikoulutusta minulla oli jo suurtalousesimiehen koulutus. Nyt on ensimmäinen kerta, kun pääsen toteuttamaan sitä työtäni, kolmen lapsen äiti, kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen naurahtaa.

Korona on tuonut kotiin sulkeutuneet suomalaiset aiempaa tiiviimmin hellojen äärelle. Toiset nauttivat, toiset tuskailevat. Mitä sitä tänään keksisi ja jaksaisi?

Korona-ajan kotikokkaus ei ole ollut ammattikokillekaan pelkkää nautintoa. Gullichsen on opetellut laskemaan rimaa.

Joonas Laurila ja Hanna Gullichsen keittiössä maistamassa jotakin ruokaa
Joonas Laurila ja Hanna Gullichsen ovat intohimoisia kokkaajia, mutta korona-aika on ollut haasteellista myös ammattikokille. Joonas Laurila ja Hanna Gullichsen keittiössä maistamassa jotakin ruokaa Kuva: Antti Mutka Yle Olohuone

– Vaikka kyseessä on ammatti ja intohimo, välillä alkaa tulla rajat vastaan. Ei se aina vaan lähde. Ei ole niin vakavaa, jos lapset menevät jonain päivänä pelkällä pastalla. Toisena päivänä syödään sitten monipuolisemmin. Olen oppinut armollisuutta.

Gullichsen paljastaa, että esimerkiksi perunoiden keittäminen ei ole hänen lempipuuhaansa.

– Tarvitsisimme kauppoihin keitettyjä, tyhjiöpakattuja perunoita kilon tai kahden pusseissa. Perunoiden keittämisessä on hirveä duuni, hän sanoo.

Gullichsen huomauttaa, että kaikkien ei tarvitse nauttia kokkaamisesta. Se on vähän kuin suihkussakäynti – asia, joka vain pitää hoitaa. Siksi kannattaa treenata ruoanlaittoa niin, että se sujuu ilman suurta vaivannäköä.

Gullichsenin oma tavoite on antaa ihmisille mahdollisuuksia onnistumisiin. Siksi hän pyrkii pitämään reseptinsä mahdollisimman helppoina.

– Jäin itse koukkuun kokkaamiseen, kun tekemääni ruokaa kehuttiin ensimmäisen kerran. Muistan sen vieläkin. Siitä tuli hyvä fiilis. Haluan tehdä yksinkertaisia ja hyvänmakuisia ohjeita, joiden avulla ihmiset voivat saada sen saman tunteen.

Keitetyistä perunoista ja riisistä ainekset seuraavaan päivään

Vaikka Gullichsen ei juuri rakasta perunoiden keittämistä, keitetyt perunat ovat hänelle seuraavan päivän onni. Siksi hän keittää perunoita aina kerralla ison satsin. Niistä kun saa tehtyä seuraavana päivänä vaikka mitä. Samoin keitetty riisi on hyvä raaka-aine seuraavan päivän kokkailuihin.

Perunaa voi paistaa pannulla esimerkiksi kevätsipulin ja curryn kera ja maistuva lounas on valmis. Edellisen päivän keitetyn basmatiriisin Gullichsen puolestaan paistaa pannulla esimerkiksi riisin sekaan rikotun parin munan ja vihanneksien kera. Usein päivän pelastajana toimii omeletti.

– Nytkin meillä on iso kennollinen kananmunia pöydällä käden ulottuvilla. Omeletilla me elämme. Jos lyö ihan tyhjää, niin pannu käteen ja omeletti paistumaan. Näillä kolmella, keitetyillä perunoilla, riisillä sekä omeletilla, pääsee jo pitkälle, Gullichsen vinkkaa.

Lisäksi hän suosittelee opettelemaan yhden pataruoan, jota voi pakastaa ja syödä useampana päivänä. Pata vaatii vain hetken pilkkomistyötä, sen jälkeen uuni hoitaa hommat.

– Teen itse yhden pitkän padan viikossa. Pata saa hautua uunissa itsekseen. Siitä tulee hyvä fiilis, kun ruoka tuoksuu ja voi samalla itse tehdä duunia, Gullichsen sanoo ja vinkkaa, että hyviä patareseptejä löytyy esimerkiksi Meri-Tuuli Väntsin Pataruokaa-kirjasta.

Puhelimen kamera kuvaamassa Hanna Gullichsenia ja Joonas Laurilaa
Gullichsen ja Laurila ovat normaalisti kutsuneet joka sunnuntai ystäviä kylään syömään. Kun koronarajoitukset tulivat voimaan, pariskunta ei luopunut tavastaan vaan päätti avata "ovensa" kenelle vain. Instagramin Sunnuntaiserviisi-liveä on parhaimmillaan seurannut tuhansia ihmisiä. Puhelimen kamera kuvaamassa Hanna Gullichsenia ja Joonas Laurilaa Kuva: Hanna Gullichsen Yle Olohuone

Gullichsen myös kehottaa hamstraamisen sijaan tyhjentämään kuivakomeroita ja pakastimia ja miettimään, mitä kaikkea olemassa olevista raaka-aineista voisi tehdä. Potentiaalista hävikkiruokaa, kuten kuivunutta leipää voi käyttää hyväkseen pienellä vaivalla.

Gullichsen heittää kuivat leivänkäntyt tehosekoittimeen, laittaa sitten pannulle öljyä, lisää leivänmuruset, raastaa sitruunankuorta mausteeksi, ripauttaa suolaa sekaan ja paistaa leivänmuruset rapeaksi.

– Siitä tulee törkeän hyvää esimerkiksi pastan päälle!

Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan Yle Olohuone -pizza

Valkoista pizzaa karamellisoidulla sipulilla, jalapenolla ja savulohella

Pizzapohja (3 isoa pizzaa)
5 dl durum-vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2,5 dl 40-asteista vettä
2 rkl oliiviöljyä

 1. Sekoita yleiskoneen kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi. Vaivaa taikinaa pienellä teholla noin 5-10 min. Lisää sitten öljy ja vaivaa vielä hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja siirrä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan noin puoleksi tunniksi.
 2. Jaa taikina 3-4 osaan ja kauli se mahdollisimman ohueksi. Lisää tomaattikastike ja muut aineet. Älä laita pohjan päälle liikaa täytteitä.
 3. Voit sivellä pizzan reunat oliiviöljyllä ennen kuin nostat pizzan uuniin.
 4. Paista pizzaa 7-10 minuuttia 250-asteisessa uunissa. Kun pizza saapuu uunista ulos, viimeistele se tuoreella oreganolla.

Karamellisoitu sipuli
2 salottisipulia
nippu kevätsipulia
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa tai 1 rkl sokeria
3 rkl säilöttyjä jalapenoja

Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Mittaa pannulle voi ja oliiviöljy, anna kuumentua keskilämmöllä. Lisää sipulit ja paistele maltilla kymmenisen minuuttia, lisää hunajaa ja jatka paistamista, kunnes sipuli on karamellisoitunut. Tähän menee noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi sipulin joukkoon jalapenot ja sekoita.

Ranskankermatäyte
1 purkki ranskankermaa
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa

Sekoita kaikki tasaiseksi.

Tarvitset pizzan täytteeksi myös 200 g savulohta ja halutessasi tuoretta tilliä viimeistelyyn!


Katso Yle Olohuoneen lähetys Areenassa ja Yle TV2:ssa perjantaina 8.5. kello 19.05 alkaen. Lähetä meille oma ruokakuvasi, oli se sitten pizzaa, makaronilaatikkoa tai paras gourmet-ruokasi! Jaa kuvasi meille Instagramissa aihetunnisteella #yleolohuone, WhatsAppilla 044 421 4939 tai alla olevalla lomakkeella.

 • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

  Yle Olohuone Puotilassa.

  Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

 • “Tänään on hyvä päivä”

  Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

  Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone