Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Washington vastaan Washington – Miksi Yhdysvallat on kompuroinut pandemian kanssa?

Skyddsutrustning delas ut i New York City den 3 mars 2020.
Skyddsutrustning delas ut i New York City den 3 mars 2020. Kuva: AFP / Lehtikuva New York,Yhdysvallat,koronavirus

TV1 torstaina 21.5.2020 klo 21.50 - 22.45, uusinta sunnuntaina 24.5. klo 23.10, Areenassa

Koronavirus on levinnyt Yhdysvalloissa nopeasti. Maassa on eniten koronavirustartuntoja maailmassa.

Yhdysvaltain tutkijat varoittivat uudesta viruksesta poliitikkoja jo hyvissä ajoin, mutta huutoja ei kuultu liittovaltiotasolla. Kiista erilaisista näkemyksistä kärjistyi kahden Washingtonin – osavaltion ja pääkaupungin – välillä.

Samaan aikaan tauti levisi maassa, potilaita kuoli ja sairaalat kamppailivat joka päivä ilman kunnollisia suojavälineitä. Maskeja ja suojia askarreltiin hoitajille kodeissa ja sairaaloiden taukotiloissa.

Amerikkalainen tutkivan journalismin Frontline-dokumentti Washington vastaan Washington kertoo, mitä tapahtui kun presidentti Donald Trump ja osavaltio kiistelivät koronapandemian hoitamisesta.

Maan ensimmäinen koronatapaus löydettiin Washingtonin osavaltiossa. Seattlessa asuva 35-vuotias mies oli lentänyt kotikaupunkiinsa Kiinan Wuhanista tammikuun 15. päivä. Miestä hoitaneen tohtori George Diazin mukaan osavaltiossa oltiin valppaina heti alusta alkaen. Kaupunki ja osavaltio sulkivat toimintojaan, ennen kuin sitä tapahtui muualla maassa.

Kokenut tiedetoimittaja Miles O’Brien lähtee etsimään vastausta siihen, miten näkemyserot ovat vaikuttaneet pandemian hoitamiseen maassa. Hän vierailee muun muassa Providence-sairaalassa Everettissä, jossa ensimmäistä covid-19-potilasta hoidettiin.

Mikä on tiedon ja tieteen rooli Yhdysvaltain taistelussa koronavirusta vastaan? Miksi Trumpin hallinto reagoi niin hitaasti eikä ollut valmistautunut tappavaan virukseen? Mitä maalla on edessään?

Frontline: Coronavirus Pandemic – A Tale of Two Washingtons. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2020.