Hyppää pääsisältöön

Ylen Teknologian etiikan ilmiökartta on julkaistu

Kuvassa näkyy teknologian etiikan ilmökartta.
Kuvassa näkyy teknologian etiikan ilmökartta. Kuva: Johan Sundström / Yle teknologia,Yle,media,teknologiavisio

Vastuu tulevista sukupolvista

Teknologian etiikan ilmiökartta -työ alkoi 4.12.2019 järjestetystä Teknologia, etiikka ja vastuullisuus -tapahtumassa. Työpajaan osallistui 60 yleläistä ja yhtiön ulkopuolista henkilöä. Työ jatkui talven aikana pienryhmässä ja valmistui huhtikuun lopussa.

Teknologian etiikan ilmiökartta jakautuu kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat edellekävijyys, läpinäkyvyys sekä vastuu tulevista sukupolvista. Jokainen osa-alue keskittyy pienempiin kokonaisuuksiin kuten demateriaalisaatioon, vastuullisiin hankintoihin ja työntekijäkokemukseen. Ilmiökartta toimii Teknologia ja kehitys -yksikössä ohjaavana instrumenttina joka päivittyy vuosittain.

Tutustu teknologian etiikan ilmiökarttaan täällä

Videossa teknologian etiikan ilmiökartasta keskustelevat Saidot.ai:n toimitusjohtaja, tekoälyn etiikan tutkija Meeri Haataja, etiikkapäällikkö Timo Huovinen ja teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.
Juontajina keskustelussa toimivat vastuullisen toiminnan päällikkö Irene Tommiska-Jarva sekä Johan Sundström, Ylen Innovaatiot ja tulevaisuus -osastolta.

Teknologian etiikan ilmiökartta -keskusteluun osallistuneet olivat läsnä myös 4.12. Teknologia, etiikka ja vastuullisuus -tapahtumassa.

Pääset katsomaan tilaisuudesta striimatun tallenteen Areenassa

Mitä ilmiöitä sinä haluaisit nostaa tältä kartalta? Puuttuuko jotain?
Voit lähettää kommenttisi osoitteeseen teknologiavisio@yle.fi.

  • Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa

    Yhteinen visio, yhteiset tavoitteet, yhteinen pyrkimys

    “Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa” eli kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle uuden kanssa ja oppia matkan varrella. Erilaisia johtamisen malleja ja metodeja pitää soveltaa iloisesti – ei tule nojautua liikaa teorioihin. Pelkkä ohjausmallin soveltaminen ei riitä – tarvitaan selkeät tavoitteet ja toimenpiteet niiden taakse.

  • Datavideoilla asiakasymmärrystä etätöiden tueksi

    Korona-aika vaati uusia toimenpiteitä viestin viemiseksi.

    Palautteet datavideoista ovat olleet erittäin rohkaisevia. Uskomme, että videoiden avulla yhä suurempi joukko yleläisiä pystyy kehittämään sisältöjä ja palvelemaan paremmin ihmisiä eri elämänvaiheissa ja eri puolilla Suomea.