Hyppää pääsisältöön

Kotileipurin lyömättömimmät leipäohjeet – tässä monipuoliset reseptimme vaivaamattomasta limpusta ilman hiivaa kolmen päivän artesaanileipään

Ett bakbord med några degklumpar, mjöl, och utkavlade tunnbröd. I bakgrunden en suddig kavel.
Ett bakbord med några degklumpar, mjöl, och utkavlade tunnbröd. I bakgrunden en suddig kavel. Kuva: Carina Ahlskog / Yle leipominen,taikina,batter,leipä,tunnbröd,jauhot

Leipominen on viime viikkoina noussut uutisotsikoihin ympäri maailmaa. Tämä ikivanha askare on singahtanut suosituimpien kotiharrasteiden joukkoon karanteeniolojen ja sosiaalisen eristäytymisen aikana.

Italiassa myllyt pyörivät kuumina vuorokauden ympäri jauhojen kysyntään vastaamiseksi, ja myös meillä Suomessa hiiva ja jauhot ovat loppuneet ruokakaupoista.

Olemme koonneet yhteen muutamia Strömsön leipäreseptejä – aina nopeatekoisesta peltileivästä kolmen päivän pataleipään. Mukana ovat myös gluteenittomat suosikkimme. Kerro kommenttikentässä, mikä leivistä on oma suosikkisi.

Helppotekoinen peltileipä

Leivän siivuja leikkuulaudalla
Voit ripottaa leivän pinnalle mitä kaapistasi vain löytyy. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi seesaminsiemenet, unikonsiemenet tai kurpitsansiemenet. Leivän siivuja leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,leipä,Strömsö

Pidätkö nopeasti valmistuvista ruoista ja suositko uunipellillä paistamista? Silloin tämä heraan tehty peltileipä on sinun reseptisi. Uunipellillä paistettuna leivästä tulee lisäksi erityisen mehevää. Anders käytti sen leipomiseen heraa, kotitekoisen tuorejuuston sivutuotetta. Leivän voi kuitenkin tehdä yhtä hyvin veteen tai maitoon.

Leivo rieskaa – hiivalla tai ilman

Leivät jäähtymässä pyyhkeen välissä kivellä.
Ota taikina mukaan retkelle ja paista rieskat avotulella. Leivät jäähtymässä pyyhkeen välissä kivellä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,tunnbröd,leipominen,Anders Samuelsson

Eikö sinulla ole hiivaa tai iskikö vain äkillinen leivänhimo? Kokeile silloin näitä leipäsiä, jotka syntyvät nopeasti ruokasoodalla kohottaen. Taikinan voi mainiosti myös ottaa mukaan retkelle ja paistaa avotulella. Litistä se vain käsin pieniksi leipäsiksi.

Juuri paistetut rieskat leivinliinan alla
Rieskat voi pakastaa ja niistä voi tehdä erilaisia wrapeja. Juuri paistetut rieskat leivinliinan alla Kuva: Yle / Carina Ahlskog tunnbröd,leipä,leipominen,Paul Svensson,Strömsö

Rieskat maistuvat parhaalta vastapaistettuina, mutta ne voi myös pakastaa. Nämä rieskat leivotaan speltistä, intensiivisen makuisesta muinaisvehnästä, tehdystä jauhosta. Ne voi nauttia pelkän voin kera tai pyöräyttää täytettyinä ruokaisiksi rieskarulliksi.

Limppuja juureksista ja hedelmistä

Rotsaksbröd
Tämä limppu on pinnalta rapea ja sisältä mehevä. Rotsaksbröd Kuva: Yle/Carina Ahlskog

Jos pidät mehevistä leivistä, eräs niksi on lisätä taikinaan juureksia. Meidän juureslimppuumme voi käyttää edellispäivänä keitettyjä juureksia tai jääkaapin perukoille unohtuneita nahistuneita juureksia.

Sen taikinaa taitellaan useita kertoja kohottamisen aikana. Kun leipä saa kohota pitkään, sen maut ehtivät kehittyä.

Aprikoosinen joululeipä.
Tämä limppu sopii joulupöytään, mutta hedelmäisten leipien ystävälle se maistuu ympäri vuoden. Aprikoosinen joululeipä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipä,Strömsö,torkad frukt

Tämä aprikoosileipä on hedelmäinen ja suorastaan jouluinen.

Rouskuvat näkkileivät ja suolakeksit

Kauranäkkileipää peltisessä rasiassa keittiön pöydällä.
Sienten lisäämisestä taikinaan tulee uusi salainen kikkasi. Kauranäkkileipää peltisessä rasiassa keittiön pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog näkkileipä,gluteeniton ruokavalio,gluteenittomat tuotteet,leivonnaiset,Strömsö,Paul Svensson

Oletko kuullut talkkunajauhosta? Se on jauhoa, jota tehdään muun muassa paahdetusta kaurasta. Se antaa makua tälle näkkileivälle. Plussaa on, että se on myös gluteenitonta. Sienet taikinassa kuulostavat ehkä yllättävältä, mutta ne antavat makuun ihanaa syvyyttä.

Salta kex med glögginlagda fikon
Nämä suolakeksit ovat gluteenittomia ja sopivat esimerkiksi juustolautaselle. Salta kex med glögginlagda fikon Kuva: Yle/Carina Ahlskog viikuna,Strömsö

Gluteenittomia ja maukkaita ovat myös nämä suolaiset siemenkeksit. Niiden taikinaa voi helposti muunnella sen mukaan, mitä siemeniä kuiva-ainekaapissa sattuu olemaan.

Jännitä lihaksesi – kokeile valehapanleipäämme

3-dagars bröd
Tämän kolmekiloisen leivän leipomiseen kuluu kolme päivää – se sopii siis sinnikkäille. 3-dagars bröd Kuva: Yle/Carina Ahlskog leipä,luomuruoka,Emmervehnä,käyminen

Onko mielesi tehnyt kokeilla hapanleivän leipomista? Siinä tapauksessa kolmen päivän leipämme voi olla sinun juttusi. Se ei ole oikea hapanleipä, mutta sen leipomiseen kuuluu samantapainen pitkä kohotus. Tämä on leipä, joka tyydyttää nälän pitkäksi aikaa.

Gluteenittomat suosikkimme

En plåt med två nygräddade, vridna baguetter.
Gluteenittomat kierrepatongit ovat koostumukseltaan ihanan sitkeitä. En plåt med två nygräddade, vridna baguetter. Kuva: Carina Ahlskog / Yle gluteenittomat tuotteet,gluteeniton ruokavalio,leipä,leipominen,patonki,resepti

Vaivaamaton limppu ja kierrepatongit kuuluvat parhaisiin gluteenittomiin leipiimme. Näistä leivistä pitävät kaikki, oli allergioita tai ei. Patonkitaikinaa saattaa olla hieman hankala käsitellä, mutta näiden vinkkien avulla onnistut kyllä.

En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde.
En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde. Kuva: Carina Ahlskog / Yle gluteenittomat tuotteet,gluteeniton ruokavalio,leipominen,leipä,patonki,resepti,Strömsö
Kommentit