Hyppää pääsisältöön

The Long Song – orjatytön laulu

Minisarja karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta 1830-luvulla.
Draaman päärooleissa näyttelevät Tamara Lawrance (vas.) ja Hayley Atwell. Minisarja karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta 1830-luvulla. Kuva: BBC Yle TV1,The Long Song - Orjatytön laulu

TV1 perjantaisin 30.10. - 6.11.2020 klo 23.05 - 00.35, Areenassa

Valkoisen rouvan elämä jamaikalaisella sokeriplantaasilla on täynnä koettelemuksia. Naudanlihaa on niukasti, muotihattukin puuttuu. Puhumattakaan siitä, että saarelta on mahdotonta löytää sopivaa aviomiestä.

Haluaisitteko kuulla tällaisen tarinan? No, brittiläinen minisarja Long Song – orjatytön laulu (12) kertoo aivan toisenlaisen tarinan.

Pelto-orjan tyttären rohkea tarina

Jamakailla eletään 1830-lukua – ajanjaksoa, jolloin orjuus alkaa saarella tulla tiensä päähän. Huhuja orjuuden päättymisestä ja orjien vapaudesta kantautuu Amity-nimisen sokeriplantaasin keittiöön asti.

Keittiössä maatilan orjat valmistavat juhlaillallista. Isäntä John Howard (Leo Bill) kovistelee juhlia järjestävää siskoaan Caroline Mortimeria (Hayley Atwell, Talo jalavan varjossa) – tila kun on kuulemma konkurssin partaalla.

Avuttoman emäntänsä toiveita täyttää palvelustyttö July (Tamara Lawrance), pelto-orjan voimakastahtoinen ja rohkea tytär.

Kaksiosainen minisarja kertoo jamaikalaisten orjien ja maanomistajien suhteesta sekä orjuuden päättymisestä Julyn, selviytyjän silmin. Tarina kuvaa toivoa, intohimoa, päättäväisyyttä ja ilkikurisuutta vaikeuksien keskellä.

Minisarja karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta 1830-luvulla.
July (Tamara Lawrance). Minisarja karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta 1830-luvulla. Yle TV1,The Long Song - Orjatytön laulu

Sarja perustuu kirjailija Andrea Levyn vuonna 2010 julkaistuun menestysromaaniin The Long Song.

Yksi ilta muuttaa loppuelämän

Jouluna 1831 syttyi Jamaikan historian suurin orjakapina, plantaasit roihusivat tulessa. Yhden illan tapahtumat muuttavat Julyn loppuelämän.

Jamaikalaisorjat eivät talttuneet ruoskan iskuista tai hirttotuomioista, vaan jatkoivat kapinointia. Lopulta Englannin kuningas määräsi, että kaikkien oli varauduttava lopun alkuun. Orjuus loppuu.

Amityn tilalle ilmestyy uusi työnjohtaja Robert Goodwin (Jack Lowden, Sota ja rauha). Caroline ja July kiinnostuvat nuoren ja uudistusmielisen miehen suunnitelmista. Miehen saapuminen johtaa tapahtumiin, joita kukaan ei voi aavistaa.

The Long Song -minisarjan rooleissa nähdään Sir Lenny Henry, Jordan Bolger (Peaky Blinders), Dona Croll, Jo Martin, Sharon Duncan-Brewster (Years and Years), Gordon Brown, Ayesha Antoine ja Madeleine Mantock.

Britannian hallitsemalla Jamaikalla orjuus päättyi lopullisesti vuonna 1838.

The Long Song. Käsikirjoitus: Sarah Williams. Ohjaus: Mahalia Belo. Tuotanto: Heyday, BBC, NBC Universal Studios, Britannia, Yhdysvallat, 2018. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran toukokuussa 2020.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.