Hyppää pääsisältöön

Historia: Sodat eivät lopu – saksalaissotilaiden lapset Norjassa etsivät oikeutta

Dokumentti saksalaissotilaiden norjalaisista lapsista, jotka kertovat traagisista kohtaloistaan.
Dokumentti saksalaissotilaiden norjalaisista lapsista, jotka kertovat traagisista kohtaloistaan. Kuva: Up North Film/NRK Yle TV1,Historia: Sota joka ei lopu

TV1 maanantaina 18.5.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 23.5. klo 8.05, Areenassa

Sodasta kärsivät kaikki lapset. Miehittäjän ja miehitetyn maan kansalaisen lapsen piina alkaa todella, kun sota loppuu – ja piina kestää loppuelämän.

Toisen maailmansodan vuoksi menetettiin ihmishenkiä, mutta se myös synnytti uutta elämää. Sota jätti jälkeensä tuhansia saksalaissotilaiden lapsia.

Hitlerin komentaja Heinrich Himmler perusti koko Euroopan kattavan Lebensborn-ohjelman. Sen turvin tuhansia saksalaisupseereita rohkaistiin pariutumaan miehitettyjen alueiden naisten kanssa. Norjassa naiset saivat saksalaissotilaiden kanssa noin 12 000 lasta

Sotalapset rikkovat hiljaisuuden traagisilla kertomuksillaan siitä, kuinka koko yhteiskunta on syrjinyt heitä "natsiperimänsä" takia.

Vuonna 2007 joukko norjalaisia, toisen maailmansodan saksalaissotilaiden lapsia kokoontui Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen eteen. He hakivat oikeutta Norjan valtiolta elinikäisestä laiminlyönnistä ja järjestelmällisestä syrjimisestä.

Norjalaisessa dokumentissa Sodat eivät lopu viisi saksalaissotilaan lasta kertoo, mitä he ovat ovat joutuneet kotimaassaan kokemaan. Näillä sodassa syntyneillä lapsilla on vain yksi toive. Sodan seurauksena syntyneitä lapsia, miehittäjän sotilaiden ja miehitetyn alueen naisten lapsia, pitää pystyä suojelemaan paremmin.

Puhuttelevan dokumentin kertojana toimii näyttelijä Liv Ullman.

De uønskede. Wars Don´t End. Ohjaus: Dheeraj Akolkar. Tuotanto: UpNorth Film AS /NRK, Norja, 2018.