Hyppää pääsisältöön

Piristä sisustustasi strömsöläisittäin – aika yksinkertaisin keinoin voit muuttaa synkän huonekalun persoonalliseksi yksityiskohdaksi sisustuksessa

Ett fotocollage
Ett fotocollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,huonekalut

Jos haluat uudistaa kotiasi pikkurahalla, niin nyt on ostajan markkinat. Huonekaluja on kaikkialla. Kirpputorit, ullakot ja kellarit ovat täpötäynnä huonekaluja, jotka jonkun mielestä ovat liian hyviä heitettäväksi pois, mutta liian tylsiä sopiakseen sisustukseen.

Kymppi tai kaksi voi riittää kirpputorilla laatikoston tai sohvapöydän ostamiseen. Netissä ihmiset tarjoavat toisinaan huonekaluja ilmaiseksi, kunhan ne vain käy noutamassa. Tai jos on vähän röyhkeä tai rohkea, voi kerjätä itselleen kalusteen, jonka saa silmiinsä jonkun ullakolla tai autotallissa.

Kun löydät tarpeisiisi sopivan kalusteen, voit unohtaa sen ulkonäön, värin ja tyylin, koska tässä tulee mukaan oma panoksesi.

Jim och Susanna letar efter fönster.
Jim och Susanna letar efter fönster. Kuva: YLE/Strömsö

Tee jotain ainutlaatuista jostain vanhahkosta

Aika yksinkertaisin keinoin voit muuttaa tylsän ja synkän huonekalun persoonalliseksi sisustusyksityiskohdaksi. Maalilla ja tapetilla ja ehkä muutamalla uudella nupilla ulkonäkö muuttuu radikaalisti.

Parasta vanhahkoon, tylsään huonekaluun tarttumisessa on ensinnäkin se, että muutoksesta voi tulla verrattoman suuri ja toiseksi, että sen saa usein melkein ilmaiseksi.

Lopputuloksena on ainutlaatuinen huonekalu, jollaista ei ole kenelläkään muulla ja jollaista ei saa ostettua edes rahalla.

Jos haluat perusteellisempia kuvauksia juuri näistä kalustekunnostuksista, voit klikata tekstissä olevia sinisiä linkkejä. Niin pääset artikkeleihin, joissa on lisää kuvia ja kuvauksia.

50- ja 60-luvun huonekalut ovat usein hyvin tehtyjä

Vielä 60-luvulla huonekalujen runkoihin käytettiin massiivipuuta. Se oli aikaa ennen lastulevyä. Massiivipuisen huonekalun voi helposti korjata, sitä voi porata ja sen voi rakentaa uudelleen.

Ne ovat usein aika ruskeita ja tylsiä, mutta siinä kuvaan astuu oma mielikuvituksemme. Maalilla ja tapetilla synkimmästäkin huonekalusta saa pirteän.

Jim tätar bordsbenen.
Jim tätar bordsbenen. Kuva: YLE/Strömsö

Tämä sohvapöytä 60-luvulta sai tukevat jalat, ja pöytälevyn pinta tehtiin saman vuosikymmenen tapetista.

Jim vid sitt restaurerade 60-talsbord.
Jim vid sitt restaurerade 60-talsbord. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Vanhasta kaapista tulee moderni

Tämä pikselikuvioinen kaappi oli alun perin ruskea. Päälle liimattujen palikoiden ja maalin ansiosta siitä tuli kaappi, joka sopii mihin tahansa moderniin huoneeseen.

Valkoinen kaappi
Valkoinen kaappi Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,kaapit

startbild
startbild Kuva: yle

Lastulevyhuonekalutkaan eivät ole toivottomia

70-luku tuli standardimittaisine lastulevyineen ja halpoine sarjavalmisteisine huonekaluineen. Olipa niistä mitä mieltä tahansa, niin vasta silloin kotien vaatesäilytykseen saatiin jotain järjestystä.

Vanhat raskaat, ruskeat sukka- ja alusvaatelaatikot ja tilaa vievät, erilliset housu- ja puserokaapit saivat lähteä ja tilalle joka makuuhuoneeseen tulivat korkeat ja hienot lastulevykaapit. Yhden oven takana oli vaatetanko ja toisen hyllyjä – paikkansa kaikelle.

Jim tampas med klädskåp.
Jim tampas med klädskåp. Kuva: YLE/Strömsö

Tuunaa 80-luvun kaappi

80-luvun vaatekaappi voi olla kätevä käytössä, varsinainen tilaihme. Sen syvyys on usein 60 cm, joten sinne mahtuu paljon vaatteita ja tavaraa. Mutta kukaan ei sano, että sen pitää olla valkoinen ja kiiltäväpintainen – se voi olla paljon hauskempikin.

Harma kaappi
Harma kaappi Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,kaapit

Tee ihan oma design

Inspiraatiota voi hakea tutkimalla huonekalusuunnittelijoiden tuotoksia kautta aikojen. Mitä värejä ja kikkoja he ovat käyttäneet jäädäkseen huonekaluhistoriaan.

Tässä on esimerkki juuri siitä – aivan toivottoman tylsää lipastoa piristettiin kukkasin ja helmivetimin Josef Frankin viime vuosisadan puolivälissä suunnitteleman Flora-lipaston innoittamana.

byrå
byrå Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö
flora-lipasto
Valmis lipasto flora-lipasto Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

Kalkkimaali ja uudet vetimet tekevät ihmeitä

Tämä lipasto on tuunattu periaatteella "otetaan sitä, mitä on". Uusiksi vetimiksi laatikkoihin kelpaa mikä tahansa, minkä saa ruuvattua kiinni.

Vihreä kaappi
Vihreä kaappi Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,kaapit
Fotokollaasi
Fotokollaasi Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,kaapit

Valitse vanhahkoa, älä antiikkista

Ennen kuin päästää mielikuvituksensa valloilleen huonekalun kanssa, on hyvä tarkastaa, minkä ikäinen se on. Antiikkihuonekalut ja vanhat sukukalleudet kannattaa jättää ennalleen.

Energiansa ja siveltimensä vedot kannattaa kohdistaa vanhahkoihin huonekaluihin, joista ei koskaan tule oikeaa antiikkia.

Kun harrastaa uusiokäyttöä, on melkein mahdotonta tehdä kahta täysin samanlaista esinettä― Jim Björni

Käytetystä lipastosta tulee ainutlaatuinen allaskaappi

Tavallisen huonekalun muuttaminen allaskaapiksi vaatii kärsivällisyyttä. Paikka, syvyys ja leveys ovat usein määrätyt, joten voi kestää aikansa, ennen kuin löytää juuri täydellisen kaapin.

Kaapin sisustan työstäminen vaatii myös aikaa ja vaivaa. On saatava tila kaikille viemäriputken mutkille ja vesijohdoille sahaamatta liikaa, ettei koko kaappi hajoa.

Kun kaikki onnistuu, tuloksena on allaskaappi, jollaista kukaan ei ole koskaan ennen nähnyt.

badrumsinteriör
badrumsinteriör Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kylpyhuoneet

Kylpyhuoneen lattia voi olla märkä, joten huonekalun puujalkoja on hyvä nostaa irti lattiasta ylimääräisillä tassuilla. Tällaiset tassut ovat myös säädettäviä, mikäli kylpyhuoneessa on kalteva lattia.

Ett ben tillhörande ett badrumsskåp
Ett ben tillhörande ett badrumsskåp Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kaapit

Jos huonekalu on sittenkin hiukan liian hieno...

Aina on mahdollisuus aloittaa varovasti, jos hiukan arveluttaa. Ehkä jonakin päivänä haluaa muuttaa sisustustyyliä ja yhtäkkiä haluaakin maltillisemman ympäristön.

Jos maalaa vain kaapinoven sisäpuolen voi nauttia värikkyydestä päivinä, kun tuntee olevansa avoin ja vapaa. Hillitympinä päivinä voi sulkea kaapin ja nauttia maltillisuudesta.

Kaappi
Kaappi Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,kaapit
Kaappimaalaus
Kaappimaalaus Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,taiteilijat,taide,maalaustaide,verhoilu

Vanhoista listoista syntyy sängynpääty

Tuskin mikään on niin surkeassa kunnossa, ettei siitä saisi jotain hienoa. Jos löytää vanhoja, erilaisia lattia- ja kattolistoja, voi tehdä niistä esimerkiksi sängynpäädyn. Naulaa listat toistensa viereen vanerilevylle, niin saat hienon ja ainutlaatuisen pinnan.

Spikar fast list
Spikar fast list Kuva: yle/Strömsö Strömsö,vuode,Jim Björni

Makuuhuone
Makuuhuone Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,Jim Björni,vuode

Muuta huonetta kotitekoisin tapetein

Oman tapetin tekeminen voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Vanhoilla kirjansivuilla, hienoilla kuvilla ja kuvioiduilla papereilla voit muuttaa huoneen ilmeen. Voi päättää olla järjestelmällinen tai sitten voi liisteröidä kuvia sikin sokin.

Tapetti kirjan sivuista
Tapetti kirjan sivuista Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,tapetit

Räsymattoa voi maalata

Uuden ostaminen ei ole aina vaihtoehto, kun haluaa ehkä jotain, mitä ei ole muilla. Lisäksi uudet tavarat maksavat.

Kun tekee itse, lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla – tulos on ainutlaatuinen ja se tulee halvaksi.

Sisustuksessa on kyse sekä kokonaisuudesta että yksityiskohdista. Kestävässä sisustuksessa on kyse siitä, että katsoo vanhoja asioita uusin silmin.

Tylsän räsymaton maalaaminen on vain yksi tuhansista asioista, joihin voi ryhtyä.

matta
matta Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö