Hyppää pääsisältöön

Ylen Teknologian etiikan ilmiökartta on julkaistu

Kuvassa näkyy teknologian etiikan ilmökartta.
Kuvassa näkyy teknologian etiikan ilmökartta. Kuva: Johan Sundström / Yle teknologia,Yle,media,teknologiavisio


Vastuu tulevista sukupolvista

Teknologian etiikan ilmiökartta -työ alkoi 4.12.2019 järjestetystä Teknologia, etiikka ja vastuullisuus -tapahtumassa. Työpajaan osallistui 60 yleläistä ja yhtiön ulkopuolista henkilöä. Työ jatkui talven aikana pienryhmässä ja valmistui huhtikuun lopussa.

Teknologian etiikan ilmiökartta jakautuu kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat edellekävijyys, läpinäkyvyys sekä vastuu tulevista sukupolvista. Jokainen osa-alue keskittyy pienempiin kokonaisuuksiin kuten demateriaalisaatioon, vastuullisiin hankintoihin ja työntekijäkokemukseen. Ilmiökartta toimii Teknologia ja kehitys -yksikössä ohjaavana instrumenttina joka päivittyy vuosittain.

Tutustu teknologian etiikan ilmiökarttaan täällä

Videossa teknologian etiikan ilmiökartasta keskustelevat Saidot.ai:n toimitusjohtaja, tekoälyn etiikan tutkija Meeri Haataja, etiikkapäällikkö Timo Huovinen ja teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.
Juontajina keskustelussa toimivat vastuullisen toiminnan päällikkö Irene Tommiska-Jarva sekä Johan Sundström, Ylen Innovaatiot ja tulevaisuus -osastolta.

Teknologian etiikan ilmiökartta -keskusteluun osallistuneet olivat läsnä myös 4.12. Teknologia, etiikka ja vastuullisuus -tapahtumassa.

Pääset katsomaan tilaisuudesta striimatun tallenteen Areenassa

Mitä ilmiöitä sinä haluaisit nostaa tältä kartalta? Puuttuuko jotain?
Voit lähettää kommenttisi osoitteeseen teknologiavisio@yle.fi.

 • Datavideoilla asiakasymmärrystä etätöiden tueksi

  Korona-aika vaati uusia toimenpiteitä viestin viemiseksi.

  Palautteet datavideoista ovat olleet erittäin rohkaisevia. Uskomme, että videoiden avulla yhä suurempi joukko yleläisiä pystyy kehittämään sisältöjä ja palvelemaan paremmin ihmisiä eri elämänvaiheissa ja eri puolilla Suomea.

 • Vuorovaikutus on sisältöä

  Sosiaalisen median alustoilla opimme yhteisöistä.

  Sisältökokeilut uusilla sosiaalisen median alustoilla vahvistavat yleisösuhdetta.

 • Tutustu Ylen tekniikan tiimeihin - Toimitilapalvelut

  Toimitilapalvelut hoitaa Ylen toimitiloja

  Toimitilapalvelut on asiakaslähtöinen asiantuntijaosasto joka manageroi ja hoitaa Ylen toimitiloja yhteistyössä lukuisten palveluntuottajien kanssa. Toimitilapalvelut luo omalta osaltaan edellytyksiä ohjelmatoiminnan tekemiseen.

 • Kansannousuista koronakevääseen – mobiilijournalismi voimaantuu kriiseistä

  Mobiilijournalistin jalanjäljillä

  Mobiilijournalismi, tuttavallisemmin mojo voi epävakaassa maailmantilanteessa paremmin kuin koskaan. Kuinka tähän on tultu? Tilannetta valoittaa yksi mobiilijournalismin pioneereista Suomessa. Artikkelin kirjoittaja, tekninen toimittaja Jarno Tahvanainen kertoo mojon vaiheista Suomessa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Teknologiavisio

 • Teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö: Teknologiavisio vie Yleä kohti tulevaisuutta

  Tervetuloa kurkistamaan Ylen teknologiaympäristöön.

  Visio auttaa ymmärtämään ja konkretisoimaan teknologian mahdollisuuksia sekä sitä, miten tulevat teknologiamuutokset vaikuttavat media-alaan. Täällä kerromme Ylen tavoista toimia nopeasti kehittyvässä teknologiaympäristössä. Voit myös tutustua tekniikan parissa työskenteleviin yleläisiin. Tervetuloa mukaan!

 • Teknologiavisio antaa suuntaa Ylen teknologiakehitykselle

  Vision lähtökohtana on ymmärrys Ylen toimintaympäristöstä.

  Teknologiavision lähtökohtana on ymmärrys Ylen toimintaympäristöstä. Visio auttaa Yleä priorisoimaan tekemistä sekä ymmärtämään mihin teknologiaan lähitulevaisuudessa panostetaan.

 • Teknologian vastuullisuus, onko sitä? - Tervetuloa Ylen Kånehuone-podcastiin!

  Teknologiavisiotiimi esittää.

  Nosta konepelti ylös ja sukella mukaan Ylen Teknologia- ja kehitysyksikön toimintaan. Kånehuone -podcastissä tavataan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia vieraita niin Ylestä kuin talon ulkopuolelta. Yhdessä vieraiden kanssa pohditaan teknologian tulevaisuuden haasteita myös hieman erikoisemmista näkökulmista katsottuna.

 • Vuorovaikutus on sisältöä

  Sosiaalisen median alustoilla opimme yhteisöistä.

  Sisältökokeilut uusilla sosiaalisen median alustoilla vahvistavat yleisösuhdetta.