Hyppää pääsisältöön

Leivo hedelmäinen mausteleipä – se kruunaa joulunpyhien hitaat aamiaiset

Tämä on ihana rapeakuorinen mausteleipä. Rapean kuoren salaisuus on kohottaa leipä kuumalla uunipellillä ja heittää uunin pohjalle vettä paiston alussa. Muhevan mausteinen leipä sopii erityisen hyvin jouluun.

Leipä sisältää runsaasti lämmittäviä mausteita ja sopii täydellisesti jouluun, ja sen kanssa voi tarjota Strömsön painosylttyä. Se sopii kuitenkin juhlaan kuin juhlaan kaikkina vuodenaikoina.

Ainekset:

  • 40 g tuorehiivaa
  • 500 g vettä
  • 900 g erikoisvehnäjauhoja
  • 125 g tummaa siirappia
  • 5 g jauhettua pomeranssia
  • 5 g kardemummaa
  • 5 g kanelia
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 20 g suolaa
  • 50 g kuivattuja aprikooseja
  • 1 tl fenkolia

Tee näin:

  1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen yleiskoneen kulhossa. Lisää joukkoon vehnäjauhot, siirappi ja mausteet ja käytä konetta 8 minuuttia keskinopeudella.
  2. Lisää suola ja käytä konetta vielä 4 minuuttia suuremmalla nopeudella. Pilko aprikoosit ja sekoita ne joukkoon.
  3. Kohota taikinaa tunnin ajan. Pane uunipelti kylmään uuniin ja laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja kohota sitä 30 minuuttia kuumalla uunipellillä.
  4. Jauha fenkoli huhmareessa ja hiero se leivän pintaan. Sihtaa päälle hieman vehnäjauhoja.
  5. Laita leipä uuniin, heitä uunin pohjalle puoli mukillista vettä, sulje luukku ja alenna uunin lämpötila 230 asteeseen. Paista leipää 20–30 minuuttia koon mukaan.

P.S. Tarjoa joululeivän kanssa Paulin painosylttyä(ruotsiksi).

Aprikoosinen joululeipä.
Aprikoosinen joululeipä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipä,Strömsö (tv-ohjelma),torkad frukt

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa