Hyppää pääsisältöön

Kotoilupäivien leipä – kokeile Strömsön kolmen päivän leipää, jonka maku on täysin omanlaisensa

Tämän kolmekiloisen kolmen päivän leivän jauhojen aromit ja ominaisuudet tulevat oikeuksiinsa kylmäkohotuksen aikana – tästä ei voileipä enää paremmaksi muutu. Käytämme siihen luomulaatuista muinaisvehnä emmeriä, joka sisältää vain vähän gluteenia.

Hyvä leipä vaatii vain aikaa: se saa tekeytyä kolme päivää, ja 16–20 tunnin kylmäkohotus tuo esiin leivän parhaat ominaisuudet. Myös taikinan työstäminen käy helposti, pelkin käsin.

Tästä leivästä tulee isokokoinen, mutta sen voi pakastaa osissa.

Esitaikina

Ainekset:

 • 2 g tuorehiivaa
 • 500 g vettä
 • 500 g luomulaatuista emmersihtijauhoa (tai spelttijauhoa)

Tee näin:

Päivä 1:
Yhdistä tuorehiiva, vesi ja emmersihtijauho isossa kannellisessa kulhossa. Laita kansi päälle ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli. Taikina happanee ja alkaa kuplia.

Varsinainen taikina

Ainekset:

 • 55 g sormisuolaa
 • 1500 g kylmää vettä
 • 1500 g luomulaatuista emmersihtijauhoa (tai spelttijauhoa)
 • 500 g luomulaatuista emmertäysjyväjauhoa (tai täysjyväspelttijauhoa)
 • rapsiöljyä sivelyyn
 • 5 jääpalaa

Tee näin:

Päivä 2:

 1. Liuota sormisuola veteen. Sekoita joukkoon esitaikina ja jauhot käsin. Anna levätä huoneenlämmössä 30 minuuttia.
 2. Taita taikinan reunat keskelle kaksi kertaa, 30 minuutin välein. Anna levätä 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja taita taikinan reunat keskelle vielä kerran. Käännä taikina ylösalaisin ja muotoile se pöytää vasten palloksi, jonka pinta kiristyy. Sivele syvä kattila rapsiöljyllä. Nosta taikina kattilaan ja kiristä pinta uudelleen työntämällä kädet taikinan alle. Laita kansi päälle tai peitä kelmulla ja kylmäkohota jääkaapissa yön yli, vähintään 16 tuntia.
 3. Päivä 3:

 4. Sivele uunivuoka rapsiöljyllä. Kumoa taikina vuokaan, tee pintaan viiltoja ja ripota pinnalle hieman emmersihtijauhoa. Heitä jääpalat uunin pohjalle ja paista leipää 250-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Päästä sitten höyry ulos, alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipää, kunnes sen sisälämpötila on 98 astetta. Strömsön kiertoilmauunissa tähän kului 2 h 40 min.