Hyppää pääsisältöön

Lordin voitto ja muuta euroviisuohjelmaa, uutuusdraamoja ja arkkitehtuuria - viikko 20 vietetään viisukuplassa

Lordi uppträder i Hartwall Arenan 2007.
Lordi voittaa taas Euroviisut! Yle viihdyttää viisuohjelmilla 14.-16.5.2020 Lordi uppträder i Hartwall Arenan 2007. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lordi,2000-luku (2000–2099),Hartwall Areena

Tämän viikon Ylen ohjelmatarjonta koostuu viisuhuumasta, draamauutuuksista sekä kurkistuksista brittihovin kulisseihin, niin faktan kuin fiktion muodossa. Katso tästä viikon vinkit!

Oli viisuja tai ei, Euroviisut täyttävät suomalaisten illat torstaista lauantaihin! Peruuntuneiden Euroviisujen tilalla nähdään runsaasti viisuaiheista ohjelmaa: takavuosien finaaleita mukaan lukien Lordin voitto, tämän vuoden kilpailukappaleiden top10 sekä katsojien viisutoiveita. Viikonloppu huipentuu lauantaina kansainväliseen Europe Shine A Light -musiikkishow'hun. yle.fi/euroviisut »

Muutama uusi draamasarja näkee päivänvalon: 1500-luvun alkuun sijoittuva, Englannin tulevan kuninkaan Henrik VIII:n vaimoksi luvatun Katariina Aragonialaisen elämästä kertova Espanjalainen prinsessa, tanskalainen Kun tomu laskeutuu, Kadonneen kirjeen arvoitus sekä Nuori Morse -etsiväsarjan 7. kausi. Espanjalaisen prinsessan lisäksi myös dokumenteissa käännetään katse brittihoviin: Brittikuninkaalliset ja natsit -dokkarissa tutkitaan kruunusta luopuneen Edvard VIII:n väitettyjä natsiyhteyksiä ja Charles & Diana: Totuus häistä -dokumentissa käydään läpi mitä tapahtui vuosisadan satuhäitä häitä edeltävällä viikolla. Teemalauantaissa tutkitaan amerikansuomalaisen Eero Saarisen arkkitehtuuria: Saarista käsittelevän dokumentin lisäksi näemme elokuvan Columbus, jossa Saarisen rakennukset ovat tärkeässä roolissa. Timanttinen keikka -sarjassa päästään Ursus Factoryn keikalle.

MAANANTAI 11.5.

Nedsläckt land

Yle Fem klo 17.10, kaikki jaksot Areenassa
(Ruotsi 2019) 1/6. Miten yhteiskunta selviää kriisistä odottamattomassa tilanteessa? Seuraamme Ruotsissa koetta, jossa sähkö katkeaa kahdeksitoista päiväksi. Kymmenen osallistujaa saapuu kahteen eri taloon. He kuvittelevat, että kyseessä on lomaseikkailu. Yksi ryhmä sijoitetaan modernin taloon ja toinen vanhalle tilalle. Jo ensimmäisenä iltana olosuhteet muuttuvat, kun sähköt katkeavat. Nettiyhteyksien ja puhelinten puute tuntuu jo kriittiseltä, mutta tilanne äityy entisestään, kun vedenjakelu loppuu ja ruoka käy vähiin. Pian vaaditaan luovia ratkaisuja ja ryhmien sisäinen dynamiikka joutuu koetukselle.
6 jaksoa. Yle Areena 90 päivää

Historia: Brittikuninkaalliset ja natsit

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa aamulla
(The Royals, The British Aristocracy And The Nazis, Saksa 2018) Britannian kuningashuone on aina toiminut natsien vastaisen taistelun symbolina. Kasvava todistusaineisto kuitenkin viittaa siihen, että Windsorin hallitsijasuvussa on 40-luvulla esiintynyt natsimyönteisyyttä. Dokumentti selvittää huhua, jonka mukaan Kuningas Edvard VII olisi luovuttanut Hitlerille arkaluonteisia sotasalaisuuksia vahvistaakseen omaa asemaansa. Yle Areena 30.9.2021 saakka

Brittidokumentti penkoo kruunustaan luopuneen Edvard III:n yhteyksiä kansallissosialisteihin.
Edward VIII sekä Wallis Simpson. Brittidokumentti penkoo kruunustaan luopuneen Edvard III:n yhteyksiä kansallissosialisteihin. Kuva: Michael Ochs Archives / Ifage Filmproduktion for ZDF Yle TV1,Wallis Simpson,Edvard VIII,Historia: Brittikuninkaalliset ja natsit

Ilmastorakkaus

Yle Fem klo 19.00, Areenassa jo 9.5.
lmastorakkaus on tv-dokumentti kahdesta nuoresta naisesta, jotka ovat onnistuneet kääntämään ilmastoahdistuksensa johonkin hyvään. Julia Degerth ja Ida Haapamäki antavat oman arkensa kautta vinkkejä, miten ilmastoahdistusta voi helpottaa ilman liian rajuja tekoja. Molemmilla on ollut käyttäytymisessään ylilyöntinsä, mutta hiljalleen suunta on vaihtunut kohti terveempää ja helpompaa tapaa elää ilmastoystävällisesti. Yle Areena toistaiseksi

Panorama: Nettihuijareiden jäljillä

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 4.5.
(Panorama Alert: Spying On The Scammers, Britannia 2020) Pelkästään Britanniassa sadattuhannet ovat joutuneet verkkohuijauksen kohteeksi. Tietokone tiedostoineen väitetään kaapatuksi, ja lunnaiksi vaaditaan rahaa. Brittiaktivistit onnistuivat saamaan haltuunsa huijareiden toimistojen valvontakamerakuvaa. Materiaali yllättää - toiminta tapahtuu asiallisissa intialaisissa toimistoissa, hyvin organisoidusti. Yle Areena puoli vuotta

Kun tomu laskeutuu - uusi sarja

Yle Fem klo 22.00 ja Yle TV1 perjantaina 15.5. klo 22.00
Kaikki jaksot Areenassa nyt

(Når støvet har lagt sig / When the dust settles) Tanskalaisdraama meitä yhdessä pitävästä voimasta, tekemistämme päätöksistä ja teoista, jotka voivat johtaa teidemme erkanemiseen. Sekä perheen sisällä että yhteiskunnassa olemme sidoksissa toisiimme, hyvässä ja pahassa. Keitä olemme tuntemattoman uhan varjossa? Sarjassa seuraamme kahdeksaa henkilöä, jotka yhdeksän päivää ennen terrori-iskua elävät tietämättöminä tulevasta. Kun terroristit hyökkäävät ravintolaan Kööpenhaminassa, vaikuttaa se kaikkiin, iästä, ammatista tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Kuitenkin heidän siihen asti eletty elämänsä vaikuttaa siihen, miten kukin tilanteeseen reagoi. He reagoivat surulla, vihalla, apatialla ja sisulla. Ja kun pöly on laskeutunut, löytyy tilaa myös toivolle, rakkaudelle ja uusille ystävyyksille. 10 jaksoa. Tanska 2020. Areenassa helmikuuhun 2021 saakka.

ur serien När dammet lagt sig
ur serien När dammet lagt sig Kuva: Jason Alami / DR Danish Broadcasting Corporation When the Dust Settles

TIISTAI 12.5.

Silbersky

Yle Fem klo 18.30, kaikki jaksot Areenaan
(Ruotsi 2019) Kolmiosainen dokumenttisarja Ruotsin tunnetuimmasta asianajajasta Leif Silberskystä. Viime vuosien eniten julkisuutta saaneita oikeudenkäyntejä yhdistää yksi ja sama mies. Leif Silbersky on kameroiden ja mikrofonien keskiössä nopealla ajatustenjuoksullaan sekä vahvalla ja luotettavalla olemuksellaan. Kaikkilla on mielikuva tästä lentäjän ammatista haaveilleesta tähtiasianajajasta. Nyt nähdään, millaisia oikeasti ovat pian 81-vuotiaan miehen työviikot, ja mitä hän tekee vapaa-ajallaan, jota ei oikeastaan ikinä olekaan? Yle Areena 90 päivää

Espanjalainen prinsessa - uusi sarja

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(The Spanish Princess, S1, Britannia 2019) Espanjalainen prinsessa on jatkumoa Englannin kuningashuoneen värikästä historiaa kuvaaville draamoille. Se perustuu Philippa Gregoryn romaaneihin The King’s Curse ja The Constant Princess. 1500-luvun todellisia tapahtumia ja mielikuvituksen lentoa sekoitettaessa syntyy jälleen kiehtova keitos pukudraamojen ystäville. Samojen tekijöiden aiemmat sarjat, Valkoinen kuningatar (The White Queen) ja Valkoinen prinsessa (The White Princess) on myös nähty Ylellä.

Espanjan kuningashuoneen prinsessa Katariina Aragonialainen, on luvattu jo lapsena puolisoksi Englannin tulevalle kuninkaalle. Kasvettuaan aikuiseksi Katariinan on aika lähteä pitkälle ja vaaralliselle matkalle kohti uutta kotimaata. Mieli on haikea kaiken sen vuoksi, minkä hän joutuu taakseen jättämään. Odotukset ovat kuitenkin korkealla, sillä pitkän kirjeenvaihdon perusteella tuleva puoliso, kruununperijä ja Walesin prinssi Arthur, on antanut itsestään perin miellyttävän kuvan. Heitä yhdistää myös uskonto, harras katolilaisuus. Henrik VII:n hovissa prinsessasta odotetaan Englannin pelastajaa, sillä liitto Espanjan kanssa toisi paitsi rahaa myös valtaa yli vihollisten, joita on joukoittain Euroopassa ja jopa omassa hovissa. Erilaiset tavat ja kulttuurierot tekevät Katariinan sopeutumisesta myrskyisän, ja kohtalokas kulkutauti muuttaa kaiken. Loppu onkin osa Englannin historiaa, jossa rakkaus, vallanhalu, uskonto ja kohtalon kiemurat koettelevat Katariinaa ja koko valtakuntaa raskaalla kädellä. Sarjassa on 8 jaksoa. Yle Areena 30 päivää

Kahdeksanosainen draamasarja kuvaa Englannin myrskyistä historiaa 1500-luvulla.
Kahdeksanosainen draamasarja kuvaa Englannin myrskyistä historiaa 1500-luvulla. Kuva: Nick Briggs © 2018 Starz Entertainment, LLC / Lions Gate International Limited Yle TV1,Espanjalainen prinsessa

Timanttinen keikka: Ursus Factory

Yle Teema klo 21.55, Areenassa nyt
2/6. Jussi Pelkosen ja rumpali Aleksi Ripatin luotsaama helsinkiläis-duo, joka roiskii uraanilla ladatulla vesipyssyllä riemukasta, groovaavaa rock'n'rollia, päästää raivokkaan energiansa valloilleen G-Livelabin Timanttisella keikalla. Intiimillä keikalla Ursus Factoryn arvaamaton rock'n'roll pääsee oikeuksiinsa.

Ursus Factoryn musiikki on energistä, sykäyksittäin kriskuvaa ja täynnä kulmikasta kitarointia, kuin voimakkaita konsonantteja jotka rikkovat ikkunoita. Maanvyörynä hyökyvä liveperformanssi saa miettimään, miten jäsenet itse kuvailisivat Ursus Factorya. Ohjelmassa kuullaan myös bändin omia näkemyksiä musiikistaan. Yle Areena toistaiseksi

KESKIVIIKKO 13.5.

Kaikella rakkaudella (12)

Yle TV2 klo 21.00
(2013) Matti Ijäksen elokuva levottomasta Ansasta ja kolmesta miehestä jotka rakastavat häntä, kukin tavallaan. Sattuma ja oikku kuljettavat meitä useammin kuin järki ja harkinta. N: Krista Kosonen, Sampo Sarkola, Tommi Korpela.
Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Kotikatsomo: kaikella rakkaudella, yle tv1
Ansa (Krista Kosonen) ja Vaarala (Sampo Sarkola) matkaavat kohti Norjaa. Kotikatsomo: kaikella rakkaudella, yle tv1 kotikatsomo: kaikella rakkaudella

Kino: Tulkki

Yle Teema klo 22.00, Areenassa aamulla
(The Interpreter, Slovakia/Itävalta 2018) 80-vuotias Ali Ungar lukee sattumoisin entisen SS-upseerin kirjaa, jossa hän kuvaa toimiaan sodan aikana Slovakiassa. Ilmenee että upseeri on tappanut hänen vanhempansa. Toteuttaessana kostoa Ungar tapaakin upseerin 70-vuotiaan pojan Georgin. Yhdessä he lähtevät matkalle totuutta etsien. Ohjaus: Martin Sulík. Pääosissa: Peter Simonischek, Jiri Menzel. Yle Areena 30 päivää

TORSTAI 14.5.

Euroviisuviikonloppu 2020

14.-16.5. Yle TV2 ja Areena
Toukokuuta ei sittenkään tarvitse viettää murheellisena ilman viisuhuumaa. Yle lähettää runsaasti Euroviisuihin liittyvää ohjelmaa viisuviikonloppuna torstaista lauantaihin 14.-16.5.! Odotetuin ohjelma lienee kansainvälinen suora Europe Shine A Light -musiikkishow, jossa käydään läpi kaikki tämän vuoden euroviisukappaleet. Lisäksi Yle esittää kolme takavuosien viisufinaalia, mm. Lordin historiallisen voiton.

Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids seisovat lähekkäin ja nauravat.
Viisuviikonloppu vietetään Mikko Silvennoisen ja Krista Siegfridsin seurassa. Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids seisovat lähekkäin ja nauravat. Kuva: Yle / Mona Salminen Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,Krista Siegfrids,Mikko Silvennoinen,Uuden Musiikin Kilpailu 2020

VIISUVIIKONLOPPU: TORSTAI

Yle Olohuone: Euroviisut 2020

Yle TV2 ja Areena klo 19.00
Mitkä kymmenen kappaletta nousevat suomalaisten suosikeiksi tämän vuoden viisukappaleista? Katsojat voivat äänestää suosikkikappaleitaan ja -esityksiään, joista kymmenen parasta näytetään Mikko Silvennoisen ja Krista Siegfridsin juontamassa lähetyksessä. Esitysten välillä nähdään myös muita musiikkiesityksiä sekä vieraita. Äänestys aukeaa perjantaina 8.5. osoitteessa yle.fi/euroviisut.

Eurovision Song Contest 2014

Yle TV2 ja Areena klo 20.30
Vuonna 2014 Suomi lähetti Kööpenhaminan Euroviisuihin jotain parempaa ja saavutti viisuhistoriansa toiseksi parhaan sijoituksensa osallistujamäärään suhteutettuna! Seinäjokelainen viisihenkinen alternative rock -yhtye Softengine sijoittui kappaleellaan Something Better finaalissa 11. sijalle 72 pisteellä ja sai omassa semifinaalissaan 3. eniten ääniä. Euroviisut voitti Itävallan Conchita Wurst mahtipontisella balladillaan Rise Like a Phoenix keräten 290 pistettä.

Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen.
Softengine toi Suomelle viisuhistoriansa toiseksi parhaan sijoituksensa osallistujamäärään suhteutettuna. Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen. Kuva: EBU / Andres Putting

Dokumenttiprojekti: Colombia in My Arms

Kolumbian heiveröinen rauhanprosessi ottaa ensiaskeliaan kun Ernesto tuhansien muiden Farc-sissien tavoin luopuu aseestaan ja yrittää taistella sanan voimalla paremman tulevaisuuden puolesta. Samaan aikaan maan vanhoilliset voimat jarruttavat välttämättömiä uudistuksia.
Ohjaus: Jenni Kivistö ja Jussi Rastas. Yle Areena puoli vuotta

Kino Klassikko: Heinäsirkat

Yle Teema klo 21.00, Areenassa aamulla
(The Day of the Locust, USA 1975) Nathanael Westin romaaniin perustuva elokuva tutkii Hollywoodin kimalluksen varjoissa onneaan etsivistä ihmisistä, keskipisteenään joko tähdeksi tai rikkaisiin naimisiin haluava näyttelijätär sekä häneen ihastuneet monet miehet, joukossaan ujo tilintarkastaja Homer Simpson. Pääosissa Donald Sutherland, Karen Black, Burgess Meredith, William Atherton ja Geraldine Page. Ohjaus: John Schlesinger. Yle Areena 14 päivää

Donald Sutherlandin esittämä Homer Simpson istuu järkyttyneen näköisenä, sylissään ilmeisesti drag-artisti.
Donald Sutherland on Homer Simpson. Donald Sutherlandin esittämä Homer Simpson istuu järkyttyneen näköisenä, sylissään ilmeisesti drag-artisti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Heinäsirkat

Ulkolinja: Unelmana USA

Yle TV1 klo 22.00 ja Yle Areena 11.5.
Ulkolinjan ohjaaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Ivar Heinmaa pureutuvat Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten ahdinkoon. He lyöttäytyvät Hondurasista kohti pohjoista lähtevän siirtolaiskaravaanin mukaan ja seuraavat tuhansien ihmisten joukkoa, joka matkaa kävellen ja liftaten Hondurasin ja Guatemalan halki - epätietoisena siitä, mihin asti he lopulta pääsevät. Tavoitteena on Yhdysvallat. Ohjelma seuraa hondurasilaista Mariaa, jonka perhe joutui maan väkivaltaisten jengien maalitauluksi. Marian veli ei suostunut maksamaan jengien vaatimia suojelurahoja, seurauksena veli murhattiin ja koko suku joutui kärsimään. Maria ei nähnyt muuta keinoa kuin lähteä.

Meksikossa odottaa Marian puoliso Junior, joka onnistui pääsemaan maahan jo aiemmin. Helppoa se ei ollut, sillä Meksiko on kiristänyt etelärajansa valvontaa. Meksiko tekee niin Yhdysvaltain painostamana: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaati Meksikoa sulkemaan etelärajansa. Jos Meksiko ei tottele, uhkaa Yhdysvallat nostaa meksikolaistuotteiden tulleja. Ja koska Meksiko on hyvin riippuvainen kaupankäynnistä Yhdysvaltain kanssa, niin se tottelee. Siirtolaisille se tarkoittaa inhimillistä draamaa ja ahdinkoa Meksikon etelärajalla. Poliisin valvonnasta huolimatta monet pääsevät Meksikon puolelle. Ulkolinja huipentuu siihen, kun siirtolaiskaravaani saapuu halki Guatemalan Meksikon vastaiselle rajajoelle. Onnistuuko Meksikon rajapoliisi pysäyttämään tulijat? Onnistuuko Maria pääsemään puolisonsa Juniorin luokse? Käsikirjoitus ja ohjaus: Pertti Pesonen.

PERJANTAI 15.5.

Kadonneen kirjeen arvoitus

Yle TV1 maanantaista perjantaihin klo 17.10, 1. kausi Areenassa 15.5.
(Lost Letter Mysteries, S1-3, Kanada 2013-15) Entä jos tärkeä kirje, jonka lähetit, ei päässytkään koskaan perille? Uusi viehättävä draamasarja vie maailmaan, jolloin kirjoitettiin ihan oikeita kirjeitä. Samalla se on sukellus monenkirjavien ihmiskohtalojen, katkenneiden ihmissuhteiden ja välillä myös rikosten maailmaan. Amerikan postilaitoksessa on piskuinen osasto, Kadonneiden kirjeiden virasto, joka paneutuu koko sydämellään toimittamaan perille kirjeitä, jotka ovat jääneet matkan varrelle.

Kolmen hengen tiimi, Oliver, Rita ja Norman, puhaltavat yhteen hiileen, mutta pomo suhtautuu ylenkatseella koko touhuun ja pitää sitä tehottomana. Eräänä päivänä Oliver törmää noutokahvilan jonossa naiseen, joka päätyy vahingossa töihin samalle osastolle, onneksi vain määräajaksi. Siinä missä työryhmän muut jäsenet ovat säntillisiä virkamiehiä, Shane on toista maata - teknisesti taitava tulisielu. Kaikkien yllätykseksi tämä joukko onnistuu ratkaisemaan ensimmäisen yhteisen tehtävän. Matkalle jäänyt kirje toimitetaan perille, ja samalla oikaistaan vastaanottajaa kohdannut vääryys. Mutta voivatko Oliver ja kumppanit pelastaa orastaneen ihmissuhteen vielä vuoden viiveellä? Kanadassa sarja on esitetty alkuperäisnimellä Signed, Sealed and Delivered. Yle Areena kausi kerrallaan 90 päivää

Draamasarja postin tehotiimistä, joka selvittää kadonneiden kirjeiden arvoituksia.
Tälle porukalle olisi töitä Suomessakin. Draamasarja postin tehotiimistä, joka selvittää kadonneiden kirjeiden arvoituksia. Kuva: Crown Media United States, LLC Yle TV1,Kadonneen kirjeen arvoitus

Tuntematon perillinen - uusi, 3. kausi

Yle Fem klo 18.30. Kaikki jaksot Areenassa 15.5.
(Arvinge okänd, S3, Ruotsi 2019) 1/6. Kattis Ahlström ja Niklas Källner ovat taas täällä etsimässä tuntemattomia perillisiä. Kauden ensimmäisessä jaksossa tutustutaan mieheen, joka haluaa kuollessaan lahjoittaa omaisuutensa kodittomille koirille, mutta jolla on kaksi tuntematonta, perintöön oikeutettua lasta. Kattis ja Niklas yrittävät selvittää, miksi koirat ajavat perheen edelle.
Yle Areena 90 päivää

Charles & Diana: Totuus häistä

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 11.5.
Keskiviikkona 29.7.1981 klo 11.30 20-vuotias Lady Diana Spencer käveli St Paulin katedraalissa kohti prinssi Charlesia. Vuosisadan satuhäät kohottivat kansakunnan mieltä sekavana ajanjaksona Britanniassa. Tapahtumaa seurasi lähes miljardi ihmistä ympäri maailmaa, mutta kaikki ei ollut niin kuin ulospäin näytti.
Yle Areena 30 päivää

Prinsessan Diana och prins Charles gifte sig 1981
Prinsessan Diana och prins Charles gifte sig 1981 Kuva: WENN.com/All Over Press Walesin prinssi Charles,kuninkaalliset,kuningashuoneet,Britannia,Walesin prinsessa Diana

VIISUVIIKONLOPPU: PERJANTAI

Yle Olohuone: Euroviisutoiveet

Yle TV2 ja Areena klo 19.00
Mikä on kaikkien aikojen suosikkieuroviisusi ja miksi? Suomalaiset voivat lähettää Ylelle viisutoiveensa ja perustelut miksi kappale tai esitys on itselle merkityksellinen. Toiveita voi esittää maanantaista 27.4. alkaen osoitteessa yle.fi/euroviisut. Lähetyksen studiovieraana nähdään mm. Lordi. Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids juontavat.

Eurovision Song Contest 2006

Yle TV2 ja Areena klo 20.30
Tänä iltana Suomi voittaa Euroviisut! Historian ensimmäinen euroviisuvoitto tuli Suomeen Ateenassa, jolloin Lordin Hard Rock Hallelujah valloitti eurooppalaisten sydämet. Tavalliset pop-ilottelut ja viisuballadit jäivät monstereiden jalkoihin, kun Lordi voitti ylivoimaisesti 292 pisteellä. Finland, 12 points!

Viisupäiväkirjat-jaksokuva
Finland, 12 points! Viisupäiväkirjat-jaksokuva dokumenttiohjelmat,Lordi

Kino: Paterson (7)

Yle Teema klo 21.00
(USA 2016) Jim Jarmuschin hurmaava elokuva tavallisista ihmisistä tavallisessa kaupungista. Bussikuski Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa ja elää vaimonsa Lauran kanssa täysin tyytyväisenä jokapäiväisiin rutiineihinsa mutta löytäen myös suurta runoutta ja kauneutta arjen pikku yksityiskohdista. Pääosissa Adam Driver ja Golshifteh Farahani. Yle Areena 14 päivää

Bussinkuljettaja Paterson (Adam Driver) hieman huolestuneen näköisenä bussinsa ulkopuolella elokuvassa Paterson
Adam Driver ajaa bussia ja runoilee elokuvassa Paterson. Bussinkuljettaja Paterson (Adam Driver) hieman huolestuneen näköisenä bussinsa ulkopuolella elokuvassa Paterson Paterson,teeman elokuvat

LAUANTAI 16.5.

VIISUVIIKONLOPPU: LAUANTAI

Yle Olohuone: Euroviisustudio

Yle TV2 ja Areena klo 18.05 sekä klo 21.43
Viisutunnelmaan virittäydytään Mikko Silvennoisen ja Krista Siegfridsin seurassa ennen vuoden 2007 Euroviisujen uusintaa sekä Euroopan yhteen tuovaa suoraa Europe Shine a Light -lähetystä.

Eurovision Song Contest 2007

Yle TV2 ja Areena klo 18.30
Lordin vuoden 2006 voiton jälkeen Euroviisut järjestettiin Suomessa, ensimmäistä kertaa. Voiton vei Euroviisuihin itsenäisenä valtiona ensimmäistä kertaa osallistunut Serbia, edustajanaan Marija Šerifović ja kappaleensa Molitva. Suurin voittaja viisuissa taisi kuitenkin olla toiselle sijalle jäänyt ukrainalainen Vjerka Serdjutška kappaleellaan Dancing Lasha Tumbai, jonka riemastuttava lavashow on yksi viisuhistorian ikimuistoisimmista. Hanna Pakarinen edusti Suomea kappaleellaan Leave Me Alone, ja oli finaalissa sijalla 17. keräten 53 pistettä. Juontajina Jaana Pelkonen ja Mikko Leppilampi.

Verka Serduchka
Vjerka Serdjutškan esitys on syöpynyt monen viisufanin verkkokalvoille. Verka Serduchka Kuva: EPA / SEPPO SIRKKA

Eurovision: Europe Shine a Light

Yle TV2 ja Areena klo 22.00
Eurovision Song Contest -finaalin tilalla nähdään tänä vuonna Europe Shine A Light. Ohjelmassa esitetään huippuhetket kaikista 41 kappaleesta, jotka piti nähdä tämän vuoden Euroviisuissa, mukana myös Aksel Kankaanrannan Looking Back. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan ohjelmalla halutaan kunnioittaa peruutetun laulukilpailun artisteja ja nostaa heidät parrasvaloihin sekä tuoda ihmisiä yhteen koronakriisin keskellä. Lisäksi show’n aikana kuullaan uusi versio Katrina And The Wavesin viisuvoittokappaleesta Love Shine A Light vuodelta 1997, jonka esittävät tämän vuoden viisuartistit. Kappale sanoitetaan uudelleen koronatilanteeseen sopivilla lyriikoilla, ja sillä halutaan muistaa koronaviruksen uhreja ja kiittää heitä, jotka pitävät yhteiskuntaa yllä. Europe Shine A Light tulee olemaan unohtumaton hetki Euroviisujen historiassa. Lähetyksen juontavat Chantal Janzen, Edsilia Rombley ja Jan Smit. Musiikkishow kestää kaksi tuntia.

Kollaasikuva kaikista vuoden 2020 peruttujen Euroviisujen kilpailijoista
Euroviisuedustajat 2020. Kollaasikuva kaikista vuoden 2020 peruttujen Euroviisujen kilpailijoista Kuva: EBU Euroviisut

Avara luonto: Maaginen Islanti

Yle TV1 klo 18.45 ja Yle Areena 11.5.
(Magical Iceland, Saksa 2019) Miten eläimet tulevat toimeen jäätiköiden, aavikoiden ja tulivuorten peittämässä maassa? Dokumentti seuraa Islannin luontoa vuodenaikojen muovatessa maisemaa ja selvittää, millaisia ainutlaatuisia keinoja eläimet ovat kehittäneet pärjätäkseen karussa ympäristössä.
Yle Areena 31.10.2021 saakka

Islannin jäätikköä
Islannin jäätikköä Kuva: Yle Kuvapalvelu Avara luonto,Islanti

Teemalauantai: Arkkitehtejä, isiä, poikia

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Teemalauantain elokuvaa ja dokumenttia yhdistävät sekä arkkitehtuuri että isien ja poikien väliset monimutkaiset suhteet.

Columbus

Yle Teema klo 20.01, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(USA 2017) Kirjastoja, arkkitehtuuria, rakkautta: korealainen nuori mies juuttuu Ohion Columbukseen, missä hänen arkkitehti-isänsä on vaipunut koomaan. Eero Saarisen suunnittelemat rakennukset ovat näkyvästi esillä lyhyillä videoesseillään kulttimainetta saaneen ohjaajan Kogonadan tyylikkäässä esikoiselokuvassa. Pääosissa John Cho ja Haley Lu Richardson. Yle Areena 30 päivää

Nuori amerikkalainen nainen ja korealainen mies istuvat nurmikolla, naisella on kirja kädessään.
Nuori amerikkalainen nainen ja korealainen mies istuvat nurmikolla, naisella on kirja kädessään. Kuva: Depth of Field / Yle Eero Saarinen (arkkitehti),arkkitehtuuri,John Cho,Haley Lu Richardson

Eero Saarinen: arkkitehti

Yle Teema klo 21.41, Areenassa jo 11.5.
(Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future, USA 2016) Dokumentti amerikansuomalaisesta arkkitehdista Eero Saarisesta, jonka työt ovat tunnettuja ja tunnustettuja, mutta jonka elämäntarina on jäänyt unohduksiin ja Eliel-isän varjoon. Dokumentin kuvasi Saarisen poika Eric Saarinen. Ohjaus Peter Rosen. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Nuori Morse - uusia jaksoja

Yle TV1 klo 21.15
(Endeavour, S7) Vanha vuosi 1969 vaihtuu uuteen, ja alkaa uusi vuosikymmen. Suuri oopperan ystävä Morse viettää sitä Venetsiassa. Yksinäisen miehen matka osoittautuu täysosumaksi – musiikillisen nautinnon kruunaa satunnainen kohtaaminen, joka täyttää hänen sydämensä rakkaudella. Onni ei kuitenkaan kestä ikuisesti, Morse jos kuka sen tietää. Siksi paluu Oxfordiin on perin ankea. Joku vaanii naisia kanavarannassa ja nappaa uhrin toisensa perään. Thursday ja Morse joutuvat törmäyskurssille näkemyksiensä vuoksi. Syntyykö oppi-isän ja kuuliaisen oppipojan välille ylittämätön kuilu? Naisten collegekampuksella löytyy kuollut nainen, oliko kuolema tapaturma? Maassa käydään pian vaaleja, ja rotukysymys on ikuinen kiistan aihe – johtiko se myös etnistaustaisen miehen murhaan?

Uusi kausi käsittää kolme uutta rikosjuttua, joiden taustalla jatkuvat läheisten työtoverien elämänkohtalot. Onneksi Morsen uusi asunto vaatii pientä remonttia, mikä etenee varsin verkkaisesti. Ihmiselämässä vuosi on pitkä aika, tai ainakin se voi tuntua pitkältä. Yle Areena 30 päivää

Shaun Evans ja Roger Allam ovat päärooleissa Nuoren Morsen 7. kaudella.
Shaun Evans ja Roger Allam ovat päärooleissa Nuoren Morsen 7. kaudella. Kuva: ITV Yle TV1,Shaun Evans,Roger Allam,nuori morse

Belle ja Sebastian - uusi sarja

Yle Areena
(The Wild Mountaineers, Ranska, 26 osaa) Tapahtumat sijoittuvat Alppien rinteille, jossa Sebastian ja hänen isokokoinen koiransa Belle seikkailevat. Sebastian asuu pienessa kylässä yhdessä tätinsä ja isoisänsä kanssa. Sebastianista on paljon hauskempaa touhuta Bellen kanssa rinteillä kuin auttaa jokapäiväisissä askareissa. Rohkea parivaljakko kokee yhdessä henkeäsalpaavia seikkailuja vaaratilanteita kaihtamatta. Sarja perustuu 1960-luvulla esitettyyn tv-sarjaan.

SUNNUNTAI 17.5.

Poikkeustila saarella - Suomenlinnan kyläyhteisö kannattelee vaikeina aikoina

Yle Radio 1 klo 18.00
Mikään ei ole Ihmiselle niin tärkeää kuin toinen ihminen! Sen on saattanut moni eristyksessä ja läheisistään etäällä oleva ihminen tänä keväänä huomata. Ikävää ja ahdistusta helpottaa paremmin pieni ja kiinteä yhteisö kuin suuri ja kasvoton naapurusto.

Tämä on huomattu ainakin Suomenlinnassa, Helsingin edustalla sijaitsevalla saarella, jonka 800 asukasta kannattelevat toisiaan meneillään olevassa poikkeustilassa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Iltasoitot, kaupassa asiointi riskiryhmäläisten puolesta, erikoista kevättä tallentavat taideprojektit ja turvavälejä noudattavat kavereiden ulkoilutukset ovat osa niistä lukuisista asioista, joilla pikkukylän asukkaat nostavat yhteishenkeään ja mielialaansa. Toisistaan huolehtiminen ja välittäminen on turisteista tyhjällä saarella kasvanut entisestään. Suomenlinnalaiset kokevatkin juuri nyt kotikylänsä turvalliseksi ja jopa aiempaa kotoisammaksi. Suomenlinnalainen toimittaja Riikka Rahi kiertää saarta hanskat kädessä, suojanaamarissa ja mikki kelmutettuna pikkukylän kasvanutta yhteisöllisyyttä todistaen. Käsikirjoitus ja ohjaus: Riikka Rahi. Äänisuunnittelu: Jukka Herva. Tuottaja: Hannu Karisto.

Iskelmä-Suomi

Yle TV1 klo 18.45, kaikki jaksot Areenassa jo 10.5.
1/10. Toiveuusintana nähtävä Iskelmä-Suomi-dokumenttisarja tarjoaa kymmenen sukellusta suomalaiseen iskelmään ja sen sielunmaisemaan. Iskelmän säikeisiin kätkeytyy kiehtova tarina alakuloisesta musiikista, sitä esittävistä ja tekevistä taiteilijoista ja ennen kaikkea pohjoisesta kansasta, joka on iskelmää rakastamalla synnyttänyt omaleimaisen musiikkikulttuurin muodon. Iskelmä-Suomi-sarja puhuu asiaa suomalaisuuden ydinmehua tihkuvasta musiikinlajista, mutta tekee sen tunteella. Mitä iskelmätaiteilijat ovat uransa puolesta uhranneet? Mitä on olla tähti? Miksi toiset sortuvat viinaan? Miksi toisista tulee legendoja?

Miltä tuntuu ajaa neljä miljoonaa kilometriä Suomen teitä, jotta tanssivalla kansalla olisi hetken hyvä olla? Kuka tekee iskelmät? Miksi Katri-Helena hymyilee? Iskelmän perimmäisiä kysymyksiä ratkomassa iskelmäsukupolvien edustajat Erik Lindströmistä Suvi Teräsniskaan ja Paula Koivuniemestä Tuure Kilpeläiseen. Iskelmä hehkuu sarjassa myös kuvina ja musiikkina: luvassa aarteita niin Ylen arkistoista kuin kotialbumeistakin. Uusinta. Yle Areena 90 päivää

Danny ja Armi Aavikko
Danny ja Armi. Danny ja Armi Aavikko Kuva: Ilkka Lipsasen arkisto armi aavikko

Ihmekausi

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa aamulla
(The Miracle Season, USA 2018) Tositapahtumiin perustuva elokuva tyttöjen lentopallojoukkueesta, joka kokee ensin traagisen menetyksen mutta kokoaa lopulta itsensä hämmästyttävään nousuun mestaruussarjassa. Pääosissa Erin Moriarty, Danika Yarosh, Helen Hunt ja William Hurt. Ohjaus: Sean McNamara. Yle Areena 30 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua