Hyppää pääsisältöön

Salonen! Mestariluokka - toivesarjan paluu

Kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Porvoossa v. 2000
Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Porvoossa v. 2000 Kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Porvoossa v. 2000 Esa-Pekka Salonen,Dmitri Slobodeniouk

Ylen Teema-kanavalla v. 2002 ensiesityksensä saanut Salonen! Mestariluokka -sarja palaa Yle kanaville 11.5.2020. Kuusiosainen katsojien toivoma sarja on nähtävänä kokonaisuudessaan myös Yle Areenassa.

Juuri 42 vuotta täyttänyt kapellimestari Esa-Pekka Salonen järjesti kesällä 2000 kapellimestarikurssin kahdeksalle lahjakkaalle nuorelle kapellimestarille.

Avanti! -orkesterin Suvisoitto -festivalin yhteydessä Porvoossa järjestetylle kurssille valikoituivat Suomesta Tuomas Rousi, Dmitri Slobodeniouk ja Jani Telaranta, Virosta Olari Elts, Japanista Kiyotaka Teraoka, Kiinasta Tao Fan, Ranskasta Victor Costa, sekä Yhdysvalloista David Searle. Salonen oli tuolloin itse työskennellyt ammatissaan 20 vuotta. Yle taltioi mestarikurssin kokonaisuudessaan ja materiaalista tehtiin kuusiosainen TV-sarja.

Paras tapa olla kuolematon on se, että jakaa vähän kokemusarkustaan seuraavalle sukupolvelle

– Tässä vaiheessa elämää alkaa selvitä, kuinka kuolematon on, eli ei kovinkaan kuolematon. Paras tapa olla kuolematon on se, että jakaa vähän kokemusarkustaan seuraavalle sukupolvelle; että ainakin liittyy tämmöiseen kudokseen, joka tunnetaan nimellä historia, kertoo Esa-Pekka Salonen omasta suhteestaan opettamiseen ja elämään.

Esa-Pekka Salonen Ylen studiolla v. 2001. Kuvakaappaus.
Esa-Pekka Salonen v. 2001 Esa-Pekka Salonen Ylen studiolla v. 2001. Kuvakaappaus. Kuva: Yle arkisto Esa-Pekka Salonen

Ohjelmasarjan kautta pääsee katsomaan kapellimestarin työn ytimeen musiikkiin ja siihen, kuinka uransa alkutaipaleella tuolloin vuonna 2000 olleet kapellimestarit harjoittavat orkesteria ja etsivät tapoja välittää musiikillisia ajatuksiaan orkesterin soittajille.

Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Porvoossa v. 2000
Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Esa-Pekka Salonen ja Dima Slobodeniouk Porvoossa v. 2000 Kuva: Yle arkisto Dmitri Slobodeniouk
Kapellimestari Dima Slobodeniouk
Dima Slobodeniouk johtaa säännöllisesti myös Radion Sinfoniaorkesteria Kapellimestari Dima Slobodeniouk Kuva: Marco Borggreve dima slobodeniouk

Espanjalaisen Orquesta sinfonica de Galicia -sinfoniarokesterin taiteellisena johtajana nykyään työskentelevä Dima Slobodeniouk (s.1975) muistaa kurssia lämmöllä:

– Olin todella otettu siitä että minut oli valittu osallistumaan mestarikurssille. Myöskin jännitti, mutta kun päästiin käyntiin, muistan sen olleen hyvin inspiroiva prosessi.

Slobodenioukin ura lähti kurssin jälkeen nousuun. Radion Sinfoniarorkesterinkin edessä usein nähty Slobodeniouk johti pääasiallisesti Suomessa vuoteen 2008 saakka, jonka jälkeen hän on vieraillut lukuisten kansainvälisten merkittävien orkestereiden johtajana.

– Älä ujostele olla oma itsesi. Se riittää. Kaikki tarvitsevat itsekritiikkiä, mutta sen määrästä minulla ei ole koskaan ollut pulaa! Näin Slobodeniouk neuvoisi kahdenkymmenen vuoden takaista itseään.

Tuomas Rousi johtaa Sibelius Akatemian orkesteria Porvoossa 2000
Tuomas Rousi Porvoossa v. 2000 Tuomas Rousi johtaa Sibelius Akatemian orkesteria Porvoossa 2000 Kuva: Yle arkisto Tuomas Rousi

– Ui syvemmälle musiikkiin! toteaa viulustinakin uraa tehnyt Tuomas Rousi (s.1967) muistellessaan itseään millenniumin kurssilaisena. Tuomas Rousi oli kurssin aikaan 33 vuotias. Aiemmin Rousi oli opiskellut Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Jorma Panulan, Atso Almilan, Eri Klasin ja Leif Segerstamin johdolla ja suorittanut diplomin vuonna 1999. Rousi työskentelee vapaana taiteilijana laajasti kapellimestarin ja viulistin töistä opettamiseen, pääosin kotimaassa.

– Porvoon kurssi antoi valtavan paljon monella rintamalla; mielenkiintoisia ja laajoja perspektiivejä, sekä uusia ajatuksia niin repertuaarista kuin sen toteuttamisestakin, Rousi kertoo.

Olari Elts johtaa Sibelius-Akatemian orkesteria Porvoossa 2000
Olari Elts Porvoossa v. 2000 Olari Elts johtaa Sibelius-Akatemian orkesteria Porvoossa 2000 Kuva: Yle arkisto Olari Elts
Kapellimestari Olari Elts Helsingissä 6.3.2020
Olari Elts vieraili Helsingin kaupunginorkesterin johtajana maaliskuussa 2020 Kapellimestari Olari Elts Helsingissä 6.3.2020 Kuva: Juha Suomalainen / Yle Olari Elts

Virolaisen Olari Eltsin (s.1971) ura kapellimestarina oli juuri vuonna 2000 kovassa nousussa. Kurssin osallistumisen lisäksi hän voitti samana vuonna kansainvälisen Sibelius -kapellimestarikilpailun. Elts on vakiovierailija maailmalla lähes kaikkien merkittävien sinfoniaorkestereiden johtajana. Myös nykymusiikkiin erikoistuneen tallinnalaisen NYYD Ensemblen perustaja on juuri aloittamassa Viron Kansallisen Sinfoniaorkesterin (ERSO) ylikapellimestarina.

- Tietenkin on niin, että Salosen mestarikurssilla oppi paljon. EP:n vinkit ovat vieläkin mielessä ja olen huomannut nyt 20 vuotta myöhemmin, että minulta tullaan kysymään samoja asioita, kuin itsekin kyselin silloin, Helsingissä maaliskuussa Helsingin Kaupunginorkesteria johtamassa käynyt Elts kertoo.

Olari Elts on toiminut kapellimestarin ammatissa nyt noin 20 vuotta. Hän nostaa tärkeimmiksi opettajikseen kokeneet ja itseään vanhemmat orkesterimuusikot ja solistit. Myös suomalainen orkesterikulttuuri saa kehuja:

- Suomen orkesterikulttuuri on siinä mielessä erinomainen, että täällä on ensimmäisenä maailmassa ymmärretty sen tärkeys että nuoret kapellimestarit on päästetty johtamaan ammattiorkestereita. Minulla onkin ollut suuri onni saada johtaa hienoja suomalaisia orkestereita HKO:n ja RSO:n lisäksi myös muualla Suomessa, kuten Kotkassa. Se on ollut hyvin opettavaista.

jokainen minuutti on käytettävä hyväksi!― Olari Elts

Entä se neuvo nuorelle itsellesi?

- Sanoisin että älä pelkää tehdä virheitä. Nuorena pitää kokeilla ja jokainen minuutti on käytettävä hyväksi! Oleellista ei myöskään ole selviäminen, vaan se, miksi työtäsi teet.

61-vuotias Esa-Pekka Salonen on siirtänyt omassa työssään painopistettä johtamisesta yhä enemmän säveltämiseen. Hän jatkaa myös nuorten, uransa alussa olevien kapellimestareiden valmentamista.

Salonen! Mestarikurssi Yle Areenassa:

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa