Hyppää pääsisältöön

Hanna Pakarinen muistaa, miltä tuntui nousta viisulavalle vuonna 2007: “Alkaa jännittää, kun vain mietin sitä hetkeä!”

Hanna Pakarinen euroviisulavalla vuonna 2007 Helsingissä. Pitkä musta tukka ja musta röyhelömekko.
Hanna Pakarinen euroviisulavalla vuonna 2007 Helsingissä. Pitkä musta tukka ja musta röyhelömekko. Kuva: All Over Press Hanna Pakarinen,Euroviisut,Helsinki

Hanna Pakarinen edusti Suomea Helsingin Euroviisuissa 13 vuotta sitten. Ainutlaatuinen kokemus antoi paljon, mutta lähes 200 esiintymistä saman vuoden aikana jätti myös jälkensä.

Yle näyttää lauantaina 16. toukokuuta Helsingin vuoden 2007 Euroviisut, joissa edustajamme oli Hanna Pakarinen. Sitä ennen Hanna on mukana Yle Olohuoneen Euroviisustudio-lähetyksessä klo 18 alkaen Yle TV2:lla ja Areenassa. Vuoden 2007 Euroviisujen jälkeen näytetään tämä vuoden Euroviisut korvaava suora Europe Shine A Light -lähetys.

Euroviisuedustajana artisti pääsee lähimmäksi sitä tunnetta, minkälaista huippu-urheilijana on edustaa omaa maataan kotikisoissa, Suomen vuoden 2007 euroviisuedustaja Hanna Pakarinen uskoo.

– Siinä on varmaan sitä samaa, kun meteli on hirveä ja Suomen lippuja on koko katsomo täysi!

Hanna Pakarisen faneja Eurovision laulukilpailussa Helsingissä vuonna 2007.
Hanna Pakarisen fanit olivat näkyvästi mukana Pakarisen viisumatkassa. Hanna Pakarisen faneja Eurovision laulukilpailussa Helsingissä vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Euroviisut,fanit,fanius,Hanna Pakarinen,2007

Pakarinen on edelleen ainoa viisuedustajamme, joka on päässyt edustamaan Suomea Suomessa.

Kiitos Lordin historiallisen voiton Ateenan viisuissa edellisenä vuonna, Suomi isännöi ensimmäiset Euroviisunsa Helsingissä keväällä 2007. Vain pari vuotta aiemmin Suomen ensimmäiseksi Idols-voittajaksi kruunattu Pakarinen äänestettiin Suomen edustajaksi rock-kappaleella Leave Me Alone.

Vaikka hän nousikin koko Suomen tietoisuuteen laulukilpailun kautta, viisujen kaltainen yhden biisin kilpasuoritus oli Pakariselle täysin uniikki kokemus.

– Siinäkin mielessä se on vähän kuin urheilua, että treenaa puoli vuotta sitä kolmea minuuttia varten, Pakarinen pohtii.

Kun täydellisyyteensä hiottu ja kuukausia harjoiteltu esitys on ohi, seuraa kummallinen tyhjiö.

– Että tämä oli nyt tässä, mitäs sitten keksittäisiin!

“Alkaa nytkin jännittää, kun vain mietin sitä hetkeä”

Vaikka Pakarisen esiintymisestä on jo 13 vuotta, hän kertoo edelleen muistavansa, miltä ainutkertainen esiintyminen viisulavalla tuntui. Hän muistelee, kuinka artisti bändeineen odotteli vuoroaan Hartwall Arenan maanalaisissa harjoitustiloissa.

Pakarinen esiintyi numerolla viisi. Häntä ennen esiintyi irlantilainen Dervish, joka soitti kansanmusiikkihenkistä They Can’t Stop The Spring -kappalettaan uudestaan ja uudestaan viereisessä huoneessa.

– Jos kuulisin sen biisin nyt, tulisi varmasti vahva tunne menneestä.

Artisti kertoo, että koko viisuilta harjoiteltiin läpi useammassa tismalleen samanlaisessa läpimenossa yleisöineen kaikkineen, jotta kaikki sujuisi h-hetkellä kuin rasvattu.

Hanna Pakarinen Euroviisuissa 2007, lavalla valoja ja kipinöitä ja Suomen lippuja, Hanna näkyy taustalla pienenä. Eurovision laulukilpailu, finaaliharjoitukset.
Dramaattinen Leave Me Alone otettiin vastaan liehuvin Suomen lipuin. Hanna Pakarinen Euroviisuissa 2007, lavalla valoja ja kipinöitä ja Suomen lippuja, Hanna näkyy taustalla pienenä. Eurovision laulukilpailu, finaaliharjoitukset. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Hanna Pakarinen,Euroviisut

Lopulta Pakarinen bändeineen seisoi lavalle johtavalla rampilla mustan verhon takana odottamassa, että Dervish lopettaa, ja olisi heidän vuoronsa nousta liveyleisön eteen.

Kun teknikko asetteli Pakarisen korvaan omaa esiintymistä helpottavan korvamonitorin, pauhasi Irlannin kappale sieltäkin suoraan korvaan.

– Alkaa nytkin jännittää, kun vain mietin sitä hetkeä!

Kun kotiedustajat astelivat lavalle täpötäydellä Hartwallilla, yleisön vastaanotto oli korviahuumaavan äänekäs. Sitten Pakarisen ei auttanut kuin odottaa, että Leave Me Alonen alkua merkitsevä sininen valo rävähtäisi päälle pilkkopimeällä lavalla.

Kaikki sujui ongelmitta, vaikka Pakariselle aiheutui ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun hänen esiintymismekkonsa helma jäi hänen kengänkorkonsa alle. Lava jalkojen alla tuntui liukkaalta kuin peilikirkas jää, eivätkä tuulikoneet tehneet tasapainottelusta ainakaan helpompaa.

– Ehdin vain ajatella, että älä, saatana, kaadu!

Tasapaino piti, eikä Pakarinen joutunut kompuroimaan lavalla.

Ei mitään syytä hävetä

Pakarinen kertoo, ettei ole koskaan halunnut katsoa omia tv-esiintymisiään, koska pelkää, että videolta nähtynä oma kokemus tai muisto saattaisi muuttua.

Hanna Pakarinen taustabändinsä kanssa Helsingin Messukeskuksessa Euroviisuissa 2007.
Hanna Pakarinen bändeineen osallistui moniin erilaisiin viisutilaisuuksiin. Hanna Pakarinen taustabändinsä kanssa Helsingin Messukeskuksessa Euroviisuissa 2007. Kuva: OHO / Heidi Korsman-Hirvonen Hanna Pakarinen,Euroviisut,Helsinki,Bändi

Kolme vuotta sitten hän kuitenkin rohkaistui ja katsoi ensimmäistä kertaa Leave Me Alone -vetonsa viisulavalta. Omaa Youtube-kanavaansa tekevä artisti kuvasi aiheesta tililleen myös reaktiovideon.

Pelosta huolimatta videon katsominen oli positiivinen kokemus. Esitys näytti hyvältä, ja Pakariselle tuli hyvä fiilis.

– Olisihan tämän voinut aikaisemminkin katsoa. Ei tarvitse hävetä, hän kertoo ajatelleensa.

Ruotsin edustajan hymy hyytyi finaalissa

Ennen osallistumistaan Euroviisuihin Pakarinen ei ollut osannut kuvitellakaan, kuinka suuresta tapahtumasta viisuissa todella on kyse: se on paljon muutakin kuin vain televisiosta nähtävät kilpailulähetykset. Hän kuvaa tapahtumaa isoksi kaksiviikkoiseksi karnevaaliksi.

Erityisen hassulta viisuvuonna Helsingin keskustan tuntumassa asuneesta Pakarisesta tuntui, kun yhtäkkiä häntä kyyditettiin autolla ympäri kaupunkia, jossa vielä hetki sitten hän oli voinut vapaasti kulkea.

– Se oli ihan hullua! Eilen sain vielä mennä ratikalla normaalisti, ja nyt en saakaan mennä minnekään ilman autokuskia.

Pakarinen asui bändinsä kanssa viisuviikot hotellissa, ja jokainen aamu alkoi meikkaajan pöydän ääressä. Esiintymisiä ja promotilaisuuksia oli ympäri kaupunkia, ja esimerkiksi Pohjoismaiden edustajilla oli paljon yhteistä ohjelmaa.

Yksi mieleenpainuvimpia artistikohtaamisia tapahtuikin ruotsalaisen The Ark -yhtyeen Ola Salon kanssa.

Vahvan ennakkosuosikin asemassa olleen bändin nokkamies asui hotellissa Pakarisen alapuolella, ja kaksikko kohtasi muutamaan otteeseen viisutapahtumissa. Muistona kohtaamisesta Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä Pohjoismaiden illassa Pakarisella on yhteiskuva riikinkukkomaisen Salon kanssa.

Hanna Pakarinen ja Ola Salo yhteiskuvassa vuoden 2007 promotapahtumassa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.
The Ark -yhtyeen Ola Salo sai paljon etukäteishuomiota, mutta se ei riittänyt johdattamaan bändiä viisumenestykseen. Hanna Pakarinen ja Ola Salo yhteiskuvassa vuoden 2007 promotapahtumassa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Kuva: OHO / Heidi Korsman-Hirvonen Ola Salo,Hanna Pakarinen,Euroviisut

Ruotsi jäi ennakkosuosikin asemastaan huolimatta 18. sijalle, kahden pisteen päähän Suomesta. Bändi ei pettymystään peitellyt, ja ensireaktiona viisujen päättymisen jälkeen Salo päätyi kutsumaan koko tapahtumaa “sontakisoiksi”.

Pakarinen näki Salon vielä kertaalleen viisujen jälkeisenä sunnuntaina.

– Ola tuli aurinkolasit päässä samalla hissillä checkaamaan ulos, mutta ei sanonut mitään. Lähti vain menemään!

Pakarinen naureskelee, että Suomen menestys viisuissa oli torjuntavoitto: ykkössija jäi haaveeksi, mutta saimme sentään enemmän pisteitä kuin perinteisesti kisoissa menestyvä Ruotsi. Ja tulihan meille länsinaapurista myös täydet 12 pistettä!

“En osannut pitää itsestäni huolta”

Kokonaisuutena Pakarisen viisuvuotta leimaa väsymys.

– Niin upeaa kuin se olikin, se myös otti paljon. Tosi paljon.

Jälkikäteen artisti on miettinyt, että tiukka uuden albumin promokiertue heti viisujen perään ei ollut kaikkein järkevin ratkaisu hänen jaksamisensa kannalta.

Pakarinen muistelee antaneensa viisukevään aikana 150 haastattelua, minkä lisäksi esiintymisiä koko vuodelle kertyi lähes 170. Idols-voitostakaan ei ollut vielä kauan, ja Pakarisesta tuntuu, että hänen uransa kolme ensimmäistä vuotta menivät niin sanotusti samoilla höyryillä ilman kunnon lepoa.

– En osannut pitää itsestäni huolta, hän sanoo.

Suomen euroviisuedustaja Hanna Pakarinen lehdistötilaisuudessa Messukeskuksessa.
Pakarisen viisuvuosi oli täynnä erilaisia esiintymisiä. Hän muun muassa lauloi edustuskappaleensa Leave Me Alone viisujen tiedotustilaisuudessa. Suomen euroviisuedustaja Hanna Pakarinen lehdistötilaisuudessa Messukeskuksessa. Kuva: OHO / Heidi Korsman-Hirvonen Hanna Pakarinen,Euroviisut,Helsinki

Vaativuudestaan huolimatta vuodesta jäi käteen myös monia ainutlaatuisia kokemuksia.

Euroviisulavan lisäksi Pakarinen pääsi samana vuonna käymään sekä Cannesin että Berliinin elokuvajuhlilla, koska hän lauloi Musta jää -elokuvan tunnuskappaleen Black Ice.

Nykyään Pakarisen nimi ja Leave Me Alone nousevat toisinaan esiin eurooppalaisten viisufanien keskusteluissa. Etenkin Instagramissa artistia merkitään usein julkaisuihin, joissa listataan fanien kaikkien aikojen suosikkiviisuja tai biisejä, jotka ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

Lisäksi Pakarista kutsutaan eri maihin esiintymään euroviisubileissä. Hän iloitsee, että on onnistunut viisuedustajana jättämään itsensä osaksi juhlan historiaa.

– Olen päässyt mukaan tähän euroviisuperheeseen, ja tulen aina olemaan osa sitä. Se on hienoa!

Katso Hanna Pakarisen Leave Me Alone -veto alta!

Näytä, miten sinä vietät viisuja! Oletko ollut paikan päällä vai istunut herkkujen kanssa kotisohvalla? Laita meille oma viisukuvasi alla olevalla lomakkeella tai julkaisemalla se Instagramissa tunnisteella #yleolohuone – nostamme lähetyksessä esiin katsojien lähettämiä kuvia!