Tämän ryhmän teoksissa tehdään havaintoja maailmasta, kerrotaan isoista ja pienistä ilmiöistä ihmisen tasolta.
Shortdox 2020 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.
#HUORA (Nea Lundström)
Teoksessani #HUORA käsittelen henkistä ja seksuaalista väkivaltaa omakohtaisen tapahtuman kautta. Tunsin asiasta pitkään syvää häpeää ja vaikenin siitä täysin. Nyt olen kuitenkin valmis kertomaan selviytymistarinani, ja haluan tätä kautta tarjota vertaistukea muille samankaltaisten kokemusten uhreille. Dokumentti on toteutettu Laajasalon opiston audiotyökurssin lopputyönä.
OPITTU AVUTTOMUUS (Elise Hujanen)
”Lause 'mikään mitä teen, ei vaikuta mihinkään' - kuvastaa hyvin opitun avuttomuuden kokemusta.” Olen hiljattain dokumentaariseen kerrontaan siirtynyt taiteilija Elise Hujanen. Oheisessa audioteoksessa ”Opittu avuttomuus”, kuvailen kohtaamistani ruuhkaisessa terveyskeskuksessa. Valokuva heijastelee tunnettani kaiken keskiössä.
TIEDON ALKUAINE ON RAKKAUS (Jenni Aho)
Olen Laajasalon opiston medialinjan opiskelija ja dokumentti on osa audiotyönkurssia. Dokumentissani käsitellään eri sukupolvien rakkautta maailmaa kohtaan, missä kuusivuotias Niilo ja Esko Valtaoja kohtaavat. Näiden kahden intohimo ja rakkaus maailmankaikkeutta kohtaan yhdistyvät dokumentissa.
KOTIAPULAINEN (Eeva-Kaisa Ailus)
Tukholma 1980. Nuori tyttö on kotiapulaisena vieraassa maassa ilman kielitaitoa.
PAPPI, POLIISI JA PSYKIATRI (Aino Kyrö)
Dokumentti kertoo katajanokkalaisesta talonmiehestä Kalevi Korhosesta.
PIENET ALAMAISET - KERTOMUS ERÄÄSTÄ DOKUMENTISTA (Tiina Harpf, Tiina Hihnavaara)
Dokumentteja tehdessä joutuu rämpimään milloin minkäkinlaisessa suossa. Myös koneen ja ihmisen välinen vuoropuhelu voi kertoa siitä. Päälle jäänyt mikrofoni paljastaa kaiken.
AUTISMI ARJESSA JA JUHLASSA (Marjatta Luostarinen)
Pikkuveljelläni diagnosoitiin autismi ja keskivaikea kehitysvammaisuus tämän ollessa 3-vuotias. Vaikka Martin sairauden myötä perheemme elämä on ollut välillä lievästi sanottuna haastavaa, on hän myös tuonut valtavasti iloa arkeemme olemalla vain oma hassu itsensä. Haluan tällä ääniteoksella kertoa kehitysvammaisuudesta perheen näkökulmasta sekä herätellä kuulijaa suhtautumaan tuntemattomaankin vastaantulijaan suopeasti.
ONKO TÄÄLLÄ KETÄÄN (Tuisku Lehto, Heta Pyhäjärvi, Saarlotta Virri)

Sysmä on paikkakunta Päijät-Hämeen maakunnassa. Sysmä on paikkakunta, jossa asuu vakituisesti 3663 ihmistä ja jossa syntyy vuosittain noin 20 vauvaa. Sysmä on paikkakunta, jossa kerran murhattiin joku. Sysmä on paikkakunta, jossa on harmonikkamuseo, joka on joskus auki. Sysmässä ei ole mitään muuta kuin mehtää. ”Onko täällä ketään” on montaasi yllättävistä kohtaamisista Sysmässä. Lähdimme etsimään hiljaisuutta, löysimme tarinoita ja ääniä, jotka voimistuivat tyhjyyden keskellä. Olemme ensimmäisen vuoden dokumentaarisen elokuvan ja äänisuunnittelun opiskelijoita Aalto-yliopistossa. Tunnemme olomme kotoisiksi pikkupaikkakunnilla ja meitä yhdistää kiinnostus elämän absurdeihin hetkiin.
Englanninkielinen sitaatti Theodore Zeldinin kirjasta An Intimate History of Humanity.
SOMALI (Musse Adam)
Oma kokemus nuoruudesta.
SULJETTU ELÄMÄNKOULU (Suomen Podcastmedia ja Sorytel / Joona Haarala, Ville Syke, Arttu Silvast)
Radiodokumentti Suljettu elämänkoulu vie meidät maailmaan, joka on tavalliselta kaduntallaajalta salattu. Pääsemme kurkistamaan Kakolan pahamaineisen vankilan arkeen. Tyrmän haju ja ennen kaikkea äänet jäävät sellissä lusineen ihmisen mieleen loppuiäksi. Matkaoppaana kiven sisään toimii Kakolan vankiloille elämänsä omistanut tietokirjailija Anu Salminen. Vuonna 2007 suljetun Turun Kakolanmäen vankilasellit ovat nähneet karuja ihmiskohtaloita, veijaritarinoita, mutta myös rakkautta ja uuden oppimista.
Korona-epidemian takia Shortdoxin kansallinen finaali siirtyy syksyyn. Finaali järjestetään torstaina 10.9.20
Kansallisen finaalin voittaja pääsee Pohjoismaiseen loppukilpailuun, joka järjestetään syksyllä Tukholmassa.
Tämän vuoden kilpailutöitä kuullaan YLE Radio 1:n Äänitarina-sarjassa maanantaisin 27.4. lähtien klo 18.10.