Hyppää pääsisältöön

Leivo mehevä juureslimppu edellispäivän tähteistä

Edellispäivän aterialta tähteeksi jääneet keitetyt juurekset tai jääkaapin perukoille unohtuneet nahistuneet juurekset antavat hyvälle leivälle vielä lisää mehevyyttä. Ja jotta leivästä tulisi hyvää, sen leipomiseen on käytettävä aikaa.

Ellet ehdi leipoa leipää heti, voit nakata juurekset pakastimeen niin pitkäksi aikaa, että ehdit tehdä taikinan.

Ainekset:

  • 150 g keitettyjä juureksia
  • tilkka vettä tai olutta
  • 60 g luomuruisjauhoa
  • ½ tl kuminaa
  • ½ tl fenkolia
  • 9 g suolaa
  • 5 g tuorehiivaa
  • 140 g vettä
  • 300 g luomuvehnäjauhoja
  • 4 jääpalaa

Tee näin:

  1. Kuumenna keitetyt juurekset pienessä määrässä vettä tai olutta. Me käytimme porkkanaa, palsternakkaa, maa-artisokkaa ja perunaa sekä laakerinlehtiä.
  2. Kalttaa ruisjauho eli ripota se kuuman juuressoseen joukkoon ja sekoita. Hienonna kumina ja fenkoli huhmareessa ja sekoita ne ja suola juuressoseeseen.
  3. Liuota tuorehiiva huoneenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon juuresseos ja vehnäjauhot.
  4. Kohota taikinaa 30 minuuttia.
  5. Taita taikinan reunat keskelle neljästä suunnasta. Toista tämä kolme kertaa, 30 minuutin välein. Anna levätä 30 minuuttia.
  6. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja taita taikinan reunat keskelle vielä kerran. Käännä taikina ylösalaisin ja muotoile se pöytää vasten palloksi, jonka pinta kiristyy.
  7. Kohota taikinaa vielä 30 minuuttia – 1 tunti.
  8. Pane uunipelti kylmään uuniin ja laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Tee leivän pintaan viiltoja. Ota kuuma uunipelti uunista ja nosta leipä sen päälle.
  9. Laita leipä uuniin ja heitä jääpalat uunin pohjalle. Höyrystyvä jää tekee leivästä ihanan rapeakuorisen. Paista leipää noin tunnin ajan.
  10. Leipä on valmis, kun sen pohjasta kuuluu koputettaessa kumea ääni. Ota se uunista ja anna levätä 30 minuuttia ennen leikkaamista.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa