Hyppää pääsisältöön

Adam Driver runoilevana bussikuskina, miten syntyi Summertime... toukokuun vinkit Yle Teemalta

Filmplanschen till Paterson.
Paterson, runoileva bussikuski Filmplanschen till Paterson. Kuva: Finnkino Oy

Teeman kanavapäällikkö Marika Kecskeméti on poiminut viisi helmeä kanavan toukokuun tarjonnasta.

Paterson (7)

Kaikki puhuvat Adam Driverista. Mm. Tähtien sodan, Marriage Storyn, BlacKKKlansmanin, Frances Han ja Girls-sarjan tähti on nyt runoja kirjoittava bussikuski newjerseyläisessä pikkukaupungissa. Jim Jarmuschin elokuva Paterson on elokuva hyvyydestä. Runoilijabussikuski ja hänen puolisonsa elävät todellisuudessa, joka on kaukana julkisuuden ja itsepromootion maailmasta. Patersonin arkisen elämän ihmeiden valaisemat runot on todellisuudessa kirjottanut Ron Padgett, New Yorkin koulukunnan runoilija, jolla on kytkentänsä Allen Ginsbergiin.

perjantaina 15.5. klo 21, Areenassa 14 päivää

Yle Olohuone: Verneri Pohjola

Verneri Pohjola soittaa americanaa vierailevana artistina Tuomo & Markus -bändissä Austinissa.
Verneri Pohjola soittaa americanaa vierailevana artistina Tuomo & Markus -bändissä Austinissa. Kuva: Jani Mikkonen Yle Olohuone,Verneri Pohjola

Olin Verneri Pohjolan levynjulkistamiskeikalla. Minä yöpaidassa ja villasukissa olohuoneessamme, ja samaan aikaan Pohjola, Prättälä, Lötjönen ja Kallio Olohuone-ohjelman studiolla. The Dead Don't Dream -albumi oli tarkoitus julkistaa Kansallisteatterissa, mutta toisin kävi. Oma olohuone on tärkeä Vernerillekin. Näin korona-aikaan hän treenaa trumpettia kotona, keskellä perhe-elämää, joka päivä. Haastattelussa Verneri kehuu miten hänen perheensä on kestänyt poikkeuskevään: "Jotenkin meistä löytyy yllättävää vahvuutta."

lauantaina 9.5. klo 14.45, Areenassa pysyvästi

Katoava äitini

Sairas äiti
Sairas äiti Kuva: Yle Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Benedetta Barzini,Katoava äitini

Hän on hienostoperheen tytär, 1960-luvun supermalli, New Yorkin seurapiirikaunotar, Andy Warholin ja Salvador Dalín ja Richard Avedonin muusa, sittemmin radikaalifeministi, aktivisti ja dokumentissa ensisijaisesti äiti. Äitienpäiväviikonlopun Teemalauantaissa nähdään Beniamino Barresen kuvaama ja ohjaama dokumentti äidistään Benedetta Barzinista. Kaunis ja tiukka kuvaus naisesta, joka haluaa kadota. "Elän maailmassa, jossa kaikki ikään kuin pannaan valokuvan varaan – eikä oman muistin varaan. Minua kiinnostaa näkymätön. Ei sellainen, minkä voi nähdä."

lauantaina 9.5. klo 20.00, Areenassa 11 kk

Gershwin – musiikin ihmelapsi

Säveltäjä George Gershwin pianon ääressä.
Säveltäjä George Gershwin pianon ääressä. Kuva: UIG / Photononstop George Gershwin,gershwin, musiikin ihmelapsi

Toukokuun kulttuuridokumenttivalinta on ranskalaisen Arten tekemä Gershwin – musiikin ihmelapsi. Se kertoo pojasta, joka tarinan mukaan löysi musiikin 10-vuotiaana, kun kuuli kadulla mekaanisen pianon soittavan Rubinsteinin sävellystä. Pianon ääni sekoittui kaupungin hälyyn ja herätti pojassa ennenkokemattomia tuntemuksia. Georgen mieleen painuivat kadun kirjavat äänet, juutalaiset laulut, afroamerikkalainen gospel, italialainen bel canto ja uusien automobiilien pörinä. Tästä syntyivät I Got Rhythm, Rhapsody in Blue ja Summertime. Vilnalaisen nahkurin tyttären ja pietarilaisen suutarin poika Jakov Gershowitz omaksui nimen George Gershwin ja maailmankuvan, jossa "minulle ihmiset ovat amerikkalaisia ja aikakauteni on nykyhetki".

tiistaina 26.5. klo 20.00, Areenassa 3 kk

W. A. Mozart: Don Giovanni

Don Giovanni (Tuomas Pursio) aamutakki auki ja viinilasi kädessä oopperassa Don Giovanni
Don Giovanni (Tuomas Pursio) aamutakki auki ja viinilasi kädessä oopperassa Don Giovanni Kuva: Stefan Bremer / Suomen Kansallisooppera Don Giovanni,Suomen Kansallisooppera

Viidentenä vinkkinä Mozartia. Jussi Nikkilän ohjaama esitys on taltioitu Kansallisoopperassa maaliskuussa. Onhan tämä varsin överi, mutta eivätkös sitä olleet kyltymättömän päähenkilön elämä ja toimetkin?

lauantaina 23.5. klo 20, Areenassa 4 kk

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa