Teemu Laurell, Hanna Gullichsen ja Joonas Laurila loihtivat Yle Olohuoneen katsojille ihanan kesäisen menun!
Alkuruoaksi on tarjolla Teemun vihreää gazpachoa, pääruoaksi Hannan ja Joonaksen rapeapohjaista lohipizzaa ja herkutteluhetki viimeistellään Teemun maitorahkamoussella ja hillotuilla mansikoilla. Voit katsoa Teemun, Hannan ja Joonaksen kokkailuja Yle Olohuoneessa tästä. Reseptit vihreään gazpachoon, Olohuoneen nimikkopizzaan ja maitorahkamousseen sekä hillottuihin mansikoihin löydät alta!
Ja sitten vain herkuttelemaan ja nautiskelemaan!
Teemun vihreä gazpacho
2 kpl vihreää omenaa
1 kpl pieni kurkku
½ rasia keltaisia miniluumutomaatteja
½ rasia vihreitä viinirypäleitä
2 varsisellerin vartta
1 kpl vihreä chili
2 kpl valkosipulinkynttä
3 rkl omenaviinietikkaa
kourallinen basilikaa
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä
- Poista omenoista kota ja leikkaa tämän jälkeen omena muutamaan osaan ja lisää palat tehosekoittimen kulhoon. Yhdistä joukkoon paloiteltu kurkku, viinirypäleet, leikattu varsiselleri, tomaatit, basilikan lehdet, chili ja valkosipulin kynnet.
- Mausta suolalla, mustapippurilla, omenaviinietikalla ja oliiviöljyllä.
- Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi keitoksi ja tarkista maku.
Hannan ja Joonaksen Yle Olohuone -pizza, eli valkoista pizzaa karamellisoidulla sipulilla, jalapenolla ja savulohella
Pizzapohja (3 isoa pizzaa)
5 dl durum-vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2,5 dl 40-asteista vettä
2 rkl oliiviöljyä
- Sekoita yleiskoneen kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi. Vaivaa taikinaa pienellä teholla noin 5–10 min. Lisää sitten öljy ja vaivaa vielä hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja siirrä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan noin puoleksi tunniksi.
- Jaa taikina 3–4 osaan ja kauli se mahdollisimman ohueksi. Lisää tomaattikastike ja muut aineet. Älä laita pohjan päälle liikaa täytteitä.
- Voit sivellä pizzan reunat oliiviöljyllä ennen kuin nostat pizzan uuniin.
- Paista pizzaa 7–10 minuuttia 250-asteisessa uunissa. Kun pizza saapuu uunista ulos, viimeistele se tuoreella oreganolla.
Karamellisoitu sipuli
2 salottisipulia
nippu kevätsipulia
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa tai 1 rkl sokeria
3 rkl säilöttyjä jalapenoja
Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Mittaa pannulle voi ja oliiviöljy, anna kuumentua keskilämmöllä. Lisää sipulit ja paistele maltilla kymmenisen minuuttia, lisää hunajaa ja jatka paistamista, kunnes sipuli on karamellisoitunut. Tähän menee noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi sipulin joukkoon jalapenot ja sekoita.
Ranskankermatäyte
1 purkki ranskankermaa
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
Sekoita kaikki tasaiseksi.
Tarvitset pizzan täytteeksi myös 200 g savulohta ja halutessasi tuoretta tilliä viimeistelyyn!
Teemun maitorahkamousse
4–6 annosta
250 g maitorahkaa
100 g tuorejuustoa
75 g tomusokeria
1 kpl appelsiinin mehu sekä kuori
1 kpl sitruunanmehu
3 kpl liivatetta
3 dl kermaa
- Aloita laittamalla liivate kylmään veteen likoamaan.
- Yhdistä maitorahka, tuorejuusto ja tomusokeri ja sekoita huolellisesti.
- Purista appelsiinista ja sitruunasta mehut ja laita ne kattilaan. Lämmitä, kunnes mehu on melkein kiehuvaa. Lisää tämän jälkeen liuotettu liivate ja sekoita kunnes liivate sulaa joukkoon. Yhdistä seokset keskenään ja sekoita tasaiseksi.
- Vatkaa kermasta kevyttä vaahtoa ja nostele muun massan joukkoon.
- Annostele kulhoihin ja laita jääkaappiin hyytymään noin 30 minuutiksi ennen tarjoilua.
Hillotut mansikat
200 g pakastemansikoita
1 dl hillosokeria
1 kpl vaniljatanko
3 kpl tähtianista
- Aloita halkaisemalla vaniljatanko ja laita se yhdessä tähtianisten kanssa kattilaan. Lisää joukkoon mansikat ja sokeri.
- Keitä hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia ja sekoita välillä, kunnes syntyy hilloketta.
- Anna jäähtyä hetki ja tarjoile maitorahkamoussen kanssa.