Hyppää pääsisältöön

Panorama: Nettihuijareiden jäljillä

Toimittaja Rajini Vaidyanathan vieraiee Intiassa.
BBC:n toimittaja Rajini Vaidyanathan tutkii nettihuijareiden toimintaa Intiassa. Toimittaja Rajini Vaidyanathan vieraiee Intiassa. Kuva: BBC Yle TV1,Panorama: Nettihuijareiden jäljillä

TV1 maanantaina 11.5.2020 klo 20.00 - 20.30, Areenassa

Tietokonehuijaus on nykyään Britannian yleisin rikos. Britit saavat 21 miljoonaa huijaussoittoa kuukaudessa eli kahdeksan soittoa joka sekunti. Tietokone tiedostoineen väitetään kaapatuksi, ja lunnaiksi vaaditaan rahaa.

Monet huijaussoitoista tulevat Intiasta, jossa toimii huijauksiin keskittyviä puhelinkeskuksia. Puhelinkeskukset ovat maassa iso ja alati kasvava bisnes.

BBC:n toimittaja Rajini Vaidyanathan seuraa reportaasissa rikollisen puhelinpalvelun toimintaa. Ohjelma näyttää huijareiden puuhia heidän omien kameroidensa väiityksellä ja jututtaa miljoonia tienaavaa rikollispomoa.

Ohjelmassa Nettihuijareiden jäljillä tavataan myös nettirikollisuuden uhreiksi joutuneita kansalaisia. Hyvin harvoin huijari saadaan kiinni ja tuomittavaksi.

Kuvamateriaalia puhelinkeskuksesta

Monet netinkäyttäjät ovat itse ryhtyneet vastatoimiin. Vastahuijareiksi kutsutut aktivistit ovat menevinään ensin vipuun ja iskevät sitten takaisin. Heidän videoillaan on miljoonia katsojia.

Jotkut vastahuijarit kuten peitenimellä Jim Browning toimiva britti menee pidemmälle. Jim on valmis turvautumaan työssään hakkerointiin ja muihin laittomuuksiin, jotta hän pystyy sotkemaan rikollisjärjestöjen puuhia.

Reportaasintekijät ovat saaneet käyttöönsä Jimin hakkeroimaa kuvamateriaalia puhelinkeskuksesta Intian pääkaupungista Delhistä. Jim on kaapannut toimiston valvontakamerat. Nettirikollisten toiminta tapahtuu asiallisissa toimistoissa, kellon ympäri – hyvin järjestelmällisesti.

Videokuvien lisäksi Jim Browning on päässyt käsiksi 70 000 huijaussoiton äänitteisiin.

Panorama Alert: Spying On The Scammers. Tuotanto: BBC, Britannia, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.