Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Emme tule jatkossakaan ostamaan kaikkia meille tarjottuja juttuja

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Helsingin Sanomiin 13.5.

Helsingin Sanomat tiedusteli tiistaina 12.5. julkaistussa jutussaan: Miksi Yleisradio ei julkaissut professorin kolumnia, jossa tämä arvosteli hallitusta? Yleisradio oli ennen jutun julkaisua toimittanut kirjoittajalle vastauksen. Jostain syystä vastaus ei kuitenkaan päätynyt juttuun saakka.

Tarjottua kolumnia ei ostettu, sillä kirjoittaja oli käsitellyt samaa aihetta eli hallituksen epäselvää tiedottamista jo aikaisemmin Ylen Aamussa. Lisäksi samaan aihepiiriin liittyen oli jo viikon sisällä julkaistu kaksi muuta mielipiteellistä tekstiä: Pekka Juntinkolumnirajaan liittyvien rajoitusten epäselvyyksistä sekä hallituksen epäselvää tiedottamista analysoiva Robert Sundmaninblogi. Mielipiteellisen aineiston tarkoitus on tarjota yleisöllemme uusia näkökulmia, mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin elämän osa-alueisiin liittyen. Tähän pyrimme vastuullisena mediana myös jatkossa.

Saamme päivittäin lukuisia juttutarjouksia. Se että kaikkia tarjottuja juttuja ei osteta on osa kaikkien toimitusten normaalia arkea. Vain valintojen tekeminen, näkökulmien terävöittäminen, ajoitus ja tiukka editointi synnyttävät laadukasta journalismia.

Kolumneja ja blogeja tuotetaan tiettyjen resurssien ja aikataulujen puitteissa. On selvää, että jokaista aikataulujen ulkopuolelta tarjottua tekstiä ei voida ostaa ja julkaista. Myös kolumnistimme tietävät tämän, ja kolumnistiemme ohjeissa sanotaan, että aiheista kerrotaan tuottajalle etukäteen. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että pystymme tarjoamaan yleisölle monipuolisesti näkökulmia eri aihepiireistä ja vältytään päällekäisyyksiltä.

Emme tule jatkossakaan ostamaan kaikkia meille tarjottuja sisältöjä. On vastuutonta luoda mielikuva jostakin poikkeuksellisesta toiminnasta, kun kyse on kaikkien toimitusten normaalista arjesta.

Jokaisella toimituksella on oikeus otsikoida juttunsa parhaaksi katsomallaan tavalla. Journalistin velvollisuus on kuitenkin pyrkiä jutuissaan totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Jouko Jokinen

vastaava päätoimittaja
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta