Hyppää pääsisältöön

Leivo gluteenittomia leipiä, jotka saavat ei-allergisen vihreäksi kateudesta

En plåt med två nygräddade, vridna baguetter.
Vaaleat patongit saavat ihanan rapean kuoren, jos käyttää grillitoimintoa paistamisen loppuvaiheessa. En plåt med två nygräddade, vridna baguetter. Kuva: Carina Ahlskog / Yle gluteenittomat tuotteet,gluteeniton ruokavalio,leipä,leipominen,patonki,resepti

Hyvän gluteenittoman leivän leipominen on haaste kenelle kokille tahansa. Paulin ystävä Renée Voltaire jakaa meille pari reseptiä. Tässä hänen leipäohjeensa, jotka saavat ei-allergikon vihreäksi kateudesta.

En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde.
Siemenet ja pähkinät antavat tälle mehevälle limpulle lisää rakennetta. En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde. Kuva: Carina Ahlskog / Yle gluteenittomat tuotteet,gluteeniton ruokavalio,leipominen,leipä,patonki,resepti,Strömsö

Renéen rouhea gluteeniton leipä

Ainekset:

  • 5 dl piimää
  • 1 dl puolukkahilloa
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 5 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl fibrex-sokerijuurikashiutaleita
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl rusinoita
  • ½ dl hasselpähkinöitä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuminaa
  • 1 tl anista
  • 1 tl fenkolia
  • 2 tl ruokasoodaa
  • rasvaa voiteluun
  • gluteenitonta korppujauhoa jauhottamiseen

Tee näin:

  1. Yhdistä piimä, puolukkahillo ja siirappi.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ruokasoodaa lukuun ottamatta.
  3. Lisää piimäseokseen ensin ruokasooda ja sitten kuivat aineet. Voitele ja korppujauhota 1 ½ litran leipävuoka ja kaada taikina vuokaan.
  4. Paista leipää 175-asteisessa uunissa 70–80 minuuttia.
En plåt med två nygräddade, vridna baguetter.
En plåt med två nygräddade, vridna baguetter. Kuva: Carina Ahlskog / Yle gluteenittomat tuotteet,gluteeniton ruokavalio,leipä,leipominen,patonki,resepti

Gluteenittomat vaaleat patongit

Ainekset:

  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 litra haaleaa vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl fiberhusk-psylliuminkuorijauhetta
  • 1 ½ litraa gluteenitonta jauhoseosta

Tee näin:

  1. Liuota tuorehiiva veteen, lisää suola ja siivilöi joukkoon fiberhusk-psylliuminkuorijauhe samalla sekoittaen. Anna turvota noin 10 minuuttia.
  2. Sekoita jauhoseos nesteeseen ja vaivaa, kunnes seos muistuttaa taikinaa. Gluteenittomasta taikinasta ei tule kiinteää, vaan koostumus jää löysäksi, joten älä menetä toivoasi.
  3. Vaivaa taikinaa voimakkaasti käsin 10 minuuttia.
  4. Peitä kulho ja kohota taikinaa 20–30 minuuttia.
  5. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle (älä alusta). Muotoile ja leikkaa siitä neljä uunipellin pituista pötköä ja kierittele ne runsaassa jauhossa.
  6. Paista patonkeja 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Renéen vinkit gluteenittoman leivän leipomiseen:

Taikinaa ON vaikea käsitellä – se on vetelää ja siitä on hankala saada otetta, vähän kuin vastasyntyneestä kissanpennusta. Sitä on myös raskasta vaivata ennen kohotusta, joten minulla on tapana juntata sitä, kunnes käteni ovat rakoilla, mutta olenkin aika heiveröinen…

Levitä leivinpöydälle runsaasti jauhoja ennen taikinan kumoamista ja ripota lisää jauhoa taikinan päälle. Taputtele (älä hiero) jauho leipiin varovasti, jotta ilmakuplat eivät poistu taikinasta. Pidä huoli, että käsiisi EI tartu taikinaa. Muutoin joudut pesemään kätesi, ripottamaan lisää jauhoa ja kokeilemaan taputtelua uudelleen.

Yleensä leikkaan taikinan kaapimella sopivankokoisiksi leiviksi, jotka sitten nostan uunipellille. Jos leipien päällä on liikaa jauhoa, sudin sen pois paistamisen jälkeen. Aseta uuni grillitoiminnolle paistoajan viimeisiksi minuuteiksi, niin leivät saavat kauniin värin.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa