Hyppää pääsisältöön

Luontoilta palaa televisioon Minna Pyykön johdolla! – Tule ihmettelemään luontoa yhdessä ja lähetä meille kysymyksesi

Kuvassa edessä vasemmalta Ari Saura, Minna Pyykkö ja Heidi Kinnunen, takarivissä vasemmalta Jaakko Kullberg, Juha Laaksonen ja Henry Väre.
Ari Saura, Minna Pyykkö ja Heidi Kinnunen (edessä vasemmalta oikealle) sekä Jaakko Kullberg, Juha Laaksonen ja Henry Väre (takarivissä vasemmalta oikealle) ovat mukana Yle Olohuoneen televisiossa nähtävässä Luontoillassa. Kuvassa edessä vasemmalta Ari Saura, Minna Pyykkö ja Heidi Kinnunen, takarivissä vasemmalta Jaakko Kullberg, Juha Laaksonen ja Henry Väre. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Yle Olohuone

Huhtikuussa 45 vuotta täyttänyt Ylen Luontoilta palaa helatorstaina televisioon, kun Minna Pyykkö ja asiantuntijaraati pohtivat luonnon ihmeitä sekä katsojien ja kuuntelijoiden lähettämiä kysymyksiä Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä TV2:ssa ja Areenassa kello 19 alkaen. Lähetä meille kysymyksesi kuvan tai videon kera sähköpostitse luonto.ilta@yle.fi!

Koronakevät on saanut ihmiset paitsi innostumaan leipomisesta, myös liikkumaan enemmän luonnossa. Tämä on näkynyt myös Ylen Luontoillassa.

– Meille tulee kysymyksiä normaalia enemmän. Siellä on tosi jänniä juttuja, mitä ihmisillä on tullut vastaan. Selvästi tuntuu, että luonto kiinnostaa nyt ja moni on pysähtynyt kuuntelemaan linnunlaulua, Luontoillan juontaja Minna Pyykkö sanoo.

Hän itse on seurannut tänä keväänä erityisesti kimalaisten elämää.

– Kimalaiset lähtevät liikkeelle jo viileässä säässä. On hellyttävä näky, kun kuningatar etsii yksin kauhessa kylmyydessä sapuskaa ja koloa. Kimalainen on hyönteismaailman älykkö, josta ei vielä tiedetä paljon mitään, Pyykkö sanoo.

Kysymyksiä vuosikymmenten takaa

Luontoillan ensimmäinen lähetys kuultiin radiossa 26. huhtikuuta vuonna 1975. 45 vuodessa Luontoillasta on tullut rakastettu radio-ohjelma, joka on kerännyt uskollisen kuulijakunnan. Pyykön mukaan suosion yhtenä syynä on se, että luontoa ja sen tapahtumia voidaan ihmetellä yhdessä.

– Ihmiset tekevät jännittäviä havaintoja, ja kun he esittävät niitä sitten vielä omalla murteellaan ja eloisalla tavallaan, se toimii. Parasta on vielä, kun raati innostuu keskusteluun. Ohjelma on myös yllätyksellinen. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi kysytään ja kuka kysyy. Asiantuntijat eivät tiedä kysymyksiä etukäteen, ja he uskaltavat myös sanoa, jos eivät tiedä vastausta johonkin kysymykseen, Pyykkö sanoo.

Hän oli mukana Luontoillassa jo 1990-luvulla käymässä läpi kuuntelijoiden lähettämiä kysymyksiä ja poimimassa niitä lähetykseen. Pyykkö muistaa, kuinka hänen ensimmäisessä lähetyksessään oli kysymys, jossa kysyjä ihmetteli, mikä mahtoi olla hänen vuonna 1956 hangella näkemänsä musta mato.

– Kun asiantuntijat osasivat vastata siihen, olin ihan että vau! Joskus ihmiset soittavat meille ja kysyvät jotakin 70 vuotta sitten tapahtunutta, Pyykkö kertoo.

Televisiossa päästään nauttimaan kuvista

Vaikka Luontoilta puheluineen ja ihmettelevine, polveilevine keskusteluineen on vahvasti radioon sidottu, se on vieraillut välillä myös television puolella – viimeksi 14 vuotta sitten vuonna 2006 Mäntässä liveyleisön edessä. Sen jälkeen Yle Areenan puolella on nähty kaksi Luontoillan striimausta, mutta nyt ohjelma palaa pitkästä aikaa television puolelle Yle Olohuoneen helatorstain lähetyksessä.

– On tosi hauska päästä näyttämään televisiossa Luontoiltaan lähetettyjä kuvia ja videoita luonnon hämmästyttävistä jutuista! Meillä on normaalisti aina muutama kuva nettisivuilla, mutta nyt pääsemme käyttämään ja näyttämään kuvia enemmän, Pyykkö sanoo.

Luvassa on ainakin pihailveksiä sekä lumikon ja vesimyyrän taistoa.

Lähetä oma kysymyksesi kuvan tai videon kera lähetykseen sähköpostilla luonto.ilta@yle.fi, niin voimme ihmetellä luontoa yhdessä televisiossa!

Luontoilta nähdään osana Yle Olohuonetta Yle TV2:ssa ja Areenassa 21.5. klo 19 alkaen. Mukana lähetyksessä ovat Minna Pyykön lisäksi asiantuntijat Ari Saura, Heidi Kinnunen, Jaakko Kullberg, Juha Laaksonen ja Henry Väre.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone