Hyppää pääsisältöön

Tee laminaattilipastosta oma kukkalipasto

Vaaleanruskeista 70- ja 80-luvun laminaattilipastoista voi tehdä oikein trendikkäitä maalilla ja decoupage-tekniikalla. Inspiraatio tähän tuli Josef Frankin Flora-lipastosta, joka on ehkä tunnetuin decoupage-huonekalu Pohjolassa.

Valkoisten kukkakirjasta otettujen kukkakuvien sijaan olen käyttänyt vanhoista koulujulisteista tehtyjä uusia postikorttiakuvia, koska ne ovat halvempia ja niitä on helpommin saatavilla kuin vanhoja kukkakirjoja.

Tarvitset vain väsähtäneen lipaston ja ehkä yöpöydän tai kaksi. Jos yhdistää useamman pienen huonekalun, voi rakentaa itselleen ihan uuden huonekalun. Vähän maalia ja kauniita kasvikuvia päälle.

Voi myös käyttää tulostettuja kuvia tai miksei vaikkapa vanhoja kiiltokuvia tai lehtileikkeitä. Uudet puuhelmistä tehdyt vetimet ovat piste iin päälle.

byrå
Lipasto ennen byrå Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

Tarvikkeet:

 • lipasto
 • kalkkimaalia
 • puuhelmiä
 • hienoja kasvikuvia
 • nahkanarua
 • liimaa
 • decoupage-lakkaa
 • pora
 • vahaa
 • riepu
 1. Maalaa lipasto kahteen kertaan ja anna kuivua välillä. Jos käytät kalkkimaalia, esityöt eivät ole tarpeen, sillä kalkkimaali tarttuu kaikille pinnoille, jopa laminaatille.
 2. Liimaa lipastoon haluamasi kuvat. Jos kuvat ovat paksua pahvia, tarvitset tavallista liimaa, mutta ohuemmille kuville toimii decoupage-lakka. Paksumpia pahvikuvia pitää silitellä kiinni kunnolla ja painaa hetki, että ne pysyvät paikoillaan. Ohuemmat kuvat esimerkiksi serviettipaperista sivellään varovasti paikoilleen decoupage-lakalla. Anna kuivua.
 3. Sivele kaksi kerrosta decoupage-lakkaa kuvien päälle.
 4. Mittaa vetimien paikat ja poraa niille reiät. (Tarkista reikien etäisyys käyttäen apuna omaa kättäsi niin, että vetimistä tulee sopivan kokoiset.)
 5. Leikkaa nahkanarut, joiden pitää olla 15–20 cm pidemmät kuin haluamasi vetimet.
 6. Pujota puuhelmet nahkanaruun vedintä varten.
 7. handtag
  Puuhelmistä ja nahkanarusta tehdyt vetimet handtag Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö
 8. Pistä nahkanarun toinen pää reiästä ja tee sen päähän reilu kaksinkertainen solmu laatikon sisäpuolelle. Pistä toinen pää toiseen reikään ja kiristä kunnolla ja kiinnitä se hyvin laatikon sisäpuolelle. Leikkaa pois ylimääräinen nahkanaru.
 9. Tee niin monta vedintä kuin tarvitset ja pane ne paikoilleen.
 10. Vahaa haluamasi pinnat. Päätin vahata vain yläpuolen, että siitä on helpompi pyyhkiä pois pölyt, sillä kalkkimaalissa on mattapinta.
 11. Rakenna uusi kokonaisuus yhdistelemällä useampia samaan tyyliin uudistettuja huonekaluja.
flora-lipasto
flora-lipasto Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö