Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2020 – Aiheena oma identiteetti

naisten kengät lattialla
Miss Aurora naisten kengät lattialla Kuva: Emma Lehtovuori / Yle radio-ohjelmat

Monen radiodokumentin aiheena on oma identiteetti ja siihen liittyen ei yhtään vähempää kuin elämän tarkoituksen pohtiminen.

Shortdox 2020 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

Muutos (Nea Pietiläinen)

ovenkahva
ovenkahva Kuva: Nea Pietiläinen radio-ohjelmat

“Muutos” avaa ajatuksia siitä, millaista on olla epävarma omasta identiteetistään ja tulevaisuudensuunnitelmistaan suurten muutosten keskellä. Tekijänä Nea Pietiläinen, 19-vuotias medialinjan opiskelija Laajasalon Opistosta.

DIAGNOOSINI (Mauri Valkeasuo)

abstraktia
abstraktia Kuva: Mauri Valkeasuo radio-ohjelmat

Lyhyt tiivistelmä elämääni vahvasti ohjaavasta voimasta. ADHD:stä.

DU HAR TAPPAT DIN KRONA (Elena Sulin, Rasmus Pietilä)

merimaisema, etualalla kasveja
merimaisema, etualalla kasveja Kuva: Elena Sulin / Yle radio-ohjelmat

Du har tappat din krona ​ on autofiktiivinen audiodokumentti, joka käsittelee hiuksia osana ihmisen identiteettiä. Hiukset määrittävät sen, kuinka meidät otetaan vastaan, kategorisoidaan ja nähdään. Kenelle nuoren naisen hiukset kuuluvat, dokumentti kysyy. Mitä tapahtuu, kun yhteiskunnallisen narratiivin määrittämä kruunu katoaa? Käsikirjoittaja ​Elena Sulin​ ja äänisuunnittelija ​Rasmus Pietilä​ ovat taiteellinen työpari Arcada-ammattikorkeakoulusta. Parin erikoisalaa ovat ulkopuolisuutta käsittelevät dokumentaariset teokset. Musiikki Rasmus Pietilä.

MINUN AIKANI (Petri Kokkonen)

.
. Kuva: Petri Kokkonen / Yle radio-ohjelmat

Olen Petri Kokkonen ja opiskelen tällä hetkellä Laajasalon opiston medialinjalla. Minun aikani -dokumentti kuvastaa sitä neljääkymmentä vuotta, jonka olen täällä telluksella harhaillut. Suomen kaltaisessa maassa asuminen on ollut onnekasta, koska demokratiassamme on lupa tehdä tällainen työ, mutta kuitenkin meihin pyritään vaikuttamaan, ja auktoriteetit sanelevat, jota tämä teos kuvaa dokumentin sekä satiirisen tarinan keinoin.

32200 (Anu Yli-Nikkilä)

karttapiirros
karttapiirros Kuva: Anu Yli-Nikkilä / Yle radio-ohjelmat

32200 on runollinen kuvaus kaupungista, kaipuusta, ikävästä ja rakkaudesta kaupunkia kohtaan.

"F31" (Saara Elo)

oma versio Huuto-taideteoksesta
oma versio Huuto-taideteoksesta Kuva: Saara Elo / Yle radio-ohjelmat

Nimeni on Saara Elo. Olen 38-vuotias helsinkiläinen radio -ja TV-journalismin opiskelija. Lisäksi olen mielenterveyskuntoutuja. Ääniteokseni “F31” tarjoaa kuuntelijalle kurkistuksen kaksisuuntaisen mielialahäiriön maailmaan. Sen tarkoitus on audion keinoin viedä kuulija mielialahäiriön maailman eri sykleihin, ja lisäksi herättää toivoa että toipuminen on mahdollista.

PUHDISTUS (Julia Jalli)

nuotio
nuotio Kuva: Juulia Jalli / Yle radio-ohjelmat

Mun nimi on Julia Jalli, opiskelen Radio- ja TV- journalismia. Elämään mahtuu monia eri vaiheita ja tunteita. Teoksessa olen halunnut ilmentää tunteiden monimuotoisuutta. Ilosta suruun, surusta Iloon. Meitä kaikkia välillä masentaa, kaikkia välillä pelottaa, mutta ripauksella rohkeutta ja periksiantamattomuutta voimme ylittää tiellämme olevat esteet! Musiikki: ZapSplat & Premium Beat

Haluan juosta (Riku Kaurama)

pöydällä potilasraportti ja röntgenkuva
pöydällä potilasraportti ja röntgenkuva Kuva: Riku Kaurama / Yle radio-ohjelmat

Olen Riku Kaurama ja opiskelen medialinjalla Laajasalon opistossa. ”Haluan juosta” on äänidokumentti menetyksestä, kivusta ja selviytymisestä. Avaan dokumentin aikana elämääni mullistavaa menetystä ja siitä toipumista. ”Et osaa arvostaa asioita ennen kuin ne menetät”. Dokumentti on tehty osana audiotyökurssia.

Miss Aurora (Emma Lehtovuori)

naisten kengät lattialla
naisten kengät lattialla Kuva: Emma Lehtovuori / Yle radio-ohjelmat

Teos kertoo ajasta kun olin 19-vuotias ja siitä kuinka otin osaa missikilpailuun luodessani unelmauraani ammattimallina. Olin nuoresta pitäen ollut mukana kansainvälisissä kuvauksissa sekä muotinäytöksissä. Mallina olin tottunut erilaisiin tilanteisiin ja yllättäviin kuvauspaikkoihin, mutta en ollut koskaan aikaisemmin ollut maaninen esiintyessä. Olin ylivirittyneessä tilassa missikisan aikana ja koin olevani Miss Universumi. Minun kaksisuuntainen mielialahäiriöni on kuin vuoristorata, se taipuu äärirajoille asti ja sitä on vaikea pysäyttää.

Korona-epidemian takia Shortdoxin kansallinen finaali siirtyy syksyyn. Finaali järjestetään torstaina 10.9.20

Kansallisen finaalin voittaja pääsee Pohjoismaiseen loppukilpailuun, joka järjestetään syksyllä Tukholmassa.

Tämän vuoden kilpailutöitä kuullaan YLE Radio 1:n Äänitarina-sarjassa maanantaisin 27.4. lähtien klo 18.10.