Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viisupäiväkirjat pääkuva

Pettymyksien pettymys

Viisupäiväkirjat -kansikuva
Viisupäiväkirjat kertoo kotimaisten ja kansainvälisten euroviisufanien vuodesta, tosifanien itse kuvaamana. Euroviisujen peruminen on heille suuri pettymys Viisupäiväkirjat -kansikuva dokumenttiohjelmat

Euroviisufanin pahin painajainen toteutui, kun Euroviisut peruttiin

“Hengissä täällä vielä ollaan ja hyvissä voimissa. Minulla on ruokaa, vettä ja kissanruokaa ainakin kahdeksi kuukaudeksi”, sanoo Omali Darcia, Meksikon suurin euroviisufani.

Koronakevät tuntuu loppumattomalta. Psykologit ovat sitä mieltä, että nyt ollaan väsymisen tilassa, jossa sekä yhteinen hyvä että oman sairastumisen mahdollisuus, eivät riitä enää pelotteeksi kotona pysymiseen. Hollannissa, Rotterdamissa, piti aueta tällä viikolla viisufanin jokavuotinen taivas: Eurovision laulukilpailu, euroviisut, mutta käsillä on pettymys.

Maaliskuussa Euroopan yleisradioyhtiö EBU ilmoitti, että Eurovision laulukilpailu vuonna 2020 perutaan. "Surunvalittelut saa laittaa tähän alle" päivitti euroviisutietäjä ja superfani Anna Muurinen Facebook-seinälleen. Päivitys sai aikaan vuolaan kommenttien ja suruemojien vyöryn.

“Kysymys ei ole vain siitä, että joku laulukilpailu peruttiin, ja että minulta meni hauska matka sivusuun, vaan suuresta näköalattomuudesta. Ei ole mitään mitä odottaa, ei mitään, mistä intoilla.”, sanoo Muurinen surullisena.

Rotterdamissa piti aueta tällä viikolla viisufanin jokavuotinen taivas: Eurovision laulukilpailu.

Viisuviikko 2019 Tel Avivissa:

Aluksi tietoa viruksesta ja sen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta pandemiasta tuli päivä kerrallaan. Muurisella oli matkavalmistelut tehtynä koko viikoksi Rotterdamiin ja majoitus sovittuna jo viime vuonna voittajamaan selvittyä.
“Katsoin uutisia Italian RAI:lta ja tukka nousi pystyyn. En ymmärrä kovin hyvin italiaa, mutta ne kuvat kyllä ymmärsin. Ruumisrivistöjä, väsyneitä lääkäreitä, kaiken sulku”.

Muurinen tutki karttaa ja mietti, mitä kautta Hollantiin pääsisi, kun Euroopan maat sulkivat kiihtyvää tahtia rajojaan. “Ei tullut mieleenikään, että Suomikin voisi sulkea omat rajansa." Mutta sitten niin tapahtui ja hallituksen rajoitustoimenpiteitä tuli lisää. Euroviisujen peruminen alkoi näyttää hyvin todennäköiseltä. “Olin ihan rauhassa niin pitkään, kun euroviisusivut olivat täynnä sitä suomalaista perusnegatiivisuutta, että euroviisut on paskaa ja miksi me ei koskaan voiteta. Mut sitten sekin loppui.“, toteaa Muurinen.

Anna Muurinen iloitsemassa euroviisuista vuonna 2019:

Maaliskuun 18.päivä Euroopan yleisradioyhtiö EBU ilmoitti peruvansa Eurovision laulukilpailut. Fanien pettymys ympäri maailman oli valtavaa. Kissakahvilaa Meksikon Guadalajaran kaupungissa pyörittävä Omali Darcia valahti epätoivoon. Hän oli kerännyt pitkään rahaa Euroviisumatkaan Eurooppaan ja tänä vuonna unelmasta oli vihdoin tulossa totta. Rahat olivat tiukalla. Omalin kissakahvilalla oli jo ennen koronaepidemiaa mennyt huonosti.

Jo vuosi sitten hän oli joutunut sulkemaan kahvilan ovet ja palaamaan toimistotyöhönsä, joka tuntui puuduttavalta. Hän ehti avata kahvilan juuri ennen epidemiaa ja nyt tilanne on sama. Valoa ja riehakkuutta elämään toivat Euroviisut ja hän kutsuukin itseään Meksikon suurimmaksi viisufaniksi. Koronan uhkaamaa kissakahvilaa hän ei saisi pelastettua, mutta euroviisumatka toteutuisi säästöillä ja monen ihmisen tuen turvin. Hänen innostuksensa oli laajalle tiedetty ystäväpiirissä ja Omali myös käytti kaikki mahdolliset tavat valistaa ihmisiä euroviisujen ilosanomasta.

Valoa ja riehakkuutta elämään tuovat euroviisut, myös karanteenissa.

Euroviisumatka piti perua. Se tuntui Omalista katkeralta. Korona-ajan eristys ja valtion lockdown näyttää Meksikossa samalta kuin monessa muussakin maassa tällä hetkellä. “Meillä herättiin koronan varsin myöhään, presidentti leikki pitkään, että kaikki on niinkuin ennenkin. Se oli kammottavaa.”

Omali on nyt tyytyväinen, että saa istua kotonaan kissajoukon kanssa tehden toimistotöitä. Hänellä on tavallaan kissakahvila kotonaan. “Kissakahvilassa euroviisut soivat joka päivä. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut; kuuntelen tämän vuoden biisejä joka päivä ja eläydyn. Suosikkejani ovat ehdottomasti Bulgaria ja Islanti. Herään aamulla, syön vähän ja laulan mukana.”

Kahvilat ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa, niin kuin Suomessakin.
“Olen etuoikeutettu. Meksikossa monen ihmisen työt ovat kadulla. Joka päivä liikennevaloissa ihmiset myyvät jäätelöä ja tikkareita, nenäliinoja, mitä kaikkea. Heillä ei ole nyt mitään elantoa. Juuri kukaan ei ole liiku ulkona eli ei noille tuhansille harmaan talouden myyjille ole mitään töitä.”

Meksikon innokkain euroviisufani Omali Darcia:

Anna Muurinen on edelleen voimaton, osaksi poikkeustilan väsyttämänä osaksi Euroviisukuplan puhkeamisesta. Hänestä euroviisujen peruminen todella tuntui hautajaisiin valmistautumiselta. Päällimmäisenä on suuri suru. Bulgarian voitto tuntuu nyt liukuvan kauemmas, sitä hän oli odottanut tämän vuoden viisuilta. Vihdoinkin maalla tuntui olevan oikeanlainen euroviisukappale. Koko euroviisujen suuri ajatus on hänen mukaansa uhattuna. “Rajojen sulkeminen on koko Euroviisujen idean vastainen. Euroviisujen ideana on saada ihmiset tapaamaan toisiaan yli kansallisvaltioiden rajojen, nauttimaan toistensa kulttuurista ja Euroopan kielistä. Se syy, miksi Euroviisut järjestettiin ensimmäisen kerran 1956 oli sodasta toipuvan mantereen rauhan ja yhteiselon sanoma. Välitti euroviisuista tai ei, ne ovat todella merkittävä tapahtuma, jolla on suuri viihdearvo. Laulukilpailu on aivan ainutlaatuinen maailmassa.”, Muurinen sanoo.

Vaihtoehtoinen järjestely olisi ollut fanien mieleen, mutta ei EBU:n. Osallistujamaiden esiintyjäthän oli valittu ja videot olivat valmiina. "Miksei niistä järjestetty viisulähetystä netissä?”, ihmettelee Muurinen ja jatkaa: “Olen nyt ymmärtänyt, että järjestäjämaalle ja varsinkin kaupungille tämä on valtava taloudellinen tappio, rahasummat, joita fanit olisivat tuoneet Rotterdamiin ja koko maahan. Hollanti on odottanut 44 vuotta euroviisuvoittoa ja kun se vihdoin tapahtuu, olisivat eurot valuneet viemäriin. Siksikin ymmärrän, ettei maa halunnut päästää viisuja vain internetiin.”

Fanien pettymys ympäri maailmaa oli valtava.

Anna Muurinen vertaa euroviisufanien pettymystä Huuhkajafanien pettymykseen. Suomen miesten jalkapallojoukkue selvitti ensimmäistä kertaa tiensä Euroopan mestaruuskilpailuun ja myös nuo ottelut on siirretty vuoteen 2021. Euroviisuissa tilanne on monimutkaisempi. Laulukilpailua ei ole peruttu koko 64-vuotisen historiansa aikana ja siksi säännöt piti keksiä nopeasti uudessa tilanteessa. Maat saavat nyt lähettää vuoden 2020 edustajansa ensi vuoden viisuihin, mutta kappaleen pitää olla uusi. Vaihtoehtona on myös valita kokonaan uusi edustaja.

Miten käy ensi vuoden euroviisujen?

Kaikki tästä eteenpäin on arvailujen varassa. Muutaman kuukauden eristäytyminen on vaihtumassa loppuvuoden karanteeniin, jos rajoitusten purku on liian aikaista. SItä taas ei varmasti tiedä kukaan. Tällä viikolla rajoituksia höllensivät Euroopan maista ainakin Ranska ja Saksa, Italia ja Espanja purkavat pikkuhiljaa erittäin tiukkoja ulkonaliikkumiskieltojaan. Tällä viikolla myös Suomessa avataan koulut.

Kansallisten euroviisukarsintojen järjestäminen ensi vuonna on monessa Euroopan maassa ehkä ylitsepääsemätön haaste. EBU:n suurimmista maksajamaista Espanja ja Italia ovat kärsineet tähän asti Euroopan maista viruksesta kaikkein rajuimmin, Espanjassa koronan aiheuttamaan covid-19 -tautiin on toukokuun puoliväliin mennessä kuollut 26 744 ihmistä ja Italiassa 30 560. Myös kolmannen suuren maksajamaan Ranskan luvut ovat karut: 26 300 tautiin menehtynyttä. Koronan talousvaikutuksia ei tiedä vielä kukaan, mutta ennestään heikot valtiontaloudet joutuvat tulevaisuudessa miettimään tarkoin julkisista varoista tehtyjä sijoituksiaan, esimerkiksi Euroviisuja. IMF arvioi uusimmassa talousennusteessaan, että maailmantalous kokee kovemman kolauksen kuin 1930-luvun talousromahduksessa.

Suuret euroviisumaat ovat kärsineet epidemiasta raskaimmin.

Epidemia rusikoi Euroopan maita hyvin epätahtiin. Köyhimpien maiden terveydenhuoltojärjestelmät tulevat olemaan kriittisessä tilassa tai romahtamaan väestön sairastuttua.

Rautaesiripun avauduttua alkanut Itä-Euroopan suuri viisumenestys ja fanien into voi hyvinkin vaihtua pettymykseen myös ensi vuonna 2021. Hyvä esimerkki on viisufanien tämän vuoden suosikki Bulgaria. Se on EU:n köyhin maa, joka jätti osallistumisen väliin vuonna 2019 maan taloudellisen tilanteen vuoksi. Maa ei ole koskaan voittanut Euroviisuja. Tears getting sober -osallistujalaulu nousi viisufanien omien veikkauksien kärkisijoille. Maan kyyneleet eivät välttämättä kuivu ensi vuoteen mennessä. Toisen esimerkin tarjoaa Unkari. Euroopassa yksi näkyvimmin omia valtaoikeuksiaan koronanviruksen varjolla laajentanut Unkarin Viktor Orbánin hallinto päätti jo ennen koronakriisiä, että Unkari ei ole enää mukana Euroviisuissa vuonna 2020. Syyksi on spekuloitu laulukilpailun homomyönteisyyttä ja suurta suosiota sateenkaariväen keskuudessa.

Homokulttuuri näkyy euroviisuissa yhä rohkeammin:

Toukokuussa tilanne virkistyi. Fanit ympäri maailmaa versioivat sosiaalisessa mediassa niin äänestystä kuin kaikkien aikojen suosituimpia euroviisuja. Fetissipiirit performoivat koiranaamioissaan Abbaa ja fanimediat järjestävät omia varjoviisujaan. Ja Euroviisut järjestetään sittenkin. Melkein. Alkuperäisenä viisufinaalipäivänä lauantaina 16.toukokuuta lähetettävä Europe Shine a Light -ohjelma ei ole kuitenkaan kilpailu, vaan EBU toivoo sen jakavan euroviisujen tunnelmaa poikkeustilasta huolimatta.

Vuosi ilman euroviisuja ei näytä mahdolliselta fanin silmin katsottuna. Tämä näkyy hyvin Yleisradion Viisupäiväkirjat -ohjelmakokonaisuudesta, jossa euroviisufanit ympäri maailmaa kuvasivat vuoden verran elämäänsä ja näyttivät kuinka tiiviisti fanius määrittää heidän elämäänsä vuoden ympäri, ei vain toukokuussa euroviisuviikolla.

“No, ainakin saatiin knoppikysymys tulevien vuosien tietovisoihin tämän vuoden euroviisuedustajista. Että ketkä olivatkaan nämä artistit, jotka melkein pääsivät esiintymään euroviisuihin”, hihkaisee Muurinen. Sellainen kuin Suomen Aksel Kankaanranta kappaleellaan Looking Back.

Lähteinä käytetty mm. Yle, Wiwiblogs, EBU, The Guardian.

Kirjoittaja on yksi Viisupäiväkirjat -kokonaisuuden ohjaajista.

 • Pettymyksien pettymys

  Euroviisufanin pahin painajainen toteutui.

  Euroviisufanin pahin painajainen toteutui, kun Euroviisut peruttiin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

 • Viisupäiväkirjat on euroviisufanien itsensä kuvaama dokumentti elämästä ja lähes elämää suuremmasta harrastuksesta – Euroviisujen fanituksesta

  Miltä näyttää maailma viisufanien silmin?

  Miltä näyttää maailma viisufanien silmin? Kuinka vakavaa fanittaminen on ja miten maailmanlaajuinen viisuperhe toimii? Entä miten viisufani selviää PED:stä, Post Eurovision Depressionista? Eurovision Diaries, Viisupäiväkirjat, on intiimi mutta viihdyttävä kuvaus viisufanien elämästä, fanituksen hauskuudesta ja erikoisuuksista.