Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Tuntematon Kuuba – Karibian luonnon ihmemaa

Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää.
Leguaanit ovat viihtyneet Kuubassa jo kolmen miljoonan vuoden ajan. Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää. Kuva: Domenico Pontillo / Crossing the Line Productions Yle TV1,Avara luonto,Avara luonto: Tuntematon Kuuba

TV1 lauantaina 23.5.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 24.5. klo 8.05, Areenassa

Ensimmäiset ihmiset tulivat Kuuban saarelle yli 5000 vuotta sitten.

Tulijoita katseli rannalta joukko eläimiä, jotka olivat eläneet saarella jo kolme miljoonaa vuotta.

Kuubanleguaaneja elää vielä paikoitellen Kuuban pääsaarella ja ulkosaarilla. Näyttävät matelijat voivat kasvaa puolitoista metriä pitkiksi. Saalistajia on saarella vähän, ja trooppisen rannan sankarit osaavat ottaa rennosti!

Karibian luonnon jalokivi

Atlantin valtameren länsireunalla sijaitseva Kuuba muistuttaa muinaisista ajoista. Sen luonnontilassa oleville rannoille saapuu valtamerten syvyyksistä eläimiä, joita eli jo muinoin.

Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää.
Kuubassa asuu maailman pienin lintu, kimalaiskolibri. Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää. Yle TV1,Avara luonto: Tuntematon Kuuba

Kilpikonnanaaras toivoo, että saari on sille yhtä ystävällinen kuin yli 20 vuotta sitten, kun naaras lähti sieltä. Kuluneiden vuosien aikana kilpikonna on vaeltanut meressä tuhansia kilometrejä. Navigoinnin ihme on tuonut sen takaisin synnyinrannalleen.

Kuuba on Karibian suurin saari ja alueen luonnon arvokkain jalokivi. Karbialla moni luonnonmaisema maalla ja merellä on kuolemassa, mutta Kuuban erikoinen historia on tehnyt saaresta luonnon ihmemaan!

Puolet Kuuban eläin- ja kasvilajeista on sellaisia, joita ei tavata muualla kuten ainutlaatuiset krokotiilit, käärmeet sekä maapallon pienimmät linnut ja sammakot.

Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää.
Riuttahai viihtyy Karibianmeren vesissä. Kuuban koskematon rannikko, metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää. Yle TV1,Avara luonto: Tuntematon Kuuba

Maailman pienin lintu

Karibianmeren suurimmalla luonnonsuojelualueella Kuuban Zapatassa asuu maailman pienin lintu, kimalaiskolibri.

Lintu ei ole paljon kimalaista suurempi ja sen pesä on pienempi kuin golfpallo. Kimalaiskolibrin munat ovat kahvipavukokoisia.

Kuuban historia on jättänyt tilaa luonnolle. Saaren koskematon rannikko, kristallinkirkkaat vedet, laajat metsäiset vuoret ja rehevät suot kuhisevat elämää koralleista kuristajakäärmeisiin ja korppikotkiin.

Avaran luonnon palkittu dokumentti Tuntematon Kuuba esittelee saaren harvinaista ja kiehtovaa eläinmaailmaa.

Kuba – Die Wilde Revolution. Cuba´s Wild Revolution. Ohjaus: John Murray. Tuotanto: CTL Films/ORF, Irlanti, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.