Hyppää pääsisältöön

Sibeliusta suureellisesti ja suurpiirteisesti

Manchesterissa toimiva Hallé-orkesteri on saanut musiikillisen johtajansa Sir Simon Elderin kanssa Jean Sibeliuksen sinfoniasarjan tallennusprojektin päätökseen. Viimeisellä levyllä soivat Sibeliuksen neljäs sekä kuudes sinfonia.

sibelius äänitteen kansi
sibelius äänitteen kansi Jean Sibelius

Tulkinnoissa Elderin huomio on kohdistunut ennen kaikkea musiikin vapautuneen virtailun ohjailuun ja kuohuvaan yhteissoittoon.Tarkkaan mietittyjen ja huoliteltujen yksityiskohtien hiominen tuntuu sen sijaan jääneen esityksissä vähemmälle huomiolle. Lämminhenkistä ja luontevaa kuohuntaa kuullaan sitäkin enemmän. Tulkintojen painopisteet ja niiden suurin vahvuus ovatkin ennen kaikkea teoskokonaisuuksissa. Raikkautta soivuuteen tuo myös se, että Elder nostaa esiin tuoreita väliääniä mukaan kudokseen sekä balansoi tekstuuria itsenäisin ratkaisuin.

Parhaimmillaan Hallé-orkesteri soittaa innostuneesti ja voimallisella otteella.

Jean Sibelius: Sinfonia nro 4 ja nro 6. Hallé-orkesteri/Simon Elder. (CD HLL 7553, Hallé)

Kuuntele Uudet levyt 12.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.