Oopperalaulaja, baritoni Waltteri Torikka täyttää koronapandemian aiheuttaman keikkatyhjiön levolla ja uuden projektin suunnittelulla. Mielen täyttävät kuitenkin kysymykset milloin pääsee seuraavan kerran esiintymään, milloin ihmiset uskaltautuvat konsertteihin ja miten kaikki kestävät tämän vaikean ajan?
Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.
Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.
Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.
Baritoni Waltteri Torikka vastaa
Missä vietät koronakevättä?
Helsingin kodissa, olen käynyt myös Hämeenkyrössä maalla.
Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Kaikki työt ovat alustavasti peruuntuneet heinäkuun loppuun saakka vähintään eli mm. Savonlinnan oopperajuhlat, Urkuyö ja aaria ja useat useat konsertit.
Miten päiväsi ovat kuluneet?
Olen yrittänyt miettiä, miten ajan saisi käytettyä hyvin.
Olen työstänyt luovaa uutta projektia ja toivotaan, että se etenee.
Myös hyvin kiireisistä viime vuosista olen käyttänyt aikaa toipumiseen juuri nyt.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Käyn Caruso-villakoirani kanssa pitkillä kävelyillä. Meren rannoilla, puistoissa, metsässä... Olen myös käynyt ystävien kanssa ulkoilemassa, tehnyt paljon ruokaa. Iltaisin ja aamuisin linnut pitävät kovaa meteliä ja se on ollut upeaa.
Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Tätä on vaikea ennakoida. Milloin palaisimme samaan aikaan, joka oli ennen kriisiä. Suhtaudun kriittisesti moniin päätöksiin ja seuraan uutisia aktiivisesti. Uskon myös, että Suomessa on toimittu hyvin, verrattuna muuhun maailmaan. Suomi on hyvä maa olla ja asua.
Milloin pääsen seuraavan kerran esiintymään? Milloin ihmiset uskaltavat taas tulla konsertteihin? Miten ihmisten pää kestää tämän ajan? Uskon, että kulttuurinnälkä on melkoinen tämän korona-ajan jälkeen. Kulttuuri on ruumiin ja mielen ravintoa.
Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Uunilohi hunajakasviksilla
Lohifile
suolaa molemmilta puolilta kala
viipaloi päälle valkosipulia
paljon murskattua rosepippuria
murskaa basilikaa
hunajaa
sitruunaviipaileita
Uunissa 175 astetta reilu puoli tuntia, riippuen lohen paksuudesta.
Hunajakasvikset
Paloittele porkkanaa, punajuurta, punasipulia, sieniä yms.
merisuolaa, pippurisekoitusta ja hunajaa
Uunissa 175 astetta melkein tunti
Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Iltaisin jazz on toiminut erinomaisesti. Myös Tony Bennettin duettolevyt ovat soineet ahkeraan.
Liikevaihtoni on pudonnut 94%, kertoi Waltteri Torikka keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.
SuomiLOVE: Waltteri Torikka ja Bella Notte vie muistojen pyörteisiin. Yle 25.1.2020.
Waltteri Torikka valmistautuu Mannerheimin rooliin. Yle klassinen 28.5.2017.
Linnan juhlien jatkot 2015. Viihdyttämässä mm. Waltteri Torikka.