Hyppää pääsisältöön

Historia: Brittikuninkaalliset ja natsit – skandaalikuninkaan salaiset yhteydet

Dokumentti brittikuninkaallisten ja natsien välisistä suhteista.
Dokumentti brittikuninkaallisten ja natsien välisistä suhteista. Kuva: ZDF Yle TV1,Historia: Brittikuninkaalliset ja natsit

TV1 maanantaina 11.5.2020 klo 19.00 - 19.50, lauantaina 16.5. klo 8.05, Areenassa

Lontoossa kesällä 2015 tabloidilehti The Sunin toimittaja sai salaiselta tietolähteeltä arkaluontoista ja historiallista kuva-aineistoa.

Kuvat olivat poliittista dynamiittia.

Kuvissa esiintyivät kuningatar Elisabet II pikkutyttönä yhdessä äitinsä Yorkin herttuatar Elisabetin ja Edvard-setänsä kanssa. He kaikki kohottivat kätensä natsitervehdykseen.

Britannian kuningashuone on aina toiminut natsien vastaisen taistelun symbolina. Kasvava todistusaineisto kuitenkin viittaa siihen, että Windsorin hallitsijasuvussa on 1940-luvulla esiintynyt natsimyönteisyyttä.

Historiantutkijat ovat vuosikymmeniä etsineet viitteitä Edvardin halukkuudesta ryhtyä yhteistyöhön natsien kanssa.

Saksalainen dokumentti Brittikuninkaalliset ja natsit selvittää epäilyjä, joiden mukaan kruunustaan luopunut kuningas Edvard VIII olisi kesällä 1940 luovuttanut Adolf Hitlerille arkaluonteisia sotasalaisuuksia vahvistaakseen omaa asemaansa.

Brittidokumentti penkoo kruunustaan luopuneen Edvard III:n yhteyksiä kansallissosialisteihin.
Windsorin herttua Edvard ja herttuatar Wallis Simpson. Kuningas luopui kruunustaan omasta tahdostaan vuonna 1936. Brittidokumentti penkoo kruunustaan luopuneen Edvard III:n yhteyksiä kansallissosialisteihin. Kuva: Michael Ochs Archives / Ifage Filmproduktion for ZDF Yle TV1,Wallis Simpson,Edvard VIII,Historia: Brittikuninkaalliset ja natsit

Kuinka läheiset suhteet brittikuninkaallisilla oli kansallissosialisteihin?

Tuore todistusaineisto osoittaa, että Edvard kruunusta luovuttuaan toivoi Hitlerin valloittavan Englannin ja palauttavan hänet valtaan.

Mikä rooli Edvardin puolisolla, Windsorin herttuatar Wallis Simpsonilla oli natsiyhteyksissä? Scotland Yardin etsivät olivat tarkkailleet amerikkalaissyntyistä Simpsonia jo pariskunnan salaisen suhteen alkuajoista asti.

Etsivien raporteista käy ilmi myös se, että kuningas Yrjö V ja pääministeri Stanley Baldwin määräsivät vuonna 1935 yhteistuumin tulevan kuninkaan, Edvardin, tarkkailtavaksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Edvard VIII luopui kruunustaan omasta tahdostaan 11. joulukuuta 1936. Hän aikoi solmia avioliiton kahdesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa.

The Royals, the British Aristocracy and the Nazis. Tuotanto: Ifage Filmproduktion/ZDF, Saksa, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.